pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie; Białka ubić na sztywno, dopiero wtedy dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka
Proste Potrawygotowania Przygotowanie: Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam papryką, pieprzem i cząbrem Włożyłam do rękawa, obok mięsa ułożyłam pół cebuli oraz włożyłam zgniecione 2 ziarnka jałowca Zawiązałam lekko rękaw i schowałam do lodówki na noc Rano posypałam solą i mięso "dojrzewało" jeszcze około 2 godz. Mięso posypałam dopiero rano, bo obawiałam się, że posypane na całą noc może
Proste Potrawynasienne Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko w winie być zanurzone) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło
Proste Potrawyokoło 15 min), po tym czasie obsmażyć do miękkości na oleju Kukurydzę osączyć, paprykę, cebulę i ogórki pokroić w kostkę Kapustę pokroić w drobne paseczki i posypać lekko cukrem, by puściła soki- osączyć na sicie Poszczególne składniki sałatki układać w przezroczystym naczyniu, każdą warstwę polewać na przemian majonezem i keczupem, w mojej sałatce na wierzchu ułożyłam mięso z kurczaka
Proste PotrawySkładniki: 1/4 główki średniej główki białej kapusty 1 jabłko por - około 6 cm białej części sól, cukier, olej słonecznikowy Przygotowanie: Umytą kapustę zszatkować drobno i lekko ją posolić Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach Umytego pora pokroić dość drobno Wszystkie składniki połączyć i skropić sokiem z cytryny Posypać cukrem do smaku, pieprzem i skropić olejem słonecznikowym Wszystkie składniki
Proste PotrawySkładniki: banany miód i masło Przygotowanie: Masło rozgrzewamy na patelni, banany obieramy, kroimy i wrzucamy na tłuszcz, mieszamy Gdy banany lekko zmiękną, dodajemy miód i jeszcze chwilę smażymy Przekładamy do miseczek, ale uwaga - to deser prosty i szybki, ale bardzo, bardzo słodki
Proste Potrawyminimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). 2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia. 3. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni . A zaraz po usmażeniu zjadać z ulubioną konfiturą
Proste Potrawymiodu 2-3 łyżki oleju kukurydzianego, odrobina soli i zmielonego kminku Przygotowanie: Umytą kapustę szatkujemy drobno Polewamy sokiem , solimy, posypujemy kminkiem (można z tego zrezygnować) i dokładnie mieszamy, ugniatamy lekko łyżką Dodajemy miód i olej ponownie mieszamy Surówka ta ma swój specyficzny smak, mnie bardzo smakuje
Proste PotrawyPrzygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pokroić na szerokość około 3-4 cm. Moje roladki piekłam w prodiżu do zupełnego zrumienienia ciasta.W
Proste Potrawyósemki Cebulę przesmażyć na smalcu, gdy zmięknie dodać jabłka, uważać by się nie rozpadły Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu i dodać niezbyt kwaśną i drobno pokrojoną kapustę- lekko przesmażyć tyle by dobrze ją rozgrzać, posypać pieprzem, majerankiem, ewentualnie solą Dołożyć kapustę do cebuli z jabłkami- wymieszać i chwilę razem smażyć Przesmażyć pokrojoną kiełbasę w grube plastry
Proste Potrawydanie można przygotować z piersi kurczaka :) Ja zrobiłam kurczaka dwukrotnie. Raz z ziemniakami i udkami, a drugi raz z całą piersią kurczaka ( podzieliłam na pół i pokroiłam lekko z wierzchu), a zamiast ziemniaków włożyłam czerwoną paprykę
Proste PotrawySkładniki: płat ciasta francuskiego czerwona, ostra papryka- mielona drobno i grubo, cukier kryształ Przygotowanie: Rozmrożony płat osypujemy papryką i cukrem, lekko wciskamy w ciasto by podczas pieczenia nie spadły z ciasta Kroimy płat w dowolnej szerokości prostokąty lub inne figury :), według uznania Pieczemy w 220 stopniach C . do zrumienienia. Te oryginalne ciasteczka są świetne np. do piwa, ale nie tylko
Proste PotrawyDolewamy wino, dokładamy pokrojone drobno pomidory, doprawiamy cukrem i cynamonem - gotujemy, a raczej dusimy pod przykryciem około 15-20 min, w trakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej
Proste Potrawyobydwu stron do zrumienienia, ja wlewałam 2-3 łyżki masy, nie mogą być za grube, bo się nie przesmażą Posypujemy cukrem lub polewamy jogurtem czy keczupem. Placki mają lekko drożdżowy posmak, jeśli tego nie lubimy to nie należy ich smażyć
Proste Potrawymasło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez 10 min. we wrzącym bulionie ( ten bulion można wykorzystać do ugotowania zupy rybnej :) Ugotowany filet odsączamy i studzimy, po wystudzeniu lekko odciśnij z nadmiaru wody Umyte i pokrojone pieczarki przesmaż na suchej, gorącej patelni, aż odparuje z nich sok, wtedy dodaj masła lub oleju i ciągle mieszając przesmaż je jeszcze
Proste Potrawy