lekka - 5765 przepisów (strona:68/385)

Kruche z pianką i borówkami 711

Musicie zrobić to ciasto, jest rewelacyjne. Mamy jeszcze świeże owoce więc warto to wykorzystać. Jest kruche z pyszną lekką pianką. Można powiedzieć, że rozpływa się ustach.  Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek(...)proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.  * inspiracje

Ala piecze i gotuje
Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym 176

cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina. Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić. Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników. Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać  na talerzyk

Ala piecze i gotuje
Rolada bezowa z mandarynkami 358

lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna, lekka i rozpływa się ustach. Jednak najtrudniejszy krok to zwinięcie rolady. Ale nie rezygnujcie mimo wszystko warto zrobić. Składniki: 4 białka 1 szk cukru drobnego 1 łyżeczka octu winnego Jamar 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ala piecze i gotuje
Witrażyki z miodem 166

margaryny 1 jajko  1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do pierników Kamis 1 łyżeczka kakao szczypta soli landrynki twarde Przygotowanie: W garnuszku rozpuścić masło z miodem, lekko przestudzić, dodać przyprawę do pierników, kakao i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodać letnią margarynę z miodem i przyprawami. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i lśniące(...)środku każdej zrobić foremką mniejszą gwiazdkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej małej gwiazdce położyć landrynkę. Piec w temperaturze 160 st około 10 min do lekkiego zrumienienia. Pierniczki pozostawić po wyjęciu na blasze tak długo aż  rozpuszczona landrynka stężeje. Zimne pierniczki udekorować wg własnej wyobraźni lukrem lub pozostawić nie udekorowane

Ala piecze i gotuje
Sernik brzoskwiniowy na zimno na wafelkowym spodzie 464

łyżeczki żelatyny Emix Góra 1 galaretka brzoskwiniowa Emix 1 puszka brzoskwiń Przygotowanie: Wafelki  zmielić w blenderze. Dodać roztopione letnie masło, wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy lekko dociskając. Odłożyć do stężenia. Jedną galaretkę przygotować w 300 ml gorącej wody, dodać żelatynę i odłożyć do lekkiego stężenia. Twaróg przełożyć do naczynia i zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku

Ala piecze i gotuje
Zupa gulaszowa 163316

Kamis pieprz czarny w młynku Kamis szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis szczypta tymianku Kamis sól olej  Przygotowanie:  W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso  lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz

Ala piecze i gotuje
Tort schwarcwaldzki 273

Dzisiaj kolejny tort. Też zrobiony na imprezę urodzinową córki. Tym razem tort  schwarcwaldzki z wiśniami nasączony wiśniówką i z bitą śmietaną. Tort w smaku rewelacyjny wiśnie nadają lekko kwaśnego smaku a wiśniówka aromatu. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kisiel wiśniowy kompot z wiśni ( u mnie(...)uzupełnić do 0,5 litra wodą. Odlać 0,5 szklanki soku dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Resztę soku zagotować wlać rozmieszaną mąkę i ugotować kisiel. Zdjąć z ognia lekko przestudzić dodać wiśnie, wiśniówkę i delikatnie wymieszać. Bita śmietana: Kremówkę ubić na dwa razy tzn każde 0,5 litra osobno w odstępach czasowych. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier

Ala piecze i gotuje
Czekoladowa pokusa 308

sztywno dodać cukier i chwilkę ubijać. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem 25*36 cm i piec około 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia.  Krem czekoladowy:Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze(...)wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu ale zmniejszając wodę do 0,7 l. Odłożyć do lekkiego stężenia.  Warstwy ciasta; biszkopt, połowa kremu, tężejąca galaretka, reszta kremu i blat kokosowy

Ala piecze i gotuje
Deser galaretkowy "nabity w butelkę" 9939

puszki ananasa z puszki 2 galaretki jagodowe Winiary (na 375 ml) 650 ml wody borówki amerykańskie lub jagody Przygotowanie: Galaretki zalać przegotowaną wodą wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Z butelki plastykowej ściąć górę. Ułożyć odsączone plastry ananasa. Do środka ananasa włożyć borówki. Całość zalać lekko tężejącą galaretką i włożyć do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. butelkę rozciąć

Ala piecze i gotuje
Sałatka z selera naciowego z curry 4051

Szybka i smaczna sałatka. Intensywny smak selera przełamany słodkością ananasa oraz curry. Idealna na lekki lunch  lecz świetnie sprawdza się też na przyjęciach.   Składniki :   1 duża pierś kurczaka ( lub połówka + udko ) 1 puszka kukurydzy 6 plasterków ananasa 5-6 łodyg selera naciowego 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry sól do smaku(...)Przygotowanie : Kurczaka gotujemy, ja zazwyczaj gotuję go razem z porcją rosołową gdy robię rosół ale możecie nawet na kostce rosołowej. Ostudzone piersi  kroję w paski a następnie tylko lekko kruszę w mniejsze kawałki, kukurydzę odsączam, ananasa kroję w 0,5 cm słupki, łodygi selera również w 0,5 cm talaki ( łodygi selera wybieram zawsze od środka aby uniknąć tych

Mechanik w kuchni
Torta di riso- Ciasto ryżowe 220

rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Jego składniki były często zmieniane lub zastępowane lokalnymi i w ten sposób powstały r ó ż ne regionalne odmiany. Moje ciasto ryżowe również będzie lekko zmodyfikowane.  Nie przepadam za ciężkimi i zbitymi ciastami, a tak ą strukturę ma właśnie ten wypiek, postanowiłam wi ę c nadać mu lekkości dodając śmietanę i trochę serka ricotta(...)dodają całe jajka. Ciekawa jestem czy po tych modyfikacjach Włosi, a w szczególności Toskańczycy, nadal nazwaliby to ciasto Torta di riso?  Zwał jak zwał, ciasto wyszło super pyszne, lekkie i puszyste, z wyczuwalnymi ziarenkami ryżu, co ciekawe smaku ryżu się nie czuje, dominuje bowiem miks smaków cytryny, wanilii i cynamonu. Charakteru nadają mu dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa

Mia Cucina Sofieta
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 194

gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu  Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw lekko ściągamy grubą skórkę, białym kuchennym sznureczkiem wiążemy szparagi w pęczek( nie używamy kolorowego sznureczka, bo tak jak Bridget Jones, może nas spotkać przykra niespodzianka)) Szparagi gotujemy pod przykryciem, w osolonej wodzie ok. 8/10(...)połowie czasu wyłączamy termoobieg i obniżamy temp. do 180°C, uważając aby się zbytnio nie przypiekły. Dla równomiernego upieczenia można odwrócić zawiniątko ze szparagami.  Podajemy chrupiące i lekko przestudzone. Uwaga szparagi są bardzo gorące! Polecam

Mia Cucina Sofieta
Zucchine fritte in pastella alla birra- Smażone cukinie w cieście piwnym 217

Zucchine fritte in pastella alla birra – Smażone cukinie w cieście piwnym Zapraszam na smażone cukinie w płynnym cieście. Ciasto dzięki dodatkowi piwa jest wyjątkowo lekkie, puszyste i nie wciąga tłuszczu,  a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie(...)trochę ich ukochane frytki. Z rozmachu nie tylko usmażyłam pokrojone w plasterki i słupki cukinie, ale również kwiaty dyni, które udało mi się kupić na targu. Danie wyszło pyszne, lekkie i chrupiące.  Ten bardzo prosty i szybki przepis zaczerpnęłam z książki Tracy Lawson "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole". Zaintrygowana tą pozycją, wyszukałam w necie recenzje

Mia Cucina Sofieta
Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii- czyli ksiądz się dławi i co z tego wyniłko 140

wraz z młodziutką cukinią z myślą o przygotowaniu przepysznego sosu do makaronu. W zeszłą sobotę były już u nas smażone cukinie i ich kwiaty, a dzisiaj dla odmiany lekko duszone. Kwiaty cukinii są bardzo delikatne, nie można ich przetrzymywać zbyt długo, bo po prostu zwiędną, trzeba wi ę c spożyć je jak najszybciej.  Nie wiem(...)sympatyczną jest legenda porównująca strozzapreti do rzemiania służącego do wiązania butów, którym “likwidowano” księży w czasach antyklerykalizmu…  Zostawmy może księży w spokoju i zabierzmy się do przygotowania pysznego lekkiego i bardzo smacznego makaronu:                                 Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii i szpekiem Składniki

Mia Cucina Sofieta
Pasta alla Norma 225

użyłam oliwy Naturale Monini,która jest szczególnie zalecana do smażenia, gdyż jest bardziej odporna na wysokie temperatury. Zauważyłam, że przy jej użyciu smażone potrawy mają ładny złocisty kolor, są lekkie i chrupiące. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Z oliwą z oliwek mo ż na…”. Polecam serdecznie!  Pasta alla Norma Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu(...)czasie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja nie miałam tyle czasu i ten krok pominęłam i faktycznie mój bakłażan był troszkę gorzkawy. Bakłażan smażymy w głębokim tłuszczu do lekkiego zbrązowienia i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Na suchej, teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii. Na osobnej patelni na 2 łyżkach  oliwy extra vergine Delicato  dusimy(2/3 min) pomidorki przekrojone

Mia Cucina Sofieta