lekka - 5765 przepisów (strona:135/385)

Mazurek orzechowy 212

pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie; Białka ubić na sztywno, dopiero wtedy dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka

Proste Potrawy
Szynka gotowana 278

gotowania Przygotowanie: Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam papryką, pieprzem i cząbrem  Włożyłam do rękawa, obok mięsa ułożyłam pół cebuli oraz włożyłam zgniecione 2 ziarnka jałowca Zawiązałam lekko rękaw i schowałam do lodówki na noc Rano posypałam solą i mięso "dojrzewało" jeszcze około 2 godz. Mięso posypałam dopiero rano, bo obawiałam się, że posypane na całą noc może

Proste Potrawy
Jabłka pieczone z miodem i winem 170

nasienne Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko w winie być zanurzone) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło

Proste Potrawy
Sałatka z gyrosem 349

około 15 min), po tym czasie obsmażyć do miękkości na oleju  Kukurydzę osączyć, paprykę, cebulę i ogórki pokroić w kostkę Kapustę pokroić w drobne paseczki i posypać lekko cukrem, by puściła soki- osączyć na sicie Poszczególne składniki sałatki układać w przezroczystym naczyniu, każdą warstwę polewać na przemian majonezem i keczupem, w mojej sałatce na wierzchu ułożyłam mięso z kurczaka

Proste Potrawy
Surówka z jabłkiem i porem 180

Składniki: 1/4 główki średniej główki białej kapusty 1 jabłko por - około 6 cm białej części sól, cukier, olej słonecznikowy Przygotowanie: Umytą kapustę zszatkować drobno i lekko ją posolić Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach Umytego pora pokroić dość drobno Wszystkie składniki połączyć i skropić sokiem z cytryny Posypać cukrem do smaku, pieprzem i skropić olejem słonecznikowym Wszystkie składniki

Proste Potrawy
Banany na maśle z miodem 166

Składniki: banany miód i masło Przygotowanie: Masło rozgrzewamy na patelni, banany obieramy, kroimy i wrzucamy na tłuszcz, mieszamy Gdy banany lekko zmiękną, dodajemy miód i jeszcze chwilę smażymy Przekładamy do miseczek, ale uwaga - to deser prosty i szybki, ale bardzo, bardzo słodki

Proste Potrawy
Cienkie naleśniki 177

minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).  2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.  3. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni . A zaraz po usmażeniu zjadać z ulubioną konfiturą

Proste Potrawy
Biała kapusta z sokiem grejpjfrutowym-surówka 175

miodu 2-3 łyżki oleju kukurydzianego, odrobina soli i zmielonego kminku Przygotowanie: Umytą kapustę szatkujemy drobno Polewamy sokiem , solimy, posypujemy kminkiem (można z tego zrezygnować) i dokładnie mieszamy, ugniatamy lekko łyżką Dodajemy miód i olej ponownie mieszamy Surówka ta ma swój specyficzny smak, mnie bardzo smakuje

Proste Potrawy
Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami 211

Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pokroić na szerokość około 3-4 cm. Moje roladki piekłam w prodiżu do zupełnego zrumienienia ciasta.W

Proste Potrawy
Kiełbaski z kapustą i jabłkami 158

ósemki Cebulę przesmażyć na smalcu, gdy zmięknie dodać jabłka, uważać by się nie rozpadły Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu i dodać niezbyt kwaśną i drobno pokrojoną kapustę- lekko przesmażyć tyle by dobrze ją rozgrzać, posypać pieprzem, majerankiem, ewentualnie solą  Dołożyć kapustę do cebuli z jabłkami- wymieszać i chwilę razem smażyć Przesmażyć  pokrojoną kiełbasę w grube plastry

Proste Potrawy
Kurczak z pieczarkami wg J. Oliwera 334

danie można przygotować z piersi kurczaka :) Ja zrobiłam kurczaka dwukrotnie. Raz z ziemniakami i udkami, a drugi raz z całą piersią kurczaka (  podzieliłam na pół i pokroiłam lekko z wierzchu), a zamiast ziemniaków włożyłam czerwoną paprykę

Proste Potrawy
Ciasteczka francuskie na ostro 126

Składniki: płat ciasta francuskiego czerwona, ostra papryka- mielona drobno i grubo, cukier kryształ Przygotowanie: Rozmrożony płat osypujemy papryką i cukrem, lekko wciskamy w ciasto by podczas pieczenia nie spadły z ciasta Kroimy płat w dowolnej szerokości prostokąty lub inne figury :), według uznania Pieczemy w 220 stopniach C . do zrumienienia. Te oryginalne ciasteczka są świetne np. do piwa, ale nie tylko

Proste Potrawy
Sos pomidorowy z ryżem 188

Dolewamy wino, dokładamy pokrojone drobno pomidory, doprawiamy cukrem i cynamonem - gotujemy, a raczej dusimy pod przykryciem około 15-20 min, w trakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej

Proste Potrawy
Placki ziemniaczane inaczej 172

obydwu stron do zrumienienia, ja wlewałam 2-3 łyżki masy, nie mogą być za grube, bo się nie przesmażą Posypujemy cukrem lub polewamy jogurtem czy keczupem. Placki mają lekko drożdżowy posmak, jeśli  tego nie lubimy to nie należy ich smażyć

Proste Potrawy
Krokiety z ryby morskiej 158

masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez 10 min. we wrzącym bulionie ( ten bulion można wykorzystać do ugotowania zupy rybnej :) Ugotowany filet odsączamy i studzimy, po wystudzeniu lekko odciśnij z nadmiaru wody Umyte i pokrojone pieczarki przesmaż na suchej, gorącej patelni, aż odparuje z nich sok, wtedy dodaj masła lub oleju i ciągle mieszając przesmaż je jeszcze

Proste Potrawy