wylałam zawartość miski. Smażyłam na małym ogniu, a potem usiłowałam przełożyć na talerz, żeby zmienić stronę smażenia, ale omlet był bardzo miękki i trafił z powrotem na patelnię z lekka naruszony;) Jak druga strona też się podsmażyła, pokroiłam go na patelni i jeszcze chwilę trzymałam na małym ogniu. Po czym przeniosłam na talerz i posypałam pokrojonymi bakaliami
Zdrowa Kuchnia SowyMasło utarłam z fruktozą w makutrze, dodałam jajko, dalej ucierałam, a potem dołożyłam resztę składników i wszystko dobrze wymieszałam. Ubrałam rękawiczki lateksowe i przystąpiłam do lepienia kulek; lekko je rozpłaszczałam (drugą partię bardziej) i kładłam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Masa jest lepka, ale nie sprawiała kłopotu przy formowaniu ciasteczek, choć u mnie wyszły(...)niż u poprzedniczki i w związku z tym wyszło ich mniej, bo 25 sztuk, a nie 30. Tu przygotowane do wstawienia do piekarnika: Piekłam ok. 15 minut do stanu lekkiego zbrązowienia. Studziłam na papierze, bo tego typu ciasteczka bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie. Tutaj w trakcie studzenia, jeszcze na papierze: Ciasteczka bardzo dobre, miękkie i niestety wciągające
Zdrowa Kuchnia Sowywyłożonej papierem do pieczenia i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180*C. Zalecany był czas pieczenia 45 min, ale u mnie już po 40 min. groszki zaczęły się z lekka przypalać, więc myślę, że wystarczyłoby 35 min. W czasie pieczenia 1-2 razy zamieszałam łopatką. Wyszła z tej ilości nieduża porcja, tak do schrupania dla 2-3 osób
Zdrowa Kuchnia Sowywczorajszych doświadczeniach z plackami z cukinii, które nie wyszły kompletnie, miałam pewne obawy jak będzie z tymi, ale w końcu obawy można mieć, a swoje robić;) Przepis lekko zmieniłam, dodałam imbir i siemię lniane, a także zamiast skrobi kukurydzianej mąkę kukurydzianą (zmieliłam kaszę), ale może to to samo, nie znam się specjalnie na kukurydzy, bo bardzo rzadko z niej(...)kurkumy i pod przykryciem zostawiłam, aby pyrkotała na niewielkim ogniu. Ile to trwało nawet nie wiem - 10 minut? Po tym czasie kasza była sypka, nie kleista. Odczekałam chwilę, aby lekko przestygła, dodałam siemię, mąkę, olej, wbiłam jajko, dolałam trochę zimnej wody i zmiksowałam. Zmiksowało mi się średnio, masa nie była gładka tak jakbym chciała, ale wpływu to na nic chyba
Zdrowa Kuchnia Sowywoda sezam starta skórka z 1/2 limonki Nastawiłam piekarnik na 180* C. Natłuściłam i obsypałam otrębami foremkę o śr. 20 cm. Ciasto zrobiłam tak - po kolei dodając i ubijając lekko: 1. jajko (sł) 2. imbir (o) 3. szczypta soli i łyżka zimnej wody (sn) 4. mąka, otręby i starta skórka (k) 5. szczypta kurkumy (g) 6. mleko i ksylitol(...)się dzieje w środku (ciągle miałam wrażenie, że jest mokre) - aż doszłam do 45 min., kiedy to stwierdziłam, że już ma dość:) Upiekło się pięknie - odpowiednio przyrumienione i lekko puszyste nawet, mimo braku jakiegokolwiek spulchniacza. Zjadłam połowę na śniadanie i powiem, że warto było tyle nań czekać przy piekarniku:) "Ach, co za oszczędność czasu - zakochać się od pierwszego wejrzenia!" Janina
Zdrowa Kuchnia Sowywymiękły;) Rano dodałam 1/2 szklanki wrzątku i zmiksowałam papkę wiórkową na tyle, na ile poradził sobie mój blender, po czym przerzuciłam ją na gazę umieszczoną nad miską i po lekkim przestygnięciu wycisnęłam mleko (większa część oczywiście wcześniej już się przez gazę przesączyła). Wyciśnięte wiórka przełożyłam do blendera, zalałam znów 1/2 szklanki wrzątku i znów dobrze wymiksowałam i zrobiłam to samo(...)minut na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliła. Po tym czasie dodałam masło i dalej smażyłam, w sumie ok. 15 min. a po zdjęciu z ognia i lekkim przestudzeniu dodałam miód i jeszcze raz wymieszałam. Przełożyłam masę do wyłożonej papierem okrągłej foremki, choć lepsza może by była foremka prostokątna, ale w sumie jakie to ma znaczenie;) Przybrałam orzechami
Zdrowa Kuchnia Sowyokoło 74 kcal, pisze około, bo wartość się waha w zależności od rodzaju, ale nie przekracza 78 kcal. Zawierają błonnik, który ma świetny wpływ na nasz układ pokarmowy. Lekka przekąska, dla każdego
kolorowotorcikowoGłóg poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje powstawanie blaszek miażdżycowcy w tętnicach. Kombinacja: głogu, hibiskusa i pokrzywy. MOIM ZDANIEM: jeden z moich ulubionych smaków. Lekko kwaskowaty. O działaniu nie mam pojęcia :) Ale smakuje mi bardzo . Melisa - działą kojąco na nerwy stres i deprecję. Znakomity środek przeciwko depresji, apatii i zniechęceniu. Działą uspokajajaąco, usuwa nieprzyjemne uczucie(...)pamięć i zwiększa zdolność koncentracji. Ponadto melisa poprawia obieg krwi, wspomaga czynność serca i pomaga regulować ciśnienie. Kombinacja: melisy, werbeny i mięty. MOIM ZDANIEM : cukierek o świeżym, lekko kwaskowatym smaku, wypełniony nadzieniem o wyrażnym armacie melisy. Sięgam po nie zazwyczaj pod wieczór, by wyciszyć się przed snem i ukoić po całym dniu. Miałam jeszcze DZIKĄ RÓŻĘ , ale moje dzieci
kolorowotorcikowołyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2 kabaczka świeży tymianek Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić. Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut. Pomidora i kabaczka pokroi w plastry grubości 1,5 cm. Na lekko posmarowanej
kolorowotorcikowookoło 26 cm). Ciasto nakłuć widelcem. Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki. Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C. Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie
kolorowotorcikowogorzkiej 400 ml śmietanki 30% Poncz: 1,5 szkl. przegotowanej wody 50 ml rumu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać żółtka, ubijać kilka minut, aż masa stanie się puszysta. Mąkę połączyć z proszkiem, dodać do masy jajecznej - delikatnie(...)wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 28 cm. Piec w 160 stopniach około 25-30 minut. Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić. Zimny przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Śmietankę ubić. Do rozpuszczonej czekolady dodawać
kolorowotorcikowopokroić w kawałki. Dodać całe jajko i 3 łyżki mąki. Całość zmiksować przy pomocy miksera z nakładką do rozdrabniania. Ser nie musi utrzeć się na gładko, może pozostać lekko grudkowaty. Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcję ciasta - placuszki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest
kolorowotorcikowoDziś propozycja dla tych, co szukają dań lekki i zdrowych. Chrupiące warzywa, zawinięte w papier ryżowy to przekąska szybka i smaczna. Możecie takie ruloniki zabrać ze sobą do pracy, na weekendową wyprawę w plener. Sprawdzi się także jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół. Składniki ( na 5 szt. ) 100 g fasoli mamuciej 1/2 papryki czerwonej 1 marchew 1 łodyga selera(...)przez 2-3 sekundy. Wyjmować zmiękczony papier ryżowy na deskę. Na brzegu krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety. Do ruloników z warzywami można podać sos. Mleko kokosowe lekko podgrzać, żeby ułatwić połączenie składników. Do mleka kokosowego dodać sok z cytryny i sos sojowy - dokładnie wymieszać. Smacznego
kolorowotorcikowomlecznej, 100 g gorzkiej max 50% kakao ) 2 łyżki oleju, np arachidowy, ale może być rzepakowy do posypania: cukier trzcinowy Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Serek lekko utrzeć mikserem, ażeby rozluźnić jego konsystencję. Do ubitego serka wlać przestudzoną czekoladę - miksować do połączenia składników. Dodać powidła oraz orzechy laskowe - wymieszać dokładnie. Powstałą masę przykryć folią
kolorowotorcikowoDzięki uprzejmości marki Lubella, mam dla Was, moi drodzy czytelnicy - konkurs. Tematem przewodnim konkursu będzie: wiosna i makaron. Czekam zatem na pyszne, lekkie dania, czy to sałatki, czy dania obiadowe lub inne przekąski przygotowane na bazie makaronów Lubella. Jako, że Lubella ma bardzo bogaty asortyment makaronów, na pewno przygotujecie wiele wspaniałości. Z asortymentem makaronów możecie zapoznać się klikając tutaj Nagrodami(...)agencja Synertime, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców. 5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na lekkie, wiosenne danie z makaronem. Zdjęcia obrazujące danie wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowo Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia. 6. Nagrody
kolorowotorcikowo