deser bardziej niż jakieś ciacho. Kiedyś zrobiłam pannę cottę i wspominam ją smacznie, więc pomyślałam, że może pora na powtórkę w innej wersji, najlepiej czekoladowej:) Znalazłam stosowny przepis , lekko go zmodyfikowałam i przystąpiłam do pracy:) Składniki na 4 porcje - spore filiżanki: * 250 g śmietanki 30% * 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 50 g mleka zwykłego 1.5% * 2.5 łyżeczki(...)jogurcie, więc za znawcę uchodzić nie mogę, ale wygląda smacznieeee ! Chyba skuszę się w weekend:D sowa_nie_sowa 2011/04/29 14:30:47 Jeszcze sobie pomyślałam, że jakby podprażyć lekko orzechy to byłyby jeszcze lepsze:) Fajnie, że Wam się podoba, to bardzo prosty deser:) Gość: MartaF, zol-a.merinet.pl 2011/09/22 21:09:24 Nie dałam rady się oprzeć temu deserowi. W zasadzie
Zdrowa Kuchnia SowyGdybym nie pokroiła na tym etapie sernika, to po całej nocy mrożenia zamarznięty na kamień nie dałby się pokroić, w związku z czym trzeba by było go najpierw lekko odmrozić i dopiero wtedy pokroić, a to z kolei spowodowałoby konieczność spożycia go w całości na raz. A tak to uchowałam kilka porcji na następny dzień;) Tutaj(...)sernik już lekko zmrożony, ale przed pokrojeniem: Przy krojeniu okazało się, że spód dość mocno się pokruszył, żeby nie powiedzieć dosadniej, że się w dużej części rozleciał - prawdopodobnie dlatego, że czekoladę zamiast stopić dodałam zmiksowaną - co oczywiście wpłynęło na wygląd, ale nie na walory smakowe:) Porcje wyciągnęłam z lodówki i przełożyłam na talerzyki na 1/2 godziny przed konsumpcją, aby odmarzły
Zdrowa Kuchnia Sowychęcią spróbowałabym takiego bakłażana. Prezentuje się znakomicie :D sowa_nie_sowa 2011/09/13 07:49:59 M.dawid - fajnie Cię u mnie widzieć! Z nowym szablonem czuję się z lekka odnowiona, choć to nie wiosna idzie, tylko jesień;) Shaday - ja też jak raz spróbowałam, to stałam się ich wielbicielką:) Kulinarnespotkania - dzięki! Slyvvia - tak, poza walorami smakowymi to danie fajnie wygląda
Zdrowa Kuchnia Sowywylałam zawartość miski. Smażyłam na małym ogniu, a potem usiłowałam przełożyć na talerz, żeby zmienić stronę smażenia, ale omlet był bardzo miękki i trafił z powrotem na patelnię z lekka naruszony;) Jak druga strona też się podsmażyła, pokroiłam go na patelni i jeszcze chwilę trzymałam na małym ogniu. Po czym przeniosłam na talerz i posypałam pokrojonymi bakaliami
Zdrowa Kuchnia SowyMasło utarłam z fruktozą w makutrze, dodałam jajko, dalej ucierałam, a potem dołożyłam resztę składników i wszystko dobrze wymieszałam. Ubrałam rękawiczki lateksowe i przystąpiłam do lepienia kulek; lekko je rozpłaszczałam (drugą partię bardziej) i kładłam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Masa jest lepka, ale nie sprawiała kłopotu przy formowaniu ciasteczek, choć u mnie wyszły(...)niż u poprzedniczki i w związku z tym wyszło ich mniej, bo 25 sztuk, a nie 30. Tu przygotowane do wstawienia do piekarnika: Piekłam ok. 15 minut do stanu lekkiego zbrązowienia. Studziłam na papierze, bo tego typu ciasteczka bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie. Tutaj w trakcie studzenia, jeszcze na papierze: Ciasteczka bardzo dobre, miękkie i niestety wciągające
Zdrowa Kuchnia Sowywyłożonej papierem do pieczenia i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180*C. Zalecany był czas pieczenia 45 min, ale u mnie już po 40 min. groszki zaczęły się z lekka przypalać, więc myślę, że wystarczyłoby 35 min. W czasie pieczenia 1-2 razy zamieszałam łopatką. Wyszła z tej ilości nieduża porcja, tak do schrupania dla 2-3 osób
Zdrowa Kuchnia Sowywczorajszych doświadczeniach z plackami z cukinii, które nie wyszły kompletnie, miałam pewne obawy jak będzie z tymi, ale w końcu obawy można mieć, a swoje robić;) Przepis lekko zmieniłam, dodałam imbir i siemię lniane, a także zamiast skrobi kukurydzianej mąkę kukurydzianą (zmieliłam kaszę), ale może to to samo, nie znam się specjalnie na kukurydzy, bo bardzo rzadko z niej(...)kurkumy i pod przykryciem zostawiłam, aby pyrkotała na niewielkim ogniu. Ile to trwało nawet nie wiem - 10 minut? Po tym czasie kasza była sypka, nie kleista. Odczekałam chwilę, aby lekko przestygła, dodałam siemię, mąkę, olej, wbiłam jajko, dolałam trochę zimnej wody i zmiksowałam. Zmiksowało mi się średnio, masa nie była gładka tak jakbym chciała, ale wpływu to na nic chyba
Zdrowa Kuchnia Sowywoda sezam starta skórka z 1/2 limonki Nastawiłam piekarnik na 180* C. Natłuściłam i obsypałam otrębami foremkę o śr. 20 cm. Ciasto zrobiłam tak - po kolei dodając i ubijając lekko: 1. jajko (sł) 2. imbir (o) 3. szczypta soli i łyżka zimnej wody (sn) 4. mąka, otręby i starta skórka (k) 5. szczypta kurkumy (g) 6. mleko i ksylitol(...)się dzieje w środku (ciągle miałam wrażenie, że jest mokre) - aż doszłam do 45 min., kiedy to stwierdziłam, że już ma dość:) Upiekło się pięknie - odpowiednio przyrumienione i lekko puszyste nawet, mimo braku jakiegokolwiek spulchniacza. Zjadłam połowę na śniadanie i powiem, że warto było tyle nań czekać przy piekarniku:) "Ach, co za oszczędność czasu - zakochać się od pierwszego wejrzenia!" Janina
Zdrowa Kuchnia Sowywymiękły;) Rano dodałam 1/2 szklanki wrzątku i zmiksowałam papkę wiórkową na tyle, na ile poradził sobie mój blender, po czym przerzuciłam ją na gazę umieszczoną nad miską i po lekkim przestygnięciu wycisnęłam mleko (większa część oczywiście wcześniej już się przez gazę przesączyła). Wyciśnięte wiórka przełożyłam do blendera, zalałam znów 1/2 szklanki wrzątku i znów dobrze wymiksowałam i zrobiłam to samo(...)minut na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliła. Po tym czasie dodałam masło i dalej smażyłam, w sumie ok. 15 min. a po zdjęciu z ognia i lekkim przestudzeniu dodałam miód i jeszcze raz wymieszałam. Przełożyłam masę do wyłożonej papierem okrągłej foremki, choć lepsza może by była foremka prostokątna, ale w sumie jakie to ma znaczenie;) Przybrałam orzechami
Zdrowa Kuchnia Sowyokoło 74 kcal, pisze około, bo wartość się waha w zależności od rodzaju, ale nie przekracza 78 kcal. Zawierają błonnik, który ma świetny wpływ na nasz układ pokarmowy. Lekka przekąska, dla każdego
kolorowotorcikowoGłóg poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje powstawanie blaszek miażdżycowcy w tętnicach. Kombinacja: głogu, hibiskusa i pokrzywy. MOIM ZDANIEM: jeden z moich ulubionych smaków. Lekko kwaskowaty. O działaniu nie mam pojęcia :) Ale smakuje mi bardzo . Melisa - działą kojąco na nerwy stres i deprecję. Znakomity środek przeciwko depresji, apatii i zniechęceniu. Działą uspokajajaąco, usuwa nieprzyjemne uczucie(...)pamięć i zwiększa zdolność koncentracji. Ponadto melisa poprawia obieg krwi, wspomaga czynność serca i pomaga regulować ciśnienie. Kombinacja: melisy, werbeny i mięty. MOIM ZDANIEM : cukierek o świeżym, lekko kwaskowatym smaku, wypełniony nadzieniem o wyrażnym armacie melisy. Sięgam po nie zazwyczaj pod wieczór, by wyciszyć się przed snem i ukoić po całym dniu. Miałam jeszcze DZIKĄ RÓŻĘ , ale moje dzieci
kolorowotorcikowołyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2 kabaczka świeży tymianek Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić. Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut. Pomidora i kabaczka pokroi w plastry grubości 1,5 cm. Na lekko posmarowanej
kolorowotorcikowookoło 26 cm). Ciasto nakłuć widelcem. Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki. Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C. Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie
kolorowotorcikowogorzkiej 400 ml śmietanki 30% Poncz: 1,5 szkl. przegotowanej wody 50 ml rumu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać żółtka, ubijać kilka minut, aż masa stanie się puszysta. Mąkę połączyć z proszkiem, dodać do masy jajecznej - delikatnie(...)wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 28 cm. Piec w 160 stopniach około 25-30 minut. Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić. Zimny przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Śmietankę ubić. Do rozpuszczonej czekolady dodawać
kolorowotorcikowopokroić w kawałki. Dodać całe jajko i 3 łyżki mąki. Całość zmiksować przy pomocy miksera z nakładką do rozdrabniania. Ser nie musi utrzeć się na gładko, może pozostać lekko grudkowaty. Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcję ciasta - placuszki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest
kolorowotorcikowo