lekka - 5765 przepisów (strona:91/385)

Odwracany deser truskawkowo serowy. 165

instrukcja. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać truskawki. Ser ricottę zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem resztą truskawek i żelatyną. Otrzymaną masę ułożyć na stężałej galaretce. Lekko docisnąć i wstawić do  lodówki do całkowitego stężenia masy. Deser wyjąć ,odwrócić i ostrożnie zdjąć salaterkę. Żeby było łatwiej na  moment podstawić pod kran z gorąca wodą. Oczywiście

Kulinarny karnet Christophera
Schab ze śliwką w sosie curry. 216

łyżeczki cukier palmowy 1 puszka mleko kokosowe 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka oleju W schabie robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje

Kulinarny karnet Christophera
Rożki z filo z pastą łososiową. 177

wędzonego 100g sera białego 2 łyżki jogurtu 1 łyżka koperku świeżego Wykonanie. Z ciasta filo przyciąć paski dostosowane do foremek-rożków. Każdy posmarować stopionym masłem, foremki też. Ciasto nawinąć lekko na foremki, przepędzlować masłem. Piec w temp.200stop.około 10min,aż się ładnie zarumienią. Płaty łososia pokroić i zmiksować z serkiem i jogurtem. Wymieszać z koperkiem. Pastą wypełnić upieczone, ostudzone rożki

Kulinarny karnet Christophera
Imieninowy omlet dla mojej Żony. 151

minut. Omlet wyłożyć na nagrzany talerz. Przygotowany budyń ( opis na opakowaniu) rozprowadzić na omlecie. Truskawki przekroić na połowę i rozłożyć koliście na omlecie. Banana pokroić w plastry, lekko skropić sokiem z cytryny  i ułożyć jako następny okrąg. Posypać wiórkami czekolady. Przygotowane borówki i maliny. Maliny ułożyć w środku. Borówkę rozłożyć  pomiędzy truskawkami. Na maliny położyć ubitą śmietanę

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 143

jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawę sumak, czosnek niedźwiedzi, pieprz, odrobinę przyprawy Kucharek. Całość dobrze wyrobić. Liście botwinki umyć. Blanszować  kilka sekund w osolonym i lekko zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec

Kulinarny karnet Christophera
Filet z dorsza w ogórkowym ryżu. 146

Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni. Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ pokroić w małą kostkę. Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku. Rybę ułożyć na ryżu

Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 339

zmiksować z paroma truskawkami, dodać łyżeczkę soku z limonki. Sosem polać sałatkę i posypać pestkami granatu. Podawać po schłodzeniu. Rada. Mango mają charakterystyczny smak i nadają sałatce owocowej naturalną lekko cierpką słodycz. Do tej sałatki możemy wykorzystać owoce własnego wyboru, ale nie rezygnujmy z mango. Pestki papai są jadalne, ich ostry smak, doskonale nadaje się do przyprawiania sosów, sałatek

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi uczta smakosza. 249

łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleko 0,5 szklanki wywaru ze szparagów 1 łyżka świeżej bazylii Wykonanie. Szparagi obrać dokładnie . Gotować 15 minut w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie. Osączyć, pozostawić wywar. Piersi z kurczaka, przekroić wzdłuż, rozklepać przez folię, przyprawić. Usmażyć z obu stron na patelni grillowej. Na każdym plastrze rozłożyć szparagi, zwinąć i ułożyć w naczyniu

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi w cieście francuskim. 155

Wykonanie. Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny, curry i dodać odrobinę Kucharka. Szparagi obgotować w wodzie z solą i cukrem. Plastry szynki lekko posmarować sosem czosnkowym i posypać startą mozzarellą. Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość zawinąć w szynkę. Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem paski i owinąć nimi szynkę. Ułożyć

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany łosoś z sosem agrestowym. 187

marynaty i grillować z obu stron po 5 minut. Podać polany sosem agrestowym. Dodatkowo podałem z fasolką szparagową, którą należy ugotować, a następnie na patelnię  wsypać bułkę tartą, lekko uprażyć i dodać masło. Całość  wymieszać z fasolką. Pomidorki przekroić na połowę, posypać tymiankiem i solą, chwilę grillować. Ułożyć na fasolce

Kulinarny karnet Christophera
Sos kimizu z topinamburem. 175

Kimizu sauce with jerusalem artichoke.   Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki. Składniki. Sos kimizu. 3 żółtka szczypta soli duża 1 łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki wasabi Towarzystwo. 8 cm ogórka 1 topinambur 4 krewetki

Kulinarny karnet Christophera
Delicje czekoladowo marcepanowe. 107

łaźni wodnej stopić połamaną czekoladę z oliwką. Zdjąć z ognia i dodać pokrojony marcepan oraz koniak. Wymieszać i wylać do foremki (20x14cm) wyłożonej papierem. Orzechy i migdały, posypane cukrem ,lekko uprażyć na suchej patelni. Wierzch masy czekoladowo marcepanowej posypać orzechami i migdałami. Wstawić do lodówki .Kiedy masa stężeje pokroić w małe kawałki. Kroi się łatwo i poddajemy się błogiej smakowitej

Kulinarny karnet Christophera
Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem. 117

mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino  romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać. Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana. Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach.. Białko

Kulinarny karnet Christophera
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 138

Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ

Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyk z indyka i kiełbasy. 182

indyka 2 łyżki przyprawy klasycznej  do grilla Prymat 1 łyżka przyprawy ziołowej  do grilla Prymat olej 3 ząbki czosnku Wykonanie. Pierś z indyka pokroić w plastry. Lekko rozklepać. Olej wymieszać z klasyczną przyprawą do grilla Prymat, dodać posiekany czosnek i marynować plastry indyka około 1 godziny. Kiełbasę posypać ziołową przyprawą do grilla. Kiełbasę i kawałki piersi z indyka

Kulinarny karnet Christophera