średnicy 26 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty. Obie czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do czekolady dodać kopiastą łyżkę śmietanki - wymieszać. Dodać 2-3 łyżki śmietanki - wymieszać. Dodać pozostałą śmietankę - wymieszać. W spiętej obręczy tortownicy ułożyć blat(...)biszkoptowy, przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę musu czekoladowego. Powierzchnię wyrównać - wstawić do lodówki. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Ułożyć na wierzchu tortu. Galaretki rozpuścić we wrzątku - odstawić do ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę powoli wylać na owoce. Tort pozostawić w lodówce do zastygnięcia. Smacznego
kolorowotorcikowoMoje pierwsze muffinki zrobiłam w sobotę. Wyszły dobre, nie za słodkie, momentami nawet lekko gorzkawe (podejrzewam, że to przez czekoladę). Podaję przepis na wersję z lukrem cytrynowym. Przepis lekko zmodyfikowany stąd ;) Składniki na 12 muffinek: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 50 gram gorzkiej czekolady 1 jajko 1/3 szklanki
Pasja Smakumigdałową wrzucamy do miski. Wszystkie mieszamy mikserem na wysokich obrotach. 2. Dodajemy pozostałe składniki. Tym razem ustawiamy mikser na niższe obroty. Gotowa masa okaże się bardzo gęsta, a nawet lekko sucha. Tak ma dokładnie wyglądać. 3. Z masy formujemy małe kulki i lekko je spłaszczając układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika
Pasja Smakupół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 st.C 2. Brokuły gotujemy na parze, tak by były jeszcze lekko twarde. 3. Czosnek siekamy. 4. Mleko mieszamy ze śmietaną, lekko ubitymi jajkami, czosnkiem i przyprawami. 5. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z masą mleczno-jajeczną. 6. Na ciasto wykładamy
Pasja SmakuSałatka idealna na wiosenna porę: lekka, ale jednocześnie sycąca. Składniki (dla 2 osób) : 2 duże kawałki z piersi kurczaka pół pomidora pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli pół zielonego ogórka pół główki sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3 łyżki oleju 3 łyżki wody curry, pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania
Pasja SmakuKolejna tarta, na podobnej zasadzie jak poprzednia, ale kilka składników się zmieniło. Pyszna i lekka :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 100 g śmietany 18% ser typu camembert 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie: 1. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Cukinię umyć i pokroić
Pasja Smakuktórym dowiedziałam się pierwszy raz podejmując współpracę. Producent zapewnia o tym, że jest to całkowicie drobiowy pasztet bez dodatku składników wieprzowych, barwników i konserwantów. Całkiem niezły, zwłaszcza przy cenie, lekko przekraczającej 1 zł. Produkty firmy Brześć: Ciasto też długo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam(...)bardziej wilgotne. Aha, polecam spożycie całego po otwarciu, niestety po kilku godzinach traci całą wilgotność i trochę przysycha, mimo foliowego opakowania. Ostatnim smakołykiem jest słomka ptysiowa . Idealna przekąska na lekki głód słodyczy, dobra do chrupania przez telewizorem lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Nie wiem jaka jest zależność pomiędzy czasem otwarcia
Pasja Smakumarynatą. Dodać cebulę. Po 3-4 minutach dodać paprykę, pieczarki oraz groszek. Wlać sok z cytryny i dodać starty na tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić. Dodać do warzyw i mięsa w woku. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą i wymieszać(...)składnikami w woka. Powinien powstać lekko zagęszczony
Pasja Smakuroladki z indyka. Byłam pewna, że są faszerowane szpinakiem, a okazało się, że to pesto. Przygotowana jednak na wykorzystanie szpinaku postanowiłam zmienić przepis i tym sposobem wyszedł mi ciekawy, lekki obiad. Składniki: 4 "kotletowe porcje" z piersi indyczej opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka śmietany sól, pieprz olej Wykonanie: Kotlety rozbić, doprawić solą i pieprzem. Szpinak rozmrażać na patelni(...)podgrzewania dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Na każdą porcję mięsa z indyka kłaść łyżkę szpinaku, rozsmarować i ciasno zwinąć. Spiąć wykałaczkami. Na rozgrzanej patelni podsmażyć lekko roladki z każdej strony, a następnie układać je w żaroodpornym naczyniu z niewielką ilością wody. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C przez 20 minut. Podawać na 2-3 łyżkach
Pasja Smakuosolonej wodzie. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w 2-3 cm kawałki i ugotować na parze. Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać do niego szparagi, bulion, serek topiony i śmietanę. Poczekać aż wszystko się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Doprawić do smaku. insertCookd("9993d19edd23d6b0c0dcdb12649ac6a9
Pasja Smakuprzekonana, bo nie lubię takich połączeń, ale przyznam, że bardzo mi smakowała. Cebula świetnie uzupełnia się z owocami i wbrew przypuszczeniom nie jest dominującym smakiem. Szybki, letni obiad lub lekka kolacja. Składniki: pierś kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka chili łyżka oliwy sól, pieprz Sałatka: 300 g miąższu arbuza
Pasja Smakuciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut. Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie(...)Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około 5-8 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i posiekany szczypior. Wymieszać. Masę nakładać do upieczonych kokilek. Posypać startym oscypkiem. Od razu podawać
Z miłości do słodkościmielony pieprz olej lub oliwa z oliwek (może być aromatyzowany/a) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczarki obieramy. Odrywamy ogonki (nie wyrzucamy ich), wewnętrzną stronę kapeluszy lekko solimy, a zewnętrzną skrapiamy lekko olejem lub oliwą. Cebulę, boczek oraz odłożone ogonki grzybów kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę
Poezja smakuMięso mielonego z indyka ostatnio często przeze mnie wykorzystywane a przez wielu niedoceniane tym razem wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnej z żółtą pastą i z mlekiem kokosowym. Klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie, przy okazji zdrowe, nietuczące i miłe dla podniebienia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmusi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany krupczatką blat i uformować długi, wąski wałek(ok. 5 cm) i wykrawać niedużym kubkiem kulki. Lekko rozpłaszczyć i nałożyć na środek powidła lub dżem. Dokładnie skleić i odłożyć na podsypaną lekko blaszkę, do ponownego wyrastania. Powinny postać jeszcze około 0,5h, w celu napuszenia. Smażyć
Smaczne Zdrowe