lekka - 5765 przepisów (strona:96/385)

Pstrąg pieczony, czyli pomysł na obiad dla zabieganych 189

takich się zaliczają. Przyrządzenie ich w piekarniku czy na parze to kwestia 20 minut, a efekt jest przepyszny!  Dzisiaj traf padł na pstrąga, który w połączeniu z lekką, kolorową i nieco improwizowaną sałatką był smacznym i bardzo sycącym obiadem. Z racji tego, że był to naprawdę posiłek "na szybko" pomijam dzisiaj wartości kaloryczne, ale mam nadzieję, że sam smak

peanutbuttermonster
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 348

powiedzieć "codziennie". Warto wspomnieć, że jest ona źródłem wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin A i C. Ponadto liście rukoli mają działanie bakteriobójcze. Ze względu na swój charakterystyczny, lekko pikantny i korzenny smak nie każdemu przypada do gustu, ale naprawdę warto się do niej przekonać.  Jeżeli chodzi o suszony koperek- wydaje się to banalne, a wręcz śmieszne

peanutbuttermonster
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 202

Aromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast, ciasteczek, herbaty, kawy, a nawet mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek... CYNAMON, bo oczywiście to on jest bohaterem dzisiejszego wpisu, to bez wątpienia przyprawa, z którą warto się zaprzyjaźnić z wielu względów. Na liście moich kulinarnych uzależnień plasuje się on na zaszczytnym drugim miejscu, zaraz po maśle orzechowym

peanutbuttermonster
Niedzielne słodkości- najzdrowsze ciasto marchewkowe 307

tego kilka innych składników możemy wyczarować wspaniałe ciasto marchewkowe. I wcale nie przesadzam używając tego przymiotnika. Aromat wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest nieziemski. Samo ciasto jest lekko wilgotne, a połączenie delikatnego smaku migdałów i korzennych przypraw sprawia, że ciężko zaprzestać na zjedzeniu jednego kawałka. Z przepisu wychodzi ich 8 całkiem sporych- jeden(73g) to 161kcal

peanutbuttermonster
Kasza jaglana idealna 344

Suchą kaszę jaglaną nasypać do rondla z grubym dnem, podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewana kasza zaczyna wydzielać zapach podobny do surowej fasoli, trzeba kontynuować ogrzewanie aż lekko się przyrumieni a aromat stanie się orzechowy.  Do przyrumienionej kaszy wlać trochę wrzątku, przepłukać, wodę wylać.  Zalać wrzątkiem (około 2 szkalnki na szklankę kaszy) i gotować na małym

głodny alergik
Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka) 179

Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mango / brzoskwinie, wypłukane rodzynki.  Dolać sok jabłkowy, uzupełnić wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś

głodny alergik
Naleśniki (bez glutenu, jajek i mleka) 329

rozlanie się ciasta na patelni. Patelnię z powłoką ceramiczną lub teflonową posmarować olejem, wylewać ciasto możliwie najcieńszą warstwą - rozprowadzać po całej powierzchni nachylając patelnię. Smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Bułeczki koperkowe nadziewane parówkami (bez glutenu, jajek i mleka) 154

minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.  Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj

głodny alergik
Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 156

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.  Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.  Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz  tutaj

głodny alergik
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 140

mikrofali, na średniej mocy około 30 sekund). Do gorącego kisielu dodaję 1 łyżeczkę ketchupu, łyżeczkę oleju, mieszam i tak otrzymanym mazidłem smaruję za pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor. Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy

głodny alergik
Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka) 449

zmiękną pokroić w paski.  Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy

głodny alergik
Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek) 196

wodzie niż siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta i są praktycznie niewyczuwalne. Naleśniki smażymy na patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową, lekko posmarowanej tłuszczem. Nie rozgrzewać patelni zbyt mocno. Najwygodniej smaży się małe naleśniki typu amerykańskich pancakes, ale ciasto jest na tyle elastyczne, że udają się również duże

głodny alergik
Daktylowe ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, mleka, jajek) 161

wycinać ciasteczka. Szybsza wersja: uformować z ciasta kulki, ułożyć na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem  i rozgnieść je na płasko. Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Szarlotka z mąki kukurydzianej (bez glutenu, mleka i jajek) 224

spód formy.  Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, na nie drugą porcję startego na tarce ciasta. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia

głodny alergik
Tarta z kremem waniliowym i borówkami (bez glutenu, mleka i jajek) 171

miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm.  Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna    0,5 kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając

głodny alergik