Lekka, pyszna i zdrowa sałatka z dodatkiem wędzonego łososia. Coś pysznego! Składniki : * ulubiona sałata * plasterki grillowanej cukinii * pół żółtej papryki * pomidor * kilka oliwek * 100g wędzonego łososia * szczypta soli morskiej gruboziarnistej symbio.pl * pieprz świeżo mielony * natka pietruszki * łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu. Całość przyprawić, polać sokiem z cytryny. Zapraszam Was na stronę firmy
Magiczne Życie Martyszybciej wystygnie). Co jakiś czas zamieszać, by nie tworzył się kożuch. Schłodzone ciasto (większą część) ścieramy na dużych oczkach tarki i wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygniatamy, następnie wylewamy chłodny budyń, na nim układamy odsączone jagody (mrożonych nie rozmrażać) i posypujemy kruszonką z mniejszej porcji schłodzonego, startego ciasta. Ja posypałam jeszcze całość płatkami migdałów. Pieczemy(...)piekarniku nagrzanym do 180*C ok. 30-40 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 30 minut na termoobiegu. Przed podaniem najlepiej schłodzić. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne Zdroweniej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę(...)wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy
OstryKęsszparagi są łykowate czy nie i czy trzeba je obierać). Polewamy olejem sezamowym i smażymy kilka – kilkanaście minut co jakiś czas mieszając. Na koniec smażenia posypujemy szparagi sezamem, lekko solimy i zdejmujemy je na talerze, kładąc obok ryby. Szparagi mają być lekko chrupiące. Pstrągi podajemy ze szparagami i młodymi ziemniakami. Każda rybę polewamy masłem ze smażenia. Smacznego
OstryKęsktórym przygotowywano pizzę na bazie sosu pomidorowo-śliwkowego. Nie wiem jak wiele przepis ma wspólnego z telewizyjnym oryginałem, aczkolwiek efekt moich eksperymentów wyszedł przepyszny :) Śliwki nadają bardzo ciekawego i lekko słodkiego posmaku. Do sosu dodałam też wódki orzechowej i tutaj mam kilka słów komentarza. Przede wszystkim chyba najbardziej pasowałaby tutaj łącka śliwowica, ale ta akurat nie pełniła warty w moim(...)barku. Nie dodawałam też wódki śliwkowej, bo chciałam nieco przełamać smak sosu. Moim zdaniem orzechy sprawdziły się świetnie. Alkohol wyparowuje, a zostaje lekki orzechowy posmak. Drugą sprawą jest bezglutenowość wódki. Bardzo ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat, a większość i tak jest sprzeczna. Na jednym z for spotkałam się nawet z opinią, że to "po prostu kwestia wiary". Decyzję
Okolice Palnikaprawie zakryte i doprowadzam do wrzenia (uwaga, bo grzyby lubią kipieć, nie należy ich zostawiać bez nadzoru). Po zagotowaniu grzyby zamieszać i gotować na wolnym ogniu ok.15-20 minut. Można lekko posolić wodę. Następnie grzyby odcedzamy. W między czasie przygotować sobie resztę składników. 1) Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę. Na suchej patelni wysmażamy pokrojony boczek(...)następnie dodajemy cebulę i smażymy do lekkiego przyrumienienia, gdy mamy chudy boczek (a takie zazwyczaj teraz bywają) dodaję jeszcze łyżkę oleju kokosowego. Ja zdjęłam z patelni wysmażony boczek i dopiero wówczas podsmażałam cebulę, ze względu na wersję dietetyczną, którą przygotowywałam bez wędzonki. Zwykle podsmażam cebulę razem z boczkiem. Do podsmażonych składników dorzucić podgotowane grzyby i mieszając podsmażyć całą zawartość patelni
Smaczne Zdrowekroimy na trzy równe blaty. Górny to będzie spód tortu, a dolny - wierzch. Przygotowujemy krem cytrynowy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (1/4 szkl.), odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Mascarpone ubijamy z kremówką i cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera na sztywno, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy skórkę z cytryny, sok, a także ostudzoną (może być letnia(...)wzorem trzeba następnie przykryć pergaminem, przez który będzie widać rysunek i przymocować jeden kawałek papieru do drugiego, by nie mogły się przemieścić. Czekoladę musimy rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną należy przełożyć do szprycy lub woreczka cukierniczego i wypełnić nią narysowane wcześniej kształty. Później wystarczy wstawić całość do lodówki, a gdy zastygnie, delikatnie odkleić od papieru i udekorować tort :) Prawda
Ratunku obiadwiem jak Wy, ale my uwielbiamy desery z owocami w galaretce i śmietanką;) Taki jest właśnie ten deserek. Truskawki zalane galaretką i lekka masa śmietanowa z dodatkiem płatków ryżowych i odrobiną ajerkoniaku. Dodatkowo wzbogaciłam go o odrobinę kremu czekoladowego i chrupiących orzeszków. Pychota!! Składniki: 300g truskawek, galaretka truskawkowa, szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościciasto przygotowała moja teściowa. Jest to wariacja na temat torciku , który już Wam pokazywałam. Ciasto lekkie, w sam raz na letnie dni. Dodatkowo jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga włączania piekarnika. Składniki: ok. 800 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody, czereśnie, wiśnie) pół szklanki cukru 3 galaretki 500 ml śmietany 30 % 2 galaretki kilka truskawek lub malin biszkopciki(...)Wykonanie: Tortownicę (24 - 26 cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopciki. Owoce rozgnieść. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i przestudzić. Wymieszać z owocami i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy masa nie będzie już płynna przełożyć ją na przygotowane biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 2 galaretki rozpuścić w połowie zalecanej wody. Odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić
Sto kolorów kuchniBłyskawiczna i lekka sałatka, idealna na upalne popołudnia. Składniki na 2 porcje: 2 pomidory 2 małe ogórki 1 papryka czerwona 1 mała cebula 100g sera owczego oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, mieszanka ostrych papryczek Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę (ja pokroiłam cebulę w paseczki, ale następnym razem lepiej jak będzie pokrojona drobniej
Ze smakiem i z pasjąPonieważ powoli trzeba pozbywać się zapasów mrożonych owoców, na blogu będą pojawiać się teraz przepisy z ich użyciem :) Na pierwszy ogień idą pancakes. Pełnoziarniste, orkiszowe, lekko słodkie placuszki z kwaskowatymi owocami. Idealne z jogurtem lub syropem klonowym. Krótko mówiąc smaczne, syte i dość szybkie w przygotowaniu śniadanie. Składniki na ok 25 placuszków suche: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej(...)naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód. Do mokrych składników powoli wsypywać suche cały czas miksując. Na końcu dodać owoce i wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej tylko lekko wysmarowanej olejem (jeśli ma nieprzywierającą powłokę) z obu stron na rumiany kolor. inspiracja #ZjedzZapasy
Ze smakiem i z pasjąPrzepyszny, delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik, który w dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Lekko kokosowy z owsiano-kakaowym spodem i krówkową polewą będzie idealnym deserem do popołudniowej kawki :) Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 0,5 kg mascarpone 0,5 kg gładkiego sera twarogowego 400 ml mleczka kokosowego 100 g kokosu 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu(...)ciastek owsianych 1 łyżka kakao 90 g roztopionego masła polewa: 200 g krówek 4 łyżki mleka (lub więcej) ewentualnie płatki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: SPÓD: Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciastka i kakao zmiksować w blenderze. Do zmiksowanych ciastek wlać masło i ponownie zmiksować lub wymieszać rękami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie równomiernie zmiksowanymi ciastkami mocno dociskając
Ze smakiem i z pasjąWiosna i lato to czas, w którym królują świeże i lekkie dania i przekąski. Gdy temperatura przekracza 30 stopni w cieniu mało kto ma chyba ochotę na ciężkie i tłuste potrawy. Warto zatem wykorzystać sezonowe warzywa, owoce i zioła i dodawać je do każdego posiłku. Szczęście mają zwłaszcza ci, którzy mają własny ogródek i mogą cieszyć się własnymi warzywami(...)kolację. Tym razem przygotowałam wersję ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulą. Może nie każdy wie, ale kwiaty szczypiorku nadają się nie tylko do dekoracji, ale również są jadalne (mają lekko cebulowy smak). Ja wykorzystałam je więc jako składnik twarogu. A Wy próbowaliście już jak smakują? Składniki na miseczkę twarogu: kostka półtłustego twarogu 2 łyżki śmietany lub mleka pęczek szczypiorku mała cebula
Ze smakiem i z pasjądżemem malinowym i bitą śmietaną. Przepis na Victorię zaczerpnęłam z książki "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson. Ciasto jest bardzo łatwe i jestem w lekkim szoku, że mi ładnie wyrosło. Miałam za dużą tortownicę i ciasto mi się lekko zważyło. Przeżyłam chwile stresu :D, ale na szczęście ciasto wyszło pyszne. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryPozdrowienia z Gdańska :). Spędzam grudniowy urlop u mamy :). Dzisiejsza propozycja to tropikalna i lekka tarta. Wprost idealna na lato...ale na zimę z gorącą kawą też może być :). Jeżeli nie macie dostępu do marakui możecie użyć każdego innego soczystego owocu - miąższu z sokiem powinno być około szklanki. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry