lekka - 5765 przepisów (strona:104/385)

Kompot z wiśni 146

dużym garnku zagotować wodę i odstawić do przestudzenia. 4. Do każdego słoja dajemy 3/4 wysokości wiśni i zasypujemy 6- cioma pełnymi łyżkami stołowymi cukru. Zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy i lekko potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił. Pasteryzujemy przez 20 minut

Apetyczna babeczka
Pizza z oliwkami, chorizo i świeżą rukolą 154

domu. Niezwykle aromatyczna mieszanka smaków. Bo, aby zjeść wyśmienitą pizzę potrzeba składników najlepszej jakości, które znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach . Chorizo jest idealne, delikatnie się wytapia i w połączeniu z lekko słonymi oliwkami i świeżą cierpkością rukoli smakuje wybornie. Podstawą każdej dobrej pizzy jest naturalnie cienkie pyszne ciasto! Składniki na ciasto,  trzy pizze o średnicy

Apetyczna babeczka
Tarta na mące ryżowej z cukinią i buraczkami 138

pieprzem i ziołami jakie lubicie. Odstawić na godzinę do zamarynowania. Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do piekarnika i w tem.200 C, zapiekać ok 40-50minut. Następnie lekko przestudzić, obrać z łupiny i pokroić w cienkie plastry. 3. Formę na tartę wysmarować oliwą, a następnie wyłożyć ciastem. Odstawić na 30 minut.  4. Na przygotowanej tarcie układamy

Apetyczna babeczka
Sos grzybowy z ogórkiem, papryka i jogurtem 147

łyżki mąki pszennej sól pieprz oliwa z oliwek  1. Wybrać zdrowe, młode grzyby. Dokładnie oczyścić, a jeśli jest potrzeba umyć pod bieżącą wodą. Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedzić, przestudzić i pokroić.  2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Drobno kroimy cebulę i marchew,  blanszujemy na oliwie. Dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy wodą

Apetyczna babeczka
Razowa zapiekanka z chorizo i beszamelem 212

łyżki mąki pół łyżeczki soli pieprz gałka muszkatołowa Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i smażyć jak zasmażkę. Dodać mleko i przyprawy, cały czas mieszając. Poczekać, aż sos lekko zgęstnieje i polać zapiekankę

Apetyczna babeczka
Makaron gryczany z brokułami, chili i łososiem 133

ząbki czosnku 1/3 papryczki chili 1/4 łyżeczki mielonego imbiru oliwa sól pieprz  Składniki do kuchni orientalnej znajdziecie na www.Sklep.na Sushi.pl . Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, wg. przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić 2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobne różyczki brokułów, cienko posiekany czosnek, papryczkę chili i orzeszki piniowe. Po kilku minutach

Apetyczna babeczka
Grzyby marynowane tradycyjnie 136

szklanki wody 2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu  kilka ziaren ziela angielskiego 1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą

Apetyczna babeczka
Sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem 169

skórką pałeczki kraba zielony chrzan Wasabi   1 łyżka sosu sojowego 2-3 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1. Dobrze wypłukany ryż gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie w stosunku 1 miarka ryżu do  1  i  1/4 miarka wody. Po ugotowaniu ryż zostawić pod przykryciem na 15 minut. Łączymy sos sojowy z octem

Apetyczna babeczka
Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami w oleju 164

starty pieprz  1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki ziarna słonecznika do posypania 1. Cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia obgotować ją ok 30-40 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Odstawiamy i studzimy. 3. Pomidory wyciągamy z oleju, odmierzamy 1/2 szklanki

Apetyczna babeczka
Suszone pomidory w oliwie 163

jakości, ja wykorzystałam oliwę z Hiszpańskich Delikatesów 2-3 ząbki czosnku na słoik  gałązka rozmarynu W wyparzonych, suchych słoikach układamy przygotowane pomidory, przekładając je czosnkiem i rozmarynem. Oliwę lekko podgrzewamy i zalewamy pomidory, patyczkiem do szaszłyków można pozbyć się pęcherzyków powietrza ze słoi. Zalewę jaka zostanie w słojach po wyjęciu pomidorów można z powodzeniem wykorzystać w następnym roku

Apetyczna babeczka
Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata 135

łyżki miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką lub mąką krupczatką.  2.Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Gdy tarta ma lekko złoty kolor, wyciągamy ją z piekarnika, układamy śliwki i jeżyny. Śliwki przekrojone na ćwiartki, polewamy 4 łyżkami miodu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy razem jeszcze 10-12 minut

Apetyczna babeczka
Kapelusze w marynacie z oliwą i rozmarynem 125

octu 150 ml wody gałązka świeżego rozmarynu liście laurowe 2-3 ząbki czosnku pieprz czarny ziarnisty sól do obgotowania 3 łyżki cukru  1. Grzyby oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie, przez ok. 15-20 minut,  odcedzić.  2. Zagotować marynatę. W przygotowanych słoikach układać grzyby, a do każdego słoika dodać ząbek czosnku, ziarna pieprzu i ziela angielskiego

Apetyczna babeczka
Sałatka z kapustą, ogórkiem i pomidorami 184

łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. 2. Następnie odcisnąć powstały sok, dodać cukier, ocet, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować chwilę do lekkiego zmiękczenia kapusty. Gorącą sałatą napełniać słoiki i dobrze zakręcone gotować przez 10 minut. Bajecznie ręcznie wykonane nakładki na słoiki niezmiennie od Karoliny, zajrzyjcie TUTAJ

Apetyczna babeczka
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym 167

miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek.  2. Gotuje kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule z tłuszczem, surowe mięso mielone i kaszę, można jeszcze przez kilka minut zapiekać wszystko razem

Apetyczna babeczka
Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą 144

przyprawy. 2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć razem przez kilka minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Masę przełożyć do blendera i zmiksować

Apetyczna babeczka