lekka - 5765 przepisów (strona:128/385)

Kurki w sosie śmietanowym 223

myjemy w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dorzucamy kurki i przez chwile je przesmażamy. Do garnka wkładamy śmietanę, dodajemy grzyby i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, żeby śmietana się

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowy sernik jagodowy na zimno 246

dodajemy do pozostałej masy jogurtowej i miksujemy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy jagody i znowu delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia, kontrolując co parę minut, aby masa się całkowicie nie ścięła. Masę wykładamy do tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do całkowego stężenia. Składniki masy jagodowej

Kulinarne przygody Gatity
Lody rabarbarowe z borówką amerykańską 202

niej masę. Następnie po łyżce dodajemy mus rabarbarowy. Lody kręcimy około 60 minut, powinny zgęstnieć. Gdy są już gotowe przekładamy je do plastikowej miski, dodajemy  lekko rozgniecione widelcem borówki i wszystko delikatnie mieszamy. Lody mrozimy w zamrażarce przez 3 - 4 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 177

Chłodnik z pieczonych buraków Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu jest przepis jak  upiec buraki  oraz przepis na inny  buraczany chłodnik . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek   gazpacho

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki z cukinii z fetą 248

jajka 2 ząbki  czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Frittata z cukinią i tymiankiem 147

przyprawiamy. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po około 10-15 minutach, gdy masa się lekko zetnie także z góry przekładamy frittatę na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Smażymy kolejne 10 minut. Od razu podajemy, choć na zimno frittata też doskonałe smakuje

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejsze ciasto z morelami 213

pokojową. Kostkę do pieczenia  Kasia   ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki cały czas miksując . Gdy składniki się połączą dodajemy kolejne jajko i pół szklanki mąki, etc. aż do wyczerpania się składników. Na koniec

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażany w adżice 282

blendera i dokładnie miksujemy. Następnie do sosu dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy na średnim  ogniu przez 20 minut, żeby sos lekko zgęstniał. Bakłażana kroimy w grube krążki i wkładamy do pomidorowego sosu i gotujemy kolejne 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Panini z łososiem 232

wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego Almette świeżo zmielony pieprz ew. sól morska Wykonanie: Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.  W międzyczasie szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund  w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z wiśniami 191

oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut. Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone cytrynowe ziemniaki 233

potrząsamy patelnią,  żeby ziemniaki się piekły z każdej strony. Gdy ziemniaki będą miękkie skrapiamy je sokiem z cytryny, zwiększamy ogień i lekko rumienimy

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne suszone jabłka 175

powietrze jest kierowane na dół, owoce które znajdują się na dole wysuszą się szybciej. Jeśli nie posiadamy suszarki owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 80 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami

Kulinarne przygody Gatity
Panini z szynką 434

szynki wieprzowej 1 opakowanie serka śmietankowego  świeżo zmielony pieprz ew. sól morska Wykonanie: Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.  W międzyczasie szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund  w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku

Kulinarne przygody Gatity
Suszone grzyby 171

powietrze jest kierowane na dół, grzyby które znajdują się na dole wysuszą się szybciej. Jeśli nie posiadamy suszarki, grzyby suszymy w piekarniku w temperaturze 80 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami. Przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku

Kulinarne przygody Gatity
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 176

dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bakłażana kładziemy obok  i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut. Papryka powinna ściemnieć i się lekko przypiec. Po upieczeniu warzywa wkładamy albo do torebki foliowej albo do miski, którą przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie paprykę obieramy

Kulinarne przygody Gatity