Widzicie? Widzicie?! Czujecie? Czujecie?! Czy to już maj? Promienie słońca przyjemnie kłują mnie w skórę na gołych ramionach. Lekka sukienka w barwne kwiaty powiewa, zaczepiana delikatnymi powiewami. Ludzie ubrani letnio mijają mnie na ścieżce na łące za miastem. Już nie jest tu tak cicho jak zimą. Połać zielono żółta roztacza się przede mną. Nad powierzchnia traw i słonecznych
W kuchni Karmel-itkisernika z sezonową euforią na truskawki. Kwintesencja przyjemności. Sernik jest niezwykły w smaku. Delikatny, waniliowy, a świeże truskawki dodają mu przewrotności. Zjadłam kawałek na ciepło - nie mogłam się opanować. Lekki, luźny, gorący... Polecam każdemu takie doświadczenie. SERNIK NA HERBATNIKACH Z TRUSKAWKAMI. (przepis na sernik z... nie pamiętam, truskawki są pomysłem autorskim) 1 kg białego sera (u mnie jak zawsze(...)Rozgrzałam piec do 180 stopni. Herbatnikami wyłożyłam spód formy, którą najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką przekładałam masę, aby herbatniki się nie uniosły. Wyrównała. Truskawki przepołowiłam. Poukładałam na wierzchu, lekko obsypane mąką, wstawiłam blachę do pieca. Smacznego
W kuchni Karmel-itkipojawiały się truskawkowe smakołyki, a jeśli już, to w tak hurtowych ilościach! Uwielbiam te czerwone, słodkie i miękkie owoce. Ich zapach działa na mnie bardzo kojąco, a przyjemna i lekka słodycz daje uczucie rozkoszy. Czuję, że w tym roku najem się truskawek do syta. I oto mi chodzi! TWAROGOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI. (przepis od Babci.) 200g twarogu
W kuchni Karmel-itkiWłoszech. Znana i lubiana. Bazylia pospolita ma wiele imion. Zwą ją bazylią wonną , bazylkiem ogrodowym , bazylijką zwyczajną , balsamem , bazyliszką polską . Mnie najbardziej do gustu przypadła bazylijka zwyczajna . Nazwa lekka. Delikatna i pasująca do bazylii. bazylia po niecałych dwóch miesiącach Jest to roślina jednoroczna, która obecnie występuje w uprawach. Jeszcze niegdyś rosła dziko na stepach afrykańskich
W kuchni Karmel-itkisię wydaje, że cukinia i ananas mają niewiele ze sobą wspólnego. Też tak sądziłam, zmieniłam zdanie po skosztowaniu poniższej wersji cukiniowego przetworu.. Jakbym podjadała ananasy z puszki w lekko korzennej zalewie! Poezja. ANANASOWA CUKINIA (Janina i Andrzej Kaczorek, "Przetwory i nalewki" 8/2012, Warszawa 2012 z Biblioteczki Poradnika Domowego) 1 kg młodych cukinii (powinny być wąskie) 2 szklanki wody (dałam(...)cytryny Cukinię obrałam, umyłam, odkroiłam końce i pokroiłam w plastry centymetrowe. Wydrążyłam pestki. Składniki, prócz cukinii i skórki z cytryny, zagotowałam, włożyłam cukinię do wrzątku, ponownie zagotowałam. Lekko ostudziłam, dodałąm skórkę cytrynową (najlepiej w całości lub dużych kawałkach) i odstawiłam na 12 godzin. Po tym czasie wjęłam skórkę, gożdziki i cukinię, którą osączyłam na sicie. Przefiltrowałam zalewę przez gazę
W kuchni Karmel-itkisłodkie potrawy podane z tego typu winem złagodzą jego kwasowość i sprawią, że będzie miało delikatniejszy i bardziej owocowy smak. Czerwone wina o wysokiej zawartości alkoholu mogą spowodować, że lekkie posiłki będą się wydawały pozbawione smaku, dlatego też powinno się je podawać wyłącznie z wyrazistym w smaku jedzeniem. Słodkie wina doskonale się komponują ze słodkimi potrawami, gdyż wzajemnie wydobywają całą(...)bąbelków, o zawartości alkoholu poniżej 15%. Wino musujące: cava , szampan i inne. Wina te zawierają dwutlenek węgla powstały w procesie drugiej fermentacji w szczelnie zamkniętym pojemniku lub butelce. Lekko musujące ( frizzante ): lambrusco . Zawiera sztucznie wytwarzany dwutlenek węgla, podobnie jak napoje gazowane. Wina deserowe: wina słodkie, o dużej zawartości cukru. Wina wzmacniane i generosos : wina o zawartości powyżej 13-14% alkoholu
W kuchni Karmel-itkiGorąco. Zdecydowanie za gorąco. Żar leje się z nieba i, gdyby nie te lekkie powiewy wiatru, padlibyśmy w Kościanie jak kawki. Wracając z pociągu, z kursów językowych, na termometrze znajdującym się na największym w mieście rondzie zobaczyłam.. przerażającą liczbę. 42 stopnie! Co prawda, w słońcu, ale przy tej duchocie nawet w cieniu ma się ochotę rozpłynąć. Przy takim upale(...)warzyw. Na końcu ewentualnie doprawiam maggi. ** Zupę można zaciągnąć śmietaną, ale uważam, że szkoda psuć smaku warzyw, niepotrzebnie podnosi się kaloryczność, a poza tym latem najlepiej smakują zupy lekkie. Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiuwiecznić smak ten także w mieszance z alkoholem.. Normalni e nie pijam. Zapach piwa mnie odrzuca, wódka jest nie dla mnie, zostaje tylko dobre wino, jakiś likier albo lekka nalewka. Mam niestety słabą głowę, upijam się już jednym piwem. Alkohol i ja to niezbyt zgrany duet. Na szczęście! Jednak.. Skusiłam się na zrobienie truskawkowego likieru. Podrajcowana trunkiem
W kuchni Karmel-itkisame zalety! Nie trzeba czekać wiele długich godzin, aby produkty ususzyły się w piekarniku. Kilka godzin, i proszę! Mniej pożera prądu, wygodniejsza w użyciu i praktyczna, przede wszystkim. Lekka i nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Post ten nie jest żadną reklamą. Po prostu chciałam się... podzielić z Wami tym moim nabytkiem, broń Boże chwalić! Nic z tych rzeczy
W kuchni Karmel-itkidwóch blatów). wierzch: 2 kartoniki kremówki (2 x 375 ml) 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody i studzę, odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna, dodaję lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie
W kuchni Karmel-itkikiełbasy co nie miara... Ach! Co dom, to inna zastawa stołu, bynajmniej w każdym bogata i wielce urozmaicona... Dziś zapraszam Was na kolejną propozycję pochodzącą od mojej Babci. Babka lekka, puszysta i bardzo cytrynowa, gdzie posmak majonezu jest zupełnie niewyczuwalny. Ułatwia on za to rośnięcie i służy jako baza tłuszczowa. Przez jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwą
W kuchni Karmel-itkibył naprawdę nieprzemyślany zakup! Ale nie byłabym sobą, a już nie blogerką kulinarną, gdybym nie potrafiła poradzić sobie z takim problemem, nie? Powstała zdrowa, dość skąpa w kalorie, lekka i aromatyczna zupa, która o dziwo, nawet zachwyciła moich krytyków domowych! I dobra nawet dla wegetarian! ZIELONA ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 % 2 selery naciowe
W kuchni Karmel-itkitłuste sosy, ciężkie mięsiwa, obfite porcje... Nie, nie, nie! Mamy w końcu czerwiec, prawie, że lato, a na ogródkach mnóstwo pyszności. Apetyt rośnie jednak, na samą myśl o czymś lekkim, zdrowym, co jednocześnie zaspokoi głód i zmysł smaku. Co nie zabiera wiele czasu, składa się z niewielu składników i jest wspaniałe w swojej prostocie. Po takim wstępie, zaprasza Karmel-itka(...)siebie na jedną z jej ulubionych propozycji, idealnie spełniających wymienione uprzednio wymagania. Niektórzy dodają jeszcze oliwę z oliwek, Karmel-itka jednak woli wersję bardziej lekką, mniej kaloryczną tym samym. Połączenie octu balsamicznego i truskawek nie wszystkim odpowiada, ale Karmel-itka osobiście uważa, że smaki te, wraz z łososiem wspaniale współgrają, uzupełniają i wzajemnie przełamują. Żaden nie dominuje, a pieprz dodatkowo
W kuchni Karmel-itkiKupiłam dużą sałatę, nie myśląc o tym, że wielką główkę muszę zjeść sama. Jadłam ją i jadłam.. Nie powiem, lubię sałatę, ale codziennie na każdy posiłek? Lekka przesada. Pomyślałam, że skoro pesto można zrobić z bazylii, natki pietruszki, to dlaczego nie ze sałaty? I tak powstała moja wariacja na temat tego słynnego sosu. PESTO Z SAŁATY. na słoiczek
W kuchni Karmel-itkiRaczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiem na bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą kawową galaretką, która wieńczy cały torcik. Serniki na zimno są naprawdę proste w wykonaniu, a efekt zwykle zachwyca. Wystarczy niewiele, aby stworzyć rewelacyjną słodycz, nie trzeba nawet znać się na pieczeniu czy obsłudze piekarnika(...)żelatyna z kawą ostygnie, dodaję do jogurtów, mieszam i zostawiam, aż zacznie tężeć. Kiedy masa zaczyna być zwarta, wylewam ją na biszkopty, wygładzam wierzch i dookoła układam ziarna kawy, lekko dociskając do masy. Wstawiam do lodówki. W szklance gorącej wody rozrabiam żelatynę z cukrem i kawą (tylko tyle, by nadać koloru). Odstawiam, by wystygło. Kiedy jest już zimne i nieco
W kuchni Karmel-itki