sera typu feta ( tu : Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 1,5 średniego (120 g) pomidora czosnek granulowany, oregano Przygotowanie: 1. Cukinie myjemy i kroimy lekko po ukosie, żeby plastry były większe, grubość plastrów ok pół cm (w innej wersji można pokroić wzdłuż). 2. Na plastrach cukinii rozsmarowujemy ser typu feta. (nie za grubo) 3. Na każdy kawałek
Malowane smakiemmiksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. Dodajemy zioła prowansalskie i siemię lniane, mieszamy. 4. Masę wylewamy do małej foremki (wcześniej trochę ją natłuścić) i po wierzchu lekko posypujemy siemieniem lnianym. 4. Wkładamy do piekarnika Pieczenie: Ustawiamy piekarnik na 190 stopni - grzałka: góra-dół Wkładamy ciasto i przykręcamy do 180 stopni. Czas pieczenia
Malowane smakiemJako lekki obiad, przystawka lub warzywny dodatek, sałatka do grilla :) Składniki (jedna porcja - zdjęcie): 1 mały (500 g) kalafior 100 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 mały obrany ogórek kiszony garstka koperku sól Przygotowanie: Wersja obiadowa/na ciepło: 1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze) 2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek
Malowane smakiemCiasto marchewkowe to idealna propozycja na jesień. A to idealny przepis. Lekkie, proste, smaczne, z kremem serowym świetnie się komponuje. Propozycja dla łasuchów i nie tylko, bona taki kawałek skusi się każdy. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części: szalotki, ząbki czosnku oraz imbir. Dodajemy płatki migdałowe, chili w proszku lub świeżą, pozbawioną nasion (jeśli lubimy lekko ostre to z nasionami), a także kurkumę oraz curry. Z trawy cytrynowej odkrawamy 5cm dolnych części i dodajemy do reszty składników w malakserze (górne części zostawiamy). Blendujemy wszystko, aż powstanie
Poezja smakufirmą. Oczywiście pod warunkiem, że choć raz miało się do czynienia chociaż z jednym. Pojemnik MIX MAX . W pierwszej kolejności na szybko zrobiłam w nim kawę z mlekiem. Lekko się rozczarowałam, bo spodziewałam się sztywnej piany. Cóż, Blondynka :) Przecież ten pojemnik, nie ma sitka jak typowy shaker. Ale kawa pięknie wymieszała się z mlekiem. Na drugi dzień podniosłam poprzeczkę
Blondynka Gotujemiejsce do parkowania i od razu trafiliśmy do restauracji. Na nasze szczęście (oj nie lubię ja tłoku, oj nie lubię) w restauracji byliśmy tylko my. Nastrój był bardzo przyjemny, lekko przyciemnione światło stwarzało wyjątkowy klimat. Wystrój zachwycał, każda ściana restauracji była ozdobiona fotografiami sław polskiego i zagranicznego kina. Kolorystka była nienachalna i przyjemna dla oka. Lokal okazał się bardzo przestrzenny
Emcia Pichcipodgrzewamy, dodajemy kakao, wodę , kawę .Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia wszystkich składników . Następnie odstawiamy do ostudzenia . Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy olejek waniliowy , jajko lekko zmiksować , następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny. Piec około
Gorący kąsekblaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć (można ręką, ale można również użyć do tego kubeczka). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C ok.30 minut aż się lekko zarumienią. Piekłam jedną blaszkę na termoobiegu, drugą góra-dół i czas był był bardzo zbliżony. Smacznego
Smaczne Zdrowerazem z pozostałymi składnikami smażymy około 5 minut. 2. Do podsmażonych składników dolewamy śmietankę, gotujemy sos na małym ogniu około 10/15 min do zredukowania się śmietany i powstania lekko gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Odcedzony makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z sosem i podsmażamy jeszcze chwilę wszystko razem. Dodajemy żółtko i wszystko razem powoli mieszamy
zjem to blog kulinarnyuwierzcie nie oszczędzam ich wcale i non stop coś w nich jak nie gotuję, to smażę, duszę, karmelizuję. Rączki w linii Salento Whitestone są silikonowo - bakelitowe, co daje wrażenie lekkiej lepkości, dzięki czemu pewnie leży w dłoni.. Powłoka Keravis White Stone, a to znaczy wysoki stopień nieprzywierania potraw, możliwość smażenia bez dodatku tłuszczu(sprawdzałam- to prawda),łatwość czyszczenia (wystarczy
Blondynka Gotujekształcie miseczek. Były tak samo pyszne jak rurki. Oczywiście wykorzystałam już wypróbowany przeze mnie przepis (http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/08/rurki-z-bita-smietana.html#more). Wafelki w kształcie miseczek. Gorący wafelek nakładamy na szklankę, lekko dociskamy dłońmi i już gotowe. Po kilku sekundach wafelek jest kruchy i nie zmienia swojego wyglądu. Możemy napełnić je lodami, bitą śmietaną i owocami. A może zamiast miseczek rożki? Też pięknie
Salonik smakówłyżek oliwy extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Jeżeli wykorzystujesz wczorajszy chleb, pokrój go na kromki i opiecz przez 3 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aby lekko go podsuszyć. Następnie rozdrobnij na okruchy przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Pomidory przekrój na pół, ułóż na blasze przekrojoną stroną do góry. Każdą połówkę
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, przekroić na pół i lekko rozbić. Piersi doprawić solą i pieprzem. W zamykanym naczyniu roztrzepać widelcem jajka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć piersi i dokładnie pokryć z wszystkich stron. Naczynie zamknąć i włożyć
Ala piecze i gotujeczosnku * około 100 ml oliwy z oliwek * sól * papryka w proszku Wykonanie: Na wstępie musimy przygotować TAHINI, czyli pastę sezamową. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy ziarna sezamu i prażymy, aż sezam lekko się ze złoci. Uwaga ! Nie wolno przypalić , gdyż ziarna staną się gorzkie. Ostudzić. Sezam zmiksować, pulsacyjnie. Dodać łyżkę oleju sezamowego i miksować, aż pasta stanie się gładka. Ciecierzycę, wraz
kolorowotorcikowo