lekka - 5765 przepisów (strona:97/385)

Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek) 229

margaryną. Dodać mleko z sokiem cytrynowym, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut. (do lekkiego zarumienienia) Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Zapraszam do zakładki  "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia

głodny alergik
Ciasto ucierane z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 170

dodać popping z amarantusa i delikatnie wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem płaskiej formy lub foremek muffinkowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia).  Po wystudzeniu polać roztopioną czekoladą lub lukrem i posypać odrobiną poppingu.  Zapraszam do zakładki  "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia

głodny alergik
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 222

drobną kostkę, oprószyć mieszanką przypraw ( sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz   lub gotowa mieszanka - przyprawa typu gyros). Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać kurczaka i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę banany i ananasa. Smażyć około 2 minuty, następnie odsączyć nadmiar oleju, dodać resztę koncentratu pomidorowego i około pół szklanki wody. Doprawić

głodny alergik
Pikantna sałatka gyrosowa - gyros na ostro 190

żółty typu Edam (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros. Najlepiej odstawić chociaż na pół godziny aby się zamarynował. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka aby lekko się zarumienił. Odsączyć z oleju i ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Z liści kapusty usunąć twardą część, resztę pokroić na kawałki. Korniszony, oliwki i patisony pokroić na plasterki. Na spód

głodny alergik
Kasza jaglana z orzechami nerkowca i truskawkami (bez glutenu, mleka i jajek) 176

menu ze względu na dużą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i mikroelementów. Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka z grubym dnem i uprażyć na małym ogniu, aż lekko przyrumieni się i zacznie wydzielać przyjemny orzechowy zapach. Następnie wypłukać kilkakrotnie gorącą wodą,  zalać szklanką wrzątku oraz mleka. Dodać posiekane orzechy, cukier lub ekstrakt waniliowy,  miód (syrop z agawy

głodny alergik
Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek) 203

rozgrzany olej i podsmażyć, następnie dodać pół łyżeczki całych ziarna gorczycy  (można pominąć, jeśli nie przepadacie za  musztardowym  smakiem ). Dodać pokrojone kurki i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Ugotowaną soczewicę odsączyć, dodać do niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu

głodny alergik
Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek) 229

gładką masę, dodać mus daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy. Krem: Maliny zmiksować z cukrem pudrem na mus . Ubić śmietanę z dodatkiem fix'u, dodać

głodny alergik
Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek) 149

gładką masę, dodać popping z amarantusa, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia).  Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować migdałami. Zapraszam do zakładki  "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia

głodny alergik
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 223

pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut). Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku. Brokuły, marchewkę i kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut. Ziemniaki pokroić w plastry

głodny alergik
Naleśniki gryczane z nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 226

jajowatej (do kupienia w każdej aptece) zmieszać z mąką naleśnikową i gryczaną (lepsza jest jasna, z niepalonej kaszy). Dodać mleko i wodę, wymieszać aby nie było grudek. Smażyć na lekko rozgrzanej patelni. Ciasto z czasem gęstnieje, w razie potrzeby dolać wody

głodny alergik
Fasolka szparagowa z sezamową polewą (bez glutenu, mleka i jajek) 149

siemię lniane mielone  1 łyżeczka masło lub margaryna bezmleczna 2 łyżki olej lniany lub sezamowy 1 łyżka Przygotowanie: Siemię lniane (używam złociste odtłuszczone) wymieszać z mąką sezamową, przyrumienić lekko na maśle. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać olej np. lniany budwigowy

głodny alergik
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 305

najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo je wyjmować z foremki. Piekarnik rozgrzać do około 180 stopni C.  Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia.  Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego

głodny alergik
Babeczki kokosowe z borówkami (bez glutenu, mleka i jajek) 320

ciasta dno i ścianki foremek do babeczek - ja użyłam małych silikonowych ale tradycyjne metalowe byłyby chyba wygodniejsze. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. krem: Z mleka kokosowego odlać pół szklanki i rozprowadzić w nim skrobię kukurydzianą (zamiast skrobi można użyć budyniu kokosowego lub śmietankowego). Pozostałe mleko zagotować ciągle mieszając, wlać skrobię

głodny alergik
Krupnik z kaszą jaglaną i świeżymi pomidorami (bez glutenu, mleka i jajek) 161

marchewkę również, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mięso, kalafiora, przyprawy, olej i zalać wodą tak, aby przykryć warzywa.  Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni do lekkiego przyrumienienia, przepłukać kilkukrotnie gorącą wodą i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Zupę można zabielić mlekiem sojowym lub ryżowym. Na talerz z zupą wkroić obrane ze skórki pomidory, posypać posiekaną

głodny alergik
Miruna patagońska w chrupiącej panierce (bez bułki, glutenu, jajek) 343

siemię lniane mielone odtłuszczone 2 łyżki słodka papryka w proszku 1 łyżeczka tymianek  1/2 łyżeczki sól około 1/2 łyżeczki olej do smażenia Przygotowanie: Filety rozmrozić, opłukać i osuszyć. Lekko oprószyć solą z obu stron. Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, papryką i roztartym tymiankiem. Obtaczać kawałki ryby w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

głodny alergik