masy dodajemy ubite białka i śmietankę, ponownie mieszamy. Savoiardi nasączamy w kawie i amaretto, wykładamy dno formy w której będziemy studzić deser. Na ciasteczka wykładamy 1/2 kremy, następnie lekko przyprószamy kakao i układamy kolejną warstwę nasączonych ciasteczek, na to pozostały krem i obficie posypujemy kakao. Chłodzimy 12 godzin w lodówce. Smacznego
Kuchnia Łukaszadoszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej. Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych jabłek lub prażonych, a więc dłużej nie trzeba opisywać, bo już i tak jest do zrozumienia, że ciasteczka są pyszne! Składniki: Ciasto
Kuchnia Łukaszanajprostsze składniki i sernik jest gotowy. Pyszny, lekki, słodki, niesamowicie smaczny serniczek z brzoskwiniami. Chyba nie muszę za dużo opisywać, bo i tak wiadomo, że brzoskwinie z twarogiem to niesamowite połączenie. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Brzoskwinie w zalewie 1 kg twarogu 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie: Twaróg mielimy za pomocą blendera. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i przecieramy papierowym
Kuchnia ŁukaszaJaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem przez ok. 10 min, aby masa powiększyła swą objętość w 4-5 razy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i lekko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. 450 g mleka doprowadzamy do wrzenia
Kuchnia ŁukaszaKiedy truskawki będą pokryte własnym sokiem, ustawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy ciągle mieszając, i usuwając pianę przez ok. 20-30 min, dopóki dżem zgęstnieje. Po tym lekko ostudzamy truskawki, usuwamy ponownie powstała pianę i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, po tym słoiki napełniamy gorącym dżemem i szczelnie zamykamy. Jeżeli szczelnie zamknęliśmy słoiki z dżemem i dokładnie
Kuchnia Łukaszamasła, z proszkiem do pieczenia, z różnymi mąkami lecz doszedłem do odkrycia idealnego i bardzo prostego ciasta na biszkopt! Biszkopt udaje się po prostu idealny! Puszysty, miękki, lekki do pokrojenia i niesamowicie smaczny. Zapraszam! Składniki: 6 jaj szklanka cukru 3/4 szklanki mąki opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka w temperaturze pokojowej przekładamy
Kuchnia Łukaszamiękkiego masła szklanka cukru 2 jajka 250 ml mleka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30-50 truskawek łyżeczka cukru wanilinowego Przygotowanie: Masło lekko ubijamy z cukrem, dodajemy jajka i ponownie ubijamy. Dodajemy cukier wanilinowy, połowę mąki z całym proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy wszystkie mleko, ponownie mieszamy, dodajemy pozostałą mąkę, mieszamy do powstania gęstego
Kuchnia Łukaszabardzo sprawnie. Kotlety robiłem w wersji pikantnej z papryczką chilli i takie właśnie smakują najlepiej, także podałem je z sosem na bazie śmietany z sosem pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: szklanka ryżu (300 ml) 600 ml wody 1 cebula 1 papryczka chilli ząbek czosnku 2 jaja 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól
Kuchnia ŁukaszaPyszna, smaczna, sycąca sałatka z kuskusem, suszonymi pomidorami i lekko podsmażoną cukinią. Uwielbiam takie proste i szybkie w przygotowaniu sałatki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Szklanka ugotowanego kuskusu 8 suszonych na słońcu pomidorów w oleju 100 g cukinii 40 g cebuli Średni pomidor Łyżka przyprawy do grilla 2 łyżki oliwy z oliwek Sól,pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Dobrze umytą
Kuchnia Łukaszausmażoną słoninę odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy. Do startych ziemniaków dodajemy wrzące mleko i odstawiamy na 5 min. Po tym dodajemy jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy
Kuchnia Łukaszałyżki octu łyżka cukru łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej Przygotowanie: Kabaczka kroimy w plasterki i układamy na blasze do pieczenia, posypujemy połową soli i pieprzu oraz lekko polewamy olejem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy
Kuchnia Łukaszawody 4 łyżeczki oliwy łyżeczka soli mąka Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy sól i oliwę, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min. Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części wałkujemy cienki placek na wielkość patelni. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) przez
Kuchnia ŁukaszaPrzygotowanie: Rodzynki zalewamy alkoholem i pozostawiamy na 10-20 min. Po tym odsączamy i obtaczamy w mące. Jaja dokładnie miksujemy z cukrem do białości, dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło, twaróg obie mąki i wszystko dokładnie łączymy. Potem do masy serowej dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy. Otrzymaną masę serową przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, może to także być
Kuchnia Łukaszapianką, dokładnie równamy górę tortu. Chłodzimy w lodówce przez ok. 3-4 godziny. W rondelku zagotowujemy śmietankę, do pierwszych bąbli i nią zalewamy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy i lekko ostudzamy. Po tym powstałą polewą polewamy gorę tortu, tak aby nadmiar polewamy ściekał po bokach tortu. Chłodzimy. Smacznego
Kuchnia Łukaszałyżek wody Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min, do momentu aż dynia będzie bardzo miękka. Po tym lekko ostudzamy i miksujemy w malakserze na gładką masę, dopóki puree z dyni jest ciepłe dodajemy do jego cukier i energicznie mieszamy. Całkowicie ostudzamy. Do dyni dodajemy jaja, olej
Kuchnia Łukasza