lekka - 5765 przepisów (strona:81/385)

Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym z wiśniami 324

opisania. W składnikach powinna się znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo efekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i czekoladowe , lekką słodycz kremu przełamują wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :) Jest to mój ostatni wpis w tym roku , więc życzę wszystkim Wam , życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsypujemy do masy jajecznej.  Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy.  Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej folią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 C na ok. 15 - 17 minut. Studzimy  Wiśnie odsączamy na sicie. Proszek budyniowy mieszamy z kilkoma łyżkami mleka

Słodkości i nie tylko
Migdałowe księżyce 133

prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Drobny cukier mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. Lekko ciepłe księżyce obsypujemy mieszanką i układamy na półmisku. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Szpinak, truskawki, stokrotki i jest pysznie ! 219

tego jeszcze pyszny, zielony sos i mamy zdrowe danie. Do tego ładne i cieszące oko. Taką sałatkę można podać na lunch, kolację czy nawet na śniadanie. Jest pyszna i lekka. Spróbuj koniecznie ! Zobacz także przepis na Wiosenną zupę szparagową ze stokrotkami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ryż. Rzodkiewki. Risotto z rzodkiewkami i serem taleggio. 109

zdjęcia. Bo risotto jest cudowne do jedzenia, ale do zdjęć to temat trudny. Poniższe pokazuję bo zdjęcie mi się nawet całkiem podoba. Dobre risotto ma być kremowe i lekko rozpływać się po nałożeniu na talerz. Ziarenka ryżu nie mogą być rozgotowane, powinno się je czuć lekko pod zębem. Nie jest trudno je przygotować, ale potrzeba nieco cierpliwości. Każde risotto jest

Smaczna Pyza
Czulent 126

puszka czerwonej fasoli - 2 jajka - 1 łyżka czerwonej papryki w proszku - sól i pieprz Przygotowanie: Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę i również lekko podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwowo na dnie mięso, potem cebulę i fasolę. Posypujemy papryką, solą i pieprzem, wkładamy

Zainspirowana w kuchni
Pudding pomarańczowy 147

Przepis ten znalazłam w jednej z moich książek Nigelli Lawson, pudding robi się błyskawicznie, ma lekką konsystencję i posmak intensywnie pomarańczowy w środku słodki a na wierzchu lekko gorzkawy powstały z dżemu pomarańczowego. Super smakuje na ciepło, mi został na drugi dzień i podgrzany smakował tak samo pysznie. Składniki: - 250 g masła - 150 g cukru - 1 słoiczek

Zainspirowana w kuchni
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 193

27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach(...)wystudzony spód tarty wyłożyć kurczaka, kostkę szparagową i pora.  Wylać na to masę jajeczną z serem żółtym.  Na wierzch poukładać czubki szparagów i pomidorki koktajlowe, wciskając je lekko w masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy. Smacznego

Grunt to przepis!
Sernik karmelowy z wiśniami w syropie 200

Ostatnia już propozycja na tegoroczne święta wielkanocne, czyli oczywiście mój ukochany sernik. Słodki kajmak w towarzystwie lekko kwaskowatej wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek(...)toffi/masy kajmakowej szklanka cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: słoiczek wiśni w syropie 3 łyżki żelatyny      Ciasteczka wstępnie rozdrabniamy palcami, masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Lekko ostudzone miksujemy z okruszkami aż do powstania gładkiej masy. Wykładamy na blaszkę, przyklepujemy i odstawiamy.      Składniki na sernik wyjmujemy 30 - 40 minut wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową

sama złodycz
Prosta tarta ze Snickersami 193

Mocno snickersowa, choć nieprzesłodzona. Przyjemnie treściwa w konsystencji, a jednocześnie lekka i delikatna w smaku. Efektowna, choć dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Dzisiejsza tarta jest ciastem idealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem

sama złodycz
Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami 236

godziny.      Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do porządnego ostygnięcia. Umyte brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu sernika, całość zalewamy lekko tężejącą już galaretką. Chłodzimy w lodówce przez całą noc, wszelkie próby wcześniejszego krojenia ciasta kończą się apokalipsą wizualną. Serio, jak boga kocham.      Jedna z najpiękniejszych piosenek, jakie słyszałam(...)dłuższego czasu, mimo że jest lekko smutna i w zależności od kontekstu może zmieniać swój wydźwięk. Dziękuję mojemu niewyczerpanemu źródłu inspiracji, jestem szczęściarą, że Cię

sama złodycz
Sałatka z brokułami 388

Propozycja sałatki z brokułami. Czy wiecie że brokuły były powszechnie uprawiane już w starożytnym Rzymie I Grecji. Sałatkę można jeść bez końca. Jest pyszna I lekka. Polecam. Zaczynamy: Składniki: 1 mały brokuł szparagi 10 pomidorków koktailowych Dressing: 2 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu natka pietruszki Wykonanie: Brokuły I szparagi gotujemy 2-3 min w gorącej wodzie. Pamiętajmy

Smaki Edyty
Dietetyczny pasztet z cukinii 397

wszystko razem łyżką. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zg. z zaleceniami Gosi B. wysmarować ten papier dodatkowo masłem i obsypać bułką tartą (ja tak nie zrobiłam i potem miałam lekki problem z odklejeniem pasztetu od papieru – białka jajek z pasztetu nieźle do niego przywierają; sugeruję tym bardziej nie pomijać użycia papieru, gdyż pasztet wtedy łatwo i bez rozwalania wyjmie się(...)otwartych drzwiczkach. Pasztet łatwiej mi się kroił na kanapkowe plastry, gdy spędził noc w lodówce. Do chlebka na śniadanie był wprost wymarzony! Diagnoza:  Przepis banalnie prosty w wykonaniu, lekki dla żołądka, efekt końcowy przesmaczny - czyli mój ulubiony sposób gotowania ! Cześć i chwała dla Gosi B. !!! Na pewno będę ją podglądać w poszukiwaniu innych ciekawych propozycji potraw

Grunt to przepis!
Idealna polewa czekoladowa do ciast 10880

Metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego.   Polewa ma apetyczny, mleczny kolor i błyszczący wygląd.  Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu.  Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu.  Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku. Składniki na 2 keksówki - o wymiarach(...)garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników.   Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką. Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy

Grunt to przepis!
Ciasto bananowe w polewie czekoladowej 368

nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciasto ma tendencję do przypiekania się, stąd trzeba wnikliwie pilnować czasu pieczenia. Lekko przestudzone ciasto wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia i studzić dalej na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z uwagi na na dodatek bananów, ciasto charakteryzuje się ciemną(...)lekko przypieczoną skórką, choć sam jego smak nic na tym nie traci. Ale ze względów estetycznych najlepiej ciasto oblać polewą czekoladową (przepis na idealną polewę tu ). Zaszczyt mnie kopnął :) Moje ciasto bananowe zostało wklejone przez Smakera na główną stronę portalu Interia :) Pięknie dziękuje za wyróżnienie :) Poniżej zrzut ekranu z dnia

Grunt to przepis!
C - Wątróbka drobiowa z jabłkami 180

następnie w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażymy kilka minut, przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę (idealnie sprawdza się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do jabłek. Umytą i oczyszczoną wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie curry, delikatnie panierujemy w bułce i dusimy porcjami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała