lekka - 5765 przepisów (strona:76/385)

Red Velvet Cupcake na Światowy Dzień Pieczenia 116

Danusia  ,  Gosia  ,  Iwona  ,  Justyna  ,  Magda  ,  Magda  ,  Marzena   ,  Patryk i Ada   Moje wyszły lekko różowe, ale dałam zdecydowanie mniej kakao i cukru, bo wiedziałam że polewa będzie mocno czekoladowa. Zapraszam! Częstujcie się! Składniki na 12 babeczek : * 180 g Kasi * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 jajka(...)stopniach.  Polewa czekoladowa : * 100 ml śmietanki kremówki * tabliczka mlecznej czekolady  * winogrona do ozdoby Przygotowanie : Czekoladę drobno posiekać, śmietankę zagotować. Dobrze wymieszać z czekoladą, przestudzić i lekko ubić. Wylać na przestudzone babeczki. Odłożyć na kratkę do pieczenia. Ozdobić połówkami czerwonego winogrona

Magiczne Życie Marty
Domowa lemoniada 170

takich napojów, które ugaszą nasze pragnienie. Domowa lemoniada jest najlepsza i nie muszę nikogo do tego przekonywać.  Składniki : * 6 cytryn * 2 szklanki cukru * 3 szklanki wody * woda mineralna lekko gazowana * plasterki cytryny  * kostki lodu Przygotowanie : Wyparzone cytryny pokroić w kostkę. Zagotować razem z cukrem i wodą. Przecedzić i wystudzić. Przelać do dzbanka. Uzupełnić wodą lekko gazowaną. Podawać

Magiczne Życie Marty
Truskawki z czarnym pieprzem 115

można całe ziarenka rozgnieść w moździerzu * kilka lisków świeżej bazylii lub mięty * szczypta soli do smaku * łyżeczka cukru do smaku * sos balsamiczny Przygotowanie : Truskawki posłodzić. Odstawić na chwilę, aż lekko puszczą sok. Zioła drobno posiekać, dodać do truskawek. Przyprawić solą, pieprzem i sosem balsamicznym. Jeśli robimy w wersji na ciepło to wszystkie składniki poza ziołami dodajemy na patelnię, lekko podlewamy

Magiczne Życie Marty
Figa z makiem? Nie! Z manną! 104

Cześć :) Kilka dni temu proponowałam Wam tropikalną mannę na śniadanie. Dzisiaj z kolei lekka modyfikacja tamtego przepisu, ale w formie deseru na zimno. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką 187

okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-) Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Jak upiec idealne pierniczki czyli warsztaty kulinarno-fotograficzne z Kingą Paruzel 101

pociąg do Warszawy, aby na czas dotrzeć na warsztaty z Kingą Paruzel (uprzedzając pytania - warsztaty były wygraną w konkursie Dr Oetkera i Olympusa :-) ). W drodze na dworzec pojawia się lekka wątpliwość, a co jeśli przez ten orkan, który szaleje po Europie pociąg będzie opóźniony? Uff... jest na czas! 3 godziny spędzam w cieple, czytając sobie Wiosnę w Różanach

Pora coś zjeść
Pasta z twarogu i kalarepy 149

Dzień dobry! Dzisiaj lekka, śniadaniowa propozycja. Pożywny twarożek z kalarepą i szczypiorkiem. Już wkrótce wiosna, więc miło widzieć na talerzu zielona akcenty :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ciastka z płatków owsianych 37284

zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm - układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach - piec w 180stopniach przez 25 minut - ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie - stwardnieją po ostygnięciu Ciastka owsiane są wspaniale kruche, można je przechowywać

Smakołyki Bereniki
Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem 614

rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce - formę na muffiny smarujemy niewielką ilością tłuszczu i posypujemy mąką - kwadraty z ciasta wkładamy do wgłębień w formie lekko wypełniając je, brzegi zostawiamy na zewnątrz - do tak przygotowanych foremek przekładamy masę kremową tak, by wypełniła się cała powstała kieszonka - brzegi kwadratu zaklejamy u góry szczelnie tworząc coś na kształt(...)boki, tylko utrzymuje zwarty kształt, po wyjęciu przypominający babeczkę. Do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru, jeżeli ktoś lubi słodkie nadzienia, moje sakiewki mają delikatny w smaku, lekko kremowy środek. Najlepiej przechowywać je w lodówce

Smakołyki Bereniki
Bułki pszenne owsiane 270

wyrośnięcia na 1-1,5 godziny - piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dole postawić naczynie z wodą, które będzie tam stało przez cały okres pieczenia - wyrośnięte ciasto podsypać lekko mąką i zagnieść, podzielić na 6 części i formować bułki - bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, posmarować je z wierzchu wodą, posypać płatkami owsianymi, lekko przyciskając

Smakołyki Bereniki
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 238

wykrojone wcześniej krążki z ciasta - sakiewki pieczemy w 200 stopniach przez 35minut, na koniec na każdym krążku na wierzchu babeczek kładziemy cienki plasterek banana  Moje babeczki mają delikatne lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję

Smakołyki Bereniki
Piernik z marchwi 501

blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i piec w 180 stopniach przez około 60-70 minut, można delikatnie sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone, będzie ono w środku lekko wilgotne - po 30 minutach wyjąć z blachy i studzić na kratce lub papierze, przekładając co jakiś czas z boku na bok Piernik z marchwią jest ciężki i wilgotny, ma piękny marchewkowy(...)kolor (choć barwa uzależniona jest też od tego, jak ciemny karmel przygotujemy), lekko korzenny i marchewkowy smak i obok tradycyjnego piernika śmiało możemy przygotować go na nasz świąteczny stół

Smakołyki Bereniki
Pierniczki bez leżakowania 376

śmietany 18% lukier z białek i cukru pudru pisaki spożywcze Wykonanie: - margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną i cynamon - z cukru przygotować dość ciemny karmel - karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników - całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny - mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę(...)pierniczków w różnych kształtach. Jeśli nie lubimy dekorowanych wypieków, możemy śmiało pozostawić "gołe" pierniczki, gdyż ciasto nie twardnieje i nie wymaga zmiękczania przez lukier. Upieczony piernik z wierzchu jest lekko chrupiący, a środek ma miękki. Ważne jest, żeby nie przetrzymać ciastek w piekarniku - przy wyjmowaniu będą z wierzchu dość miękkie, nie należy jednak pozostawiać ich na dłużej (oczywiście każdy piekarnik

Smakołyki Bereniki
Sernik czekoladowy 257

tego starego, gdyż pozostał mi przepis na sernik czekoladowy, który zagościł na moim świątecznym stole, a którego nie zdążyłam dodać w okresie poświątecznym. Jest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest ten, który(...)sernikowi upiec się równo i nie popękać - sernik piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 1,5 godziny - po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 30-60minut, powinno to zminimalizować opadanie Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym większe szanse, że nasz sernik wyrośnie równo. Naczynie z wodą w piekarniku sprawia

Smakołyki Bereniki
Chałka z miodem 212

margarynę (lub masło) i wyrabiać kilka minut dłonią do uzyskania jednolitego ciasta - ciasto odstawić do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką lub ręcznikiem papierowym - po 1-1,5 godziny ciasto lekko zagnieść, podzielić na 3 części - każdą z części podzielić na 5 kawałków, z nich uformować wałeczki o długości około 20cm - wałeczki złączyć końcami razem ze sobą tworząc "wachlarz(...)pierwszy z prawej też przełożyć przez środkowy wałek, tak jakbyśmy zaplatali warkocz (zdj. 2) - plecionkę tworzyć, aż zostaną nam niewielkie kawałki ciasta z każdego wałka, skleić je razem i lekko wcisnąć pod spód chałki (zdj. 3 i 4) - w ten sam sposób wykonać pozostałe dwie chałki -gotowe chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około

Smakołyki Bereniki