lepsze i sprawdzone przepisy od swoich przyjaciół i rodzin. Dzięki temu poznałam wiele ciekawych receptur. Dzisiaj babka olejowa - przepis od żony mojej mamy kolegi z pracy :). Babka przepyszna, bardzo lekka i delikatna. Dobre ciasto dla osób początkujących w kuchni. Jeżeli Ty też posiadasz świetny przepis i chciałabyś/chciałbyś się nim podzielić, napisz na mojego maila: a.rybinska@gmail.com :) Jeżeli przygotowałaś
Przepisy AleksandryPiekłam to ciasto już 3 raz i choć ponownie wyszedł mi lekki zakalczyk (a może ono tak ma właśnie wyglądać?), to postanowiłam wstawić ten przepis na blog. Sprawdzałam w internecie i innym osobom wychodzi podobnie. Duża ilość mokrych składników robi swoje. Następnym razem pokroję jabłka i gruszki na duże kostki i mam nadzieję, że wtedy będzie lepiej. Ciasto jest przepyszne(...)dlatego (choć trochę wstyd pokazać zakalec) chciałam o nim napisać: gruszki idealnie komponują się ze smakiem Amaretto i migdałów. Recepturę lekko zmodyfikowałam - w oryginalnej nie ma suszonych owoców, ale 100 gramów jabłek. Zmniejszyłam też ilość cukru, ponieważ ciasto było dużo za słodkie, kiedy użyłam do niego 230 gramów. Zamieniłam też cukier biały na brązowy, który, według mnie, lepiej komponuje się
Przepisy Aleksandrykukurydzą. Jest to pożywna zupa, która jednak nie kusi swoim wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję. Z bulionem jest trochę pracy, ale dzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki jak widać powyżej). Jeżeli przygotowałaś
Przepisy AleksandryPyszna i lekka surówka w sam raz do obiadu czy też mięska z grilla. Ja robię z dodatkiem śmietany wtedy nie robi się taka wodnista ale można również dodać jogurtu. Najlepiej przygotować tuż przed podaniem sałata pozostanie wtedy chrupiąca. składniki: 1 średnia główka kruchej sałaty 400 g rzodkiewek 1 mały pęczek koperku 3-4 łyżki śmietany 18 % sól ziołowa
Monia miesza i gotujenadmiar skrobi, po dwudziestu minutach opłukać i odsączyć. W garnku rozgrzewamy olej lub masło, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż ziarenka ryżu będą się robić lekko przezroczyste. Następnie zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy! Garnek zdejmujemy(...)ognia i wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (100 stopni) na 15- 20 minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy filety razem z marynatą i grillujemy jedną stronę przez 4 minuty, drugą stronę 3,5 minuty. Po tym czasie zmniejszamy płomień i filety przykrywamy folią aluminiową i trzymamy je pod nią jeszcze
Blondynka GotujeGhost nie miałam okazji zbyt dobrze poznać, jedynie co kilka utworów w internecie. Jeśli mam być szczera, nie przemówili do mnie. Bardzo black metalowy image w połączeniu z dość lekką muzyką (w porównaniu z wyglądem) muzyką tworzy spory dysonans. Jednym się on podoba, innym mniej i niestety ja należę do tej drugiej grupy. Chociaż nie przeczę, wywarli pozytywne wrażenie(...)oddawałam się muzyce i płynęłam wraz z każdym kolejnym dźwiękiem. Koncert w Poznaniu był też swego rodzaju rocznicą. W 1984 roku Żelazna Dziewica również grała tu koncert. Po nim, lekko pijani członkowie zespołu trafili na wesele w restauracji Arkadia, dzisiaj już nieistniejącej, która znajdowała się przy MTP, naprzeciwko dworca PKP. Stali się atrakcją i niesamowitym prezentem dla Państwa Młodych
W kuchni Karmel-itkibyły robione z premedytacją. Teraz wszystko zostanie spięte klamrą :) Będę Wam też wdzięczna za Wasze bezglutenowe propozycje, które postaram się konsekwentnie realizować. Na pierwszy ogień idą te pyszne krewetki. Lekko pikantne, lekko kwaśne. Idealne na letni obiad. A jeśli szukasz innego pomysłu na krewetki koniecznie spróbuj tych szaszłyków . . Więcej
Okolice PalnikaZdrowe, beztłuszczowe ciastka śniadaniowe, które można "włożyć do kieszeni" i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Przepis podpatrzyłam na blogu Dietetyczne Fanaberie , lekko go modyfikując pod swój smak - dodałam m.in. trochę cukru trzcinowego, bo ciasteczka wydawały mi się za mało słodkie, mimo miodu w ich składzie - i wykorzystując ulubione bakalie . Koniecznie chciałam tu wypróbować lekko kwaskowate jagody goji
Grunt to przepis!gotującą się wodą lub bezpośrednio na palniku. Ta druga metoda jest szybsza, jednak bezpieczniejszy jest pierwszy sposób przygotowywania tego kremu. Nie chcemy przecież jajecznicy ;) Lemon curd jest gotowy, gdy lekko klei się do drewnianej łyżki, a jego konsystencja przypomina dość gęsty budyń. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zużyjemy całego, można przechowywać go później w lodówce, wtedy jeszcze bardziej zgęstnieje(...)nadać mu nieco rzadszej konsystencji, np. w celu rozsmarowania go na babeczkach, należy go lekko podgrzać (np. 15 sek. w mikrofali). Bardzo dawno nie dodawałam zdjęć z tak zwanego „ making off ”, a przecież to wszystko tak ślicznie wygląda Lemon curd, czyli po prostu krem cytrynowy Do babeczek: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 150 g rozpuszczonego masła
Ratunku obiadzmieściły się tam nogi. Lalce tworzymy gorsecik z lukru i odkładamy na bok. Na podstawie umieszczamy odrobinę kremu śmietankowego, a na nim pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go bardzo lekko herbatą i nakładamy krem śmietankowy. Na nim układamy kolejny krążek, nasączamy i układamy krem z owocami. Postępujemy tak z każdym krążkiem, naprzemiennie przekładając je obydwoma kremami. (Mnie obu kremów troszeczkę zostało(...)bransoletki na gumce, ale wtedy dobrze uprzedzić, że jest ona niejadalna ;) Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Wtedy będzie się lepiej kroić, lukier lekko zastygnie, kremy zgęstnieją i nie powinno być torcikiem żadnych problemów. Mam nadzieję, że udało mi się w miarę jasno wszystko opisać. Zdjęć w trakcie robienia niestety nie robiłam, ponieważ czas mnie
Ratunku obiadZdarza się, głównie po świętach, że wszystkiego nie uda nam się dość szybko zjeść. Mnie został spory kawałek lekko wyschniętego ciasta czekoladowego. Można odświeżyć je w mikrofali i zjeść np. z dżemem lub mlekiem, ale można zrobić z nich coś lepszego. Bajaderki! Jako mała dziewczynka uwielbiałam te ciastka, dopóki babcia nie powiedziała mi, że w cukierniach robi się(...)czasie z ciasta formujemy spore kulki, które układamy na blasze lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką i lekko studzimy. (Powinna trochę zgęstnieć, ale nie za bardzo.) Bajaderki możemy całe zanurzyć w czekoladzie i z powrotem odłożyć na papier do pieczenia lub tylko polać je łyżką roztopionej czekolady. Podobnie postępujemy z orzechami/wi
Ratunku obiadostygnięcia. W razie gdyby zrobił się kożuszek, dobrze jest go zdjąć (i zjeść ze smakiem ;)). Ostudzony budyń przekładamy do szklanek. Ja trochę się pospieszyłam i nałożyłam na sos jeszcze lekko ciepły, dlatego czekolada zaczęła się rozpuszczać i granica między sosem, a budyniem gdzieniegdzie stała się lekko nieostra ;) Nie ma to jednak najmniejszego wpływu na ostateczny smak deseru, a jedynie
Ratunku obiadświeze owoce Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie dodajemy jajka roztrzepane ze śmietaną oraz rozpuszczone masło. Mieszając, stopniowo dolewamy mleko. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy od razu. Najlepiej smakują ciepłe, oprószone tylko cukrem pudrem, chociaż z dżemem wiśniowym i prażonymi jabłuszkami również były pyszne :) Placuszki nie są tak lekkie jak te z samej
Ratunku obiadniektórych może być to zaskakujące, inni powiedzą, że to nic nadzwyczajnego. Jednych i drugich zachęcam do spróbowania tej potrawy, ponieważ wyszła zaskakująco smaczna, a jej przyrządzenie zajmuje tylko chwilę. Lekko pikantne risotto z kurczakiem i ananasem przepis na 2 spore porcje Potrzebujemy: 3/4 filiżanki ryżu do risotto 1 pierś z kurczaka 1 sporą cebulkę 1/2 puszki ananasa 1/2 papryczki piri(...)niewielką kostkę. Papryczkę i natkę siekamy dość drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (ustawiamy jak najmniejszy płomień), dodajemy cebulkę, czekamy aż się zeszkli (można ją lekko zrumienić), a następnie wsypujemy ryż. Podsmażamy go ok. 2 min., a po tym czasie stopniowo dolewamy bulion. (Ja wlewam go na trzy razy.) Kiedy ryż wchłonie pierwszą porcję wywaru, dodajemy kolejną
Ratunku obiadNastępnie zalewamy ją wodą (tylko do poziomu samej marchwi, nie więcej). Czekamy, aż płyn odparuje i powstanie coś jakby maślano-cukrowy syrop, delikatnie solimy. Marchew powinna lekko, ale nie całkowicie zmięknąć. Jeśli będzie zbyt miękka, później straci swój kształt i wyrazistość. Pieczarki możemy podsmażyć najpierw na odrobinie tłuszczu lub dodać surowe go gulaszu i w nim je ugotować. Ja jednak(...)wolę usmażyć je osobno i osobno posolić. Inaczej w gulaszu mogą być lekko mdłe. Mięsa oczywiście pilnujemy, co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy jego miękkość. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej wody i czekamy, aż zmięknie. W sumie może to potrwać ok. 2 godz. Czasem nawet dłużej. Pod koniec cebula powinna się rozpaść i utworzyć sos, a gdy mięso będzie
Ratunku obiad