lekka - 5765 przepisów (strona:84/385)

Zapiekanki z bułeczek z pieczarkami 137

pieczarek jedna cebula ser tarty mozzarella do posypania sól , pieprz trochę masła WYKONANIE   Bułki przeciąć na połowę i wydrążyć miąższ. Poukładać na dużej blaszce, lekko posmarować masłem środek. Pieczarki obrać ze skórki pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać w kostkę obsmażyć, dodać pieczarki, podusić. Doprawić solą , pieprzem. Napełnić bułki farszem pieczarkowym, posypać serem. Zapiekać

W kuchennym oknie Ewy
Skoro wszyscy mają dynię, mam i ja :) ciasto z dynią i z fantazją 172

patyczek nic nie daje bo jest wilgotne Tu trzeba wyczuć. Ma się ładnie przyrumienić z góry. Po upieczeniu bezwzględnie zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto ma konsystencję sernika i jest pyszne Lekkie, mało słodkie, pachnące imbirem i przyprawami

ladykitchen
Mini pączki 466

wyrośnięcia na ok. 2 godziny (miskę należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce). Po upływie ww. czasu i podwojenia przez ciasto objętości, przekładamy je na stolnicę (lekko oprószoną mąką) i rozwałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm. Z ciasta wykrawamy za pomocą małego kieliszka pączusie aż do momentu skończenia się całego ciasta. Pączusie pozostawiamy

Emcia Pichci
Nototenia na parze z cytrynowym sosem 159

długo nie odpowiadał mi ten sposób przygotowywania potraw, do czasu kiedy odkryłam, że woda z dolnego pojemnika szybkowaru lub dolnego garnka zestawu po zakończeniu gotowania to doskonała baza na lekki sos lub zupkę do popicia. Przecież do tej wody właśnie skapują wszystkie smaki z warzyw , ryb czy mięsa gotowanych piętro wyżej. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sos bekonowo-pieczarkowy z dorszem 233

łyżki masła 200 ml bulionu kurczakowego 200 ml śmietany 2 łyżki mąki pieprz do smaku Wykonanie: Rozpuszczamy masło, szatkujemy  cebulę,  kroimy bekon i podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy mąkę, szybko mieszamy by nie powstały grudki. Dolewamy bulion, nie przestając mieszać. Zciagamy z gazu, dodajemy śmietany- mieszamy do całkowitego połaczenia i by nie było grudek. Dodajemy pieczarki

Smaki Edyty
Gnocchi 143

jeszcze jedno: małe rowki charakterystyczne dla gnocchi to ślady widelca lub specjalnie ryflowanej deski do klusek (segnagnocchi). Kluseczkę należy przetoczyć po widelcu delikatnie ją dociskając paluszkiem. Gnocchi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię należy je przemieszać i wyłowić (siteczkiem lub łyżką cedzakową). Podajemy z sosem mięsnym lub warzywnym. Przepis na gnocchi znalazłam kiedyś na blogu Cucinissima

prawdziwe jedzenie
Pomarańczowo-czekoladowe pancakes 176

czasu, można to pominąć, ale gdy "odstoją" swoje są troszkę puszystsze). Smażymy na patelni do naleśników lub natłuszczonej zwykłej. Świetnie smakują z bitą śmietaną (ja niestety nie miałam, więc lekko spieniłam mleko z cukrem pudrem) polane czekoladą i posypane skórką z pomarańczy. No i w duecie ze szklanką soku :) Pomarańczowo-czekoladowe pancakes

Czarnawisienka
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 469

jeden naleśnik ma tylko ok. 110 kcal! (normalna tortilla pszenna ma conajmniej 198 kcal!) Mc Wrap Grillowany Kurczak ma często ponad 420 kcal! A dodatki? Niżej przedstawiam kaloryczność możliwych, lekkich dodatków: (sporządzone na podstawie  strony ILE WAŻY  : Zielone - do 50 kcal Pomarańczowe - do 160 kcal Czerwone - zabronione! Plaster pomidora: 3 kcal Ogórek (5 plasterków): 3 kcal Liść sałaty

Czarnawisienka
Zielony krem ze szpinaku i sałaty 175

powiedziałam mamie z czego zrobiłam krem.. lekko się zdziwiła. Zielone..dziwne..przepyszne! Delikatny smak, bardzo podobny do smaku tradycyjnej zupy z Egiptu. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku, ja jestem zakochana. Sałatę równie dobrze możecie zastąpić większą ilością szpinaku, choć szczerze mówiąc.. ta sałata ma coś w sobie. Podany z jogurtem lub groszkiem ptysiowym jest znakomity, momentami smakował

Czarnawisienka
Truskawkowo-waniliowy sernik light 358

właśnie te czerwone cuda. Odkąd zdrowo się odżywiamy, pokochałyśmy ciasta.. te odchudzone. Bo po co dodawać tonę tłuszczu, cukru, tłustych i ciężkich dodatków, skoro można zjeść pysznie i lekko? Polecam ciasto wszystkim na diecie i nie tylko. Idealne na ciepłe dni, galaretka i truskawki świetnie orzeźwiają. Składniki: 1 i 3/4 opakowania jogurtu greckiego (700g) 100 g cukru 2 opakowania

Czarnawisienka
Marchewkowo-migdałowe ciasteczka 219

Ciasteczka upiekłam na wycieczkę szkolną. Czy smakowały? Mi bardzo. Delikatne, lekko wilgotne, z mocnym posmakiem cynamonowym. Nie dość, że smaczne to i bardzo dobre dla naszego zdrowia, a przede wszystkim - skóry. Migdały są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz wiele witamin i minerałów (mangan, magnez, miedź, witaminę B2). O marchewce wspominałam już dodając przepis na  pikantny krem marchewkowo

Czarnawisienka
Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem 407

lodówce, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy ciasto okruszkami z czubka. Dekorujemy pestkami granata, figami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy całość w lodówce (ja nie schłodziłam i polewa się lekko rozlewała, po schłodzeniu na cieście zachowywała kształt). PS: Jeśli nie przepadacie za masą z serka, można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone. Post Ciasto ze szpinakiem i kremowym

Poezja smaku
Ciasto marchewkowe 446

Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Składniki: *na ciasto: 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 4 jajka pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu

Kulinarny Pamiętnik
Bitki wołowe w sosie balsamicznym 325

smażenia 2 cebule 1 łyżka musztardy kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól większa łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej Mięso kroimy na centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Smarujemy mieszaniną octu balsamicznego i oliwy i odstawiamy na co najmniej godzinę. Doprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy szybko na oleju. Przekładamy do garnka. Cebule kroimy w półplasterki

chwile dla mnie
Prosta, szybka, aromatyczna... czyli wegetariańska zupa marokańska! 277

skąd wegetarianie czerpią białko, skoro nie z mięsa? A no głównie z roślin takich jak: soczewica, soja, cieciorka;-) Dziś proponuję Wam zdrowy, syty i lekko pikantny obiadek w 25 minut. Proszszszeee;-) Wegetariańska zupa marokańska z soczewicą czerwoną Składniki: 1 duża cebula 4 ziemniaki 2 marchewki 1 papryka czerwona 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki   przyprawy

Restauracyjka Literacka

Proponowane wyszukiwania