cukrem. Mąkę przesiewamy i część mieszamy z roztworem, następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy przez 5-10 minut ciasto. Naczynie TERMISIL polewamy oliwą, którą rozprowadzamy najlepiej dlonmi . Możemy też lekko naoliwić ciasto.Rozciągamy ciasto w naszej formie szklanej . Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.Po 30 minutach posypujemy ciasto grubą solą i rozstawionymi palcami rozprowadzamy na całej blasze, żeby
Z Kuchni Do Kuchniwymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa). Przekladac nasze podklady biszkoptowe wg naszego uznania lekko dociskając. A 3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i okleic je polowkami biszkoptow do tiramisu. Obwiazac wstazeczka- jesli ktos chce, gdyz dekoracja to zalezy od naszej fantazji i … okazji
Z Kuchni Do KuchniPrzekladamy biszkopt. Na spod dajemy jeden placek biszkopta, smarujemy masa ciemna, ukladamy na wierzchu biszkopty do tiramisu i spryskujemy je esencja kawowa NIE NASACZMY jak do tiramisu ale lekko spryskujemy . Na wierzchu rozsmarowujemy mase biala, dociskamy delikatnie drugim kawalkiem biszkopta i smarujemy wierzch i boki masa kakaowa, ktorej na pewno nam wystarczy. Do dekoratora wkladamy mase biala ( jej rowniez
Z Kuchni Do Kuchniłyżki Podsmażamy na łyżce masła czosnek pokrojony w talarki, dodajemy paprykę pokrojoną w cząstki, przykrywamy, dusimy. Dodajemy kiełbasę w kawałkach, zalewamy niedużą ilością soku pomidorowego ( ma świetnie wywarzoną kwasowość)...lekko solimy , dodajemy sporo świeżej bazylii...i dusimy pod przykryciem! Sos elegancko nam zgęstnieje. Międzyczasie gotujemy FUSILLI MALMA 9 minutek odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy sosu zbójnickiego mocno czosnkowego
Z Kuchni Do Kuchnigarbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym. Dobrze zaparzony napar można poznać po delikatnej piance na powierzchni, lekkim aromacie i pozbawionym goryczy smaku. Nie radzę sypać jej dużo. To nie są ogólnie dostępne w sieciówkach jałowe paprochy. To jest prawdziwa herbatka i już jedna płaska łyżeczka wystarcza na czajniczek
Z Kuchni Do Kuchniciasto. Na pianę rozłóż masę makową wymieszaną z rodzynkami. Ciasto włóż do piekarnika na około 25 minut. Jak wyjmiesz mazurka z piekarnika - poczekaj aż ostygnie. Możesz zastosować lekką modyfikację. Podzielić ciasto na pół. Na dół ciasto, nastepnie masa makowa i znów ciasto. Pomijamy wtedy pianę, nie każdy ją lubi. Gdy mazurek makowy przestygnie, pokryj go gorącą czekoladą
Z Kuchni Do Kuchniwymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa). Przekladac nasze blaty biszkoptowe wg naszego uznania lekko dociskając. A 3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i udekorować tak jak nam w duszy gra. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijajeczny , który gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Sól uduszone na maśle pieczarki. Ja miałam już w lodówce. Może być bez pieczarek. Międzyczasie, do garnka wbijamy 2 całe jaja, lekko solimy, dodajemy mleko, starty parmezan około łyżki i miksujemy do połączenia składników. Na osoloną wodę wrzucamy makaron i gotujemy. Natychmiast odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączony, wrzucamy na patelnię
Z Kuchni Do Kuchnimiary w przypadku mąki gdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam
Z Kuchni Do Kuchniklasyczny włoski obiad. Makaron z sosem pomidorowym rygorystycznie robionym w domu. Bazylia. Parmezan. Euforia! Ale jako, że ostatnio jestem troszkę przygnębiona, postanowiłam lekko zmodyfikować klasykę i dać coś od siebie..a właściwie dać coś od Ziarenkowo. W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych. Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron włoski
Z Kuchni Do Kuchnizawsze EXTRA VERGINE Do miski wsypujemy orientacyjnie szklankę bułki tartej , szklankę utartego sera, pół szklanki siekanej natki pietruszki, czosnek przetarty przez praskę, na te proporcje to około 3 główki, lekko solimy.Są tacy co dodatkowo pieprzą. Ręką mieszamy całą sypką zawartość w misie rozcierając dokładnie czosnek między palcami. Bierzemy nasze karczochy i...nadziewamy tym nazwijmy to proszkiem. Nadziewamy dość dobrze
Z Kuchni Do Kuchninagrzanego do 190 stopni i piecz około 10-12 minut. Następnie wyciągnij i odłóż do ostygnięcia. Ja zapomniałam że ciastka rosną i nie zrobiłam duzych odstępów i się lekko dotykały. Jak widać wyżej...Jak się Wam to zdarzy to po wyciagnięciu z pieca od razu, takie miękkawe porozcinajcie i oddalcie od siebie, gdyż jak stwardnieja to..przy próbie odzielenia
Z Kuchni Do Kuchniliście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórkiOgórki trzeba umyć, usunąć szypułki, lekko odciąć końcówki- to jakiś sekret mamy. Na dno włożyć chrzan czosnek i koper.Ułożyć ogórki dość ciasno.Pomiędzy ogórkami wcisnąć jeszcze kopru, czosnku, liście i chrzan. Tak przygotowane ogórki odstaw
Z Kuchni Do KuchniŚniadanko podano! Inne śniadanko, śniadanko zamiast chleba, lekkie śniadanko. To może być również przekąska. Potrzebne będą -malutkie pękate ogórki gruntowe, akurat jest sezon! -twaróg wiejski -jogurt naturalny lub niekoniecznie -pomidor -prażone ziarna Słoneczne Pola od Ziarenkowo -seler naciowy -pieprz,sól -listki bazylii Przygotuj pastę.Do miski włóż ser i wszystkie składniki, utrzyj na pastę. Ogóreczki przekrój na pół i usuń
Z Kuchni Do KuchniPrzygotuj wafle ryżowe,to główny składnik Twojego śniadnaia zamiast chleba.Aromatyczny wafelek ryżowy z pewnością lekko zastąpi chleb. Pasta serowa łatwa w przygotowaniu. Ser,pomidory,prażone ziarna Słoneczne Pola,pomidor,pieprz,sól,bazylie rozetrzyj na pastę. Pastę połóż na waflach ryżowych. Lubisz paprykę?To przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne,włóż do środka ziarenkową pastę serową..a całość ładnie i zachęcająco
Z Kuchni Do Kuchni