lekka - 5765 przepisów (strona:124/385)

Jesienny sernik dyniowy 202

minut, do momentu, aż polewa się zetnie. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł. Zostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Sernik podajemy całkowicie wystudzony. insertCookd("ae4cb63ae05cada71e1138d05b83b8bb

Kulinarne przygody Gatity
Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 187

szkodę :) Zbierałam brokuły łodygowe, w sezonie zrobiłam z niego  sałatkę z mozzarellą . Młode łodyżki można jeść na surowo, a liście doskonale smakują lekko zblanszowane. . Jarmużowe pole Tak prezentował się fioletowy jarmuż... A tak z bliska wygląda uprawa karczochów. Karczochy zawsze widziałam na targu lub w słoiku, ale na polu jeszcze nigdy... :) Można

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia 164

ocet balsamiczny, dalej podgrzewamy do momentu kiedy płynny odparują, a por się skarmelizuje. Wtedy odstawiamy do wystudzenia.  Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pestki słonecznika, do lekkiego zbrązowienia. Po przestudzeniu mieszamy z porem. Do ciasta dodajemy sól i dodatki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i błyszczące, po czym wkładamy je do naoliwionej

Kulinarne przygody Gatity
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 195

patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażan faszerowany z mięsem 193

dodajemy do smażącego się mięsa. Patelnię przykrywamy i wszystko dusimy razem, aż bakłażan będzie miękki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni; szklane naczynie, najlepiej z pokrywką, lekko natłuszczamy. Bakłażana nadziewamy farszem, wkładamy do naczynia, które przykrywamy i pieczemy około 40-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na warzywach układamy plastry mozzarelli i zapiekamy przez kilka

Kulinarne przygody Gatity
Schab pieczony w przyprawach 219

schabu (u mnie z warkoczem) sól 4 ząbki czosnku pieprz czarny młotkowany słodka papryka opcjonalnie czerwony  pieprz Wykonanie: Schab myjemy, ale nie wycieramy go do sucha, zostawiamy lekko wilgotny, żeby przyprawy dobrze się nam do niego przykleiły. Czosnek ucieramy w moździerzu razem  z solą, dodajemy paprykę i pieprz, mieszamy. Przyprawową masą dokładnie nacieramy schab, wkładamy do szklanego

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 146

jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, do lekkiego zrumienienia. Podsmażone klopsiki przekładamy do płaskiego rondla, a na patelni z kolei podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Do podsmażonych pulpetów dodajemy sos pomidorowy, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Pulpety dusimy

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w mleku kokosowym 397

Poza tym mięso dobrze komponuje się z każdym składnikiem i doskonale smakuje zarówno z nutką słodyczy, jak i  w ostrzejszym wydaniu.  Dziś przepis o lekko wschodnim zabarwieniu, czyli z mlekiem kokosowym. Przepis znalazłam na    Filozofii smaku . Kurczak w mleku kokosowym Składniki ( 2-3 porcje): 1 cebula pokrojona w kostkę 2 drobno posiekane ząbki

Kulinarne przygody Gatity
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 150

części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około 32-33 cm. Plackiem wykładamy natłuszczoną formę i wywijamy brzegi do góry. Na cieście układamy lekko odsączony farsz, posypujemy pokrojonymi w kostkę jajkami i posypujemy natką. Odcinamy resztki ciasta, które wystają poza formę i odkładamy je na bok. Wałkujemy drugi placek też na koło o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Mleczne gofry ryżowe 142

osobnej miseczce na sztywno ze szczyptą soli. W międzyczasie włączamy gofrownicę. Białko dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto partiami wylewamy na gofrownicę i pieczemy do lekkiego zbrązowienia gofrów. Studzimy na kratce lub w pozycji pionowej. insertCookd("b98445ddf44cdd148dc29ed5d76aeb3d

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 241

podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy, oprócz ziemniaków. Gotujemy aż  soczewica lekko zmięknie, około 15 minut, po czym dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Dwie dodatkowe cebule kroimy w cienkie plasterki, papryczkę pozbawiamy nasionek i kroimy w bardzo drobno. Cebulę podsmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia 128

kolejne 3 minuty na drugiej prędkości. Powinniśmy uzyskać gładkie i sprężyste ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrastania, i w międzyczasie musimy je raz lekko odgazować, uformować w kulę i znowu odstawić. Po upływie 1,5 godziny ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy, z grubsza formujemy i zostawiamy na blacie na 10-20 minut. Formujemy okrągły

Kulinarne przygody Gatity
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) 290

będą doskonałym uzupełnieniem innych słodkości pojawiających się na naszych bożonarodzeniowych lub noworocznych stołach. Ich wykonanie jest proste, a efekt wizualny bardzo mi się spodobał, wyglądają jakby ktoś oprószył je lekkim śnieżkiem ! Nie wiem tylko czy następnym razem nie dodam do nich mniej cukru... ? Więc jeśli ktoś z Was nie przepada za bardzo słodkimi ciasteczkami niech doda trochę cukru mniej

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe kolorowe gwiazdki 344

cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche piernikowe ciasteczka 159

stemplujemy. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy pierniczki około 10 minut. Spód powinien być podpieczony, a wierzch lekko uginać się pod palcem. Po wystudzeniu pierniczki przechowuję w blaszanych puszkach

Kulinarne przygody Gatity