lekka - 5765 przepisów (strona:111/385)

Ciastka z kaszy manny 155

mannę. Następnie dodajemy jajko i miękkie masło, przyprawę do deserów. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy je ręką i posypujemy płatkami migdałowymi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach

Aga w kuchni
Polędwiczki w sosie szałwiowym 169

kremówki, 1 duże jabłko, posiekana natka pietruszki, 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie:      Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu i słodkiej papryki, w której obtaczamy polędwiczki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażamy

Aga w kuchni
Faszerowane muszle kaszą 175

gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę z mięsem mielonym. W rondelku gotujemy kaszę jaglaną- na szklankę kaszy dodajemy 2 szklanki wody i lekko solimy, gotujemy, aż do odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup

Aga w kuchni
Popękane czekoladowe ciasteczka 163

schładzamy przez godzinę w lodówce lub przez 15 minut w zamrażarce. Następnie formujemy kuleczki, obtaczamy je w cukrze pudrze. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach.  A do ciasteczek polecam herbatkę Ceylon Teekanne

Aga w kuchni
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 163

kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z żurawiną do ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut.  A do ciasteczek polecam herbatkę Magic Apple Teekanne

Aga w kuchni
Crumble malinowe 119

migdałowych, 40 g mąki, 35 g cukru, 35 g masła. Przygotowanie:       Maliny mrożone przepłukujemy wodą, następnie dodajemy do nich miód, 1/2 łyżeczki mąki i rozgniatamy lekko widelcem. Rozkładamy owoce na dwie kokilki. Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę. Musi mieć trochę sypką konsystencję, jeśli jest za tłusta to nam się rozpłynie. Posypujemy maliny pokruszoną kruszonka

Aga w kuchni
Pierniczki- czerwone serca 165

piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Malujemy pierniczki czerwonym lukrem i posypujemy jeszcze mokre cukrem perlistym, lekko dociskając ręką

Aga w kuchni
Penne w sosie szpinakowym 140

świeżego szpinaku, 1 łyżka masła, 200 g makaronu rurka ukośna pełny przemiał Czaniecki, 200 ml kremówki, sól, pieprz. Przygotowanie:      Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na maśle podsmażamy liście świeżego szpinaku. Następnie szpinak przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem i zalewamy go kremówką. Podgrzewamy, aż śmietanka odpoaruje i zgęstnieje. Takim sosem szpinakowym polewamy makaron

Aga w kuchni
Babeczki kajmakowe 169

całkowicie się rozpuściła. Dodajemy do kremówki i dokładnie mieszamy. Ubitą śmietanę przekładamy do masy kajmakowej i mieszamy mikserem. Następnie wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenie i lekkiego stężenia. Taką masą napełniamy kruche babeczki. Dekorujemy słupkami migdałów. Ponownie wkładamy babeczki do lodówki, by masa kajmakowa całkowicie stężała. A do babeczek koniecznie herbata Teekanne

Aga w kuchni
Soczysty kurczak 159

solankowy PRZYGOTOWANIE:  Tak niewiele potrzeba by kurczak był soczysty. Kostkę rozcieramy z 3 łyżkami oliwy. Smarujemy nią pierś kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do lekkiego przyrumienienia się kurczaczka

Aga w kuchni
Knedle ze śliwkami i miodem 148

łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta na śliwkę, tak by powstała nam kulka. a śliwka była w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy masło i podsypujemy je bułką tartą. Taką zasmażką polewamy knedle

Aga w kuchni
Masło orzechowe 256

ziemnych w łupinach 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Sól do smaku Przepis: Orzeszki wyjmujemy z łupin. Następnie obrane orzeszki umieszczamy na patelni i prażymy (do uzyskania lekkiego zarumienienia). Uprażone orzeszki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieszczamy je w melakserze i miksujemy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji masła. Gdy masło jest zbyt gęste i zbite, należy dodać

Emcia Pichci
Śniadanie. Z władcą starożytnego Egiptu. 157

Ramzesem . I to ...z RYK! Dokładnie! Składniki na królewskie śniadanko to -Ramzes z Ryk -bułeczka -masełko -pomidorek -ogóreczek gruntowy -oliweczka -zielona sałata Dla dojrzewającego sera o  łagodnym, lekko orzechowym   smaku oraz niepowtarzalnym aromacie otrzymanym w procesie naturalnego wędzenia z pięknymi oczkami...potrzeba iście królewskiej oprawy! Delikatne kromeczki mięciuśkiej, neutralnej bułeczki , posmarowanej delikatnie wiejskim masełkiem, to iście dostojna

Z Kuchni Do Kuchni
Placki z kabaczka 163

złoto z obu stron. W trakcie smażenia płomień można zmniejszyć aby placki zdążyły się w środku usmażyć. Po usmażeniu odciskamy tłuszcz na papierowym ręczniku. Dobrze jest placki włożyć do lekko nagrzanego piekarnika zanim nie usmażymy wszystkich

prawdziwe jedzenie
Makaron z dynią, orzechami, szynką parmeńską oraz prostą sałatką z oliwkami 172

czasie orzechy siekamy i prażymy na patelni. Ściągamy orzechy, wlewamy na patelnię oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w paski szynkę parmeńską. Chwilę smażymy, dodajemy dynię i całość lekko doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dodajemy prażone orzechy i ugotowany makaron, całość dokładnie mieszamy. Wrzucamy

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania