Konfitura jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna;) Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 1/2 kg jabłek, cytryna, 1 kg cukru. Przygotowanie Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Wraz z porzeczkami przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, gotować
Z miłości do słodkościjuż ją ususzyłam muszę do czegoś ją wykorzystać. Na pierwszy rzut zrobiłam coś, co wszyscy lubimy, czyli placuszki, zwane pancakes. Doskonałe na śniadanko! Dzięki dodatkowi lawendy mają nieco inny, lekko ziołowy smak. Ja zazwyczaj podaję je z ciepłą śmietanką oraz domową konfiturą... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z miłości do słodkościjajko, 125ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 35g cukru, 50g tartych orzechów włoskich BackMit , 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, żółtko do posmarowania, 60g masła lub margaryny. Przygotowanie Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem i solą. Wsypać orzechy
Z miłości do słodkościtylko czasem:)) piekarnikowi odetchnąć i przygotowuję jakieś ciasto na zimno. Znalazłam na krzaku jeszcze troszkę czarnych porzeczek i od razu wiedziałam, że muszę zrobić sernik! Ciasto jest smaczne, lekkie - przypomina nieco piankę;) Idealne do filiżanki niedzielnej kawki... Inspiracja Spód: 150g masła lub margaryny, 150g biszkoptów. Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm
Z miłości do słodkościzasypać cukrem, dokładnie wymieszać. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń. Stale mieszając, gotować 1 minutę. Lekko przestudzić. Bułeczki przekładać ciepłym budyniem i malinami. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościkoniec dodać roztopiony tłuszcz - wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie elastyczne i gładkie - ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, pozostawić do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na placek i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie - ciasto pozostawić pod przykryciem na 15-20 minut do napuszenia - w tym czasie przygotować kruszonkę: przesianą mąkę, cukier
Smakołyki Berenikiudana zabawa gwarantowana jedynie w najlepszym towarzystwie. Plan naszego spotkania był zupełnie inny. Miało świecić słońce, niebo miało być bezchmurne, a my ubrane w zwiewne sukienki i lekkie sandałki, w okularach przeciwsłonecznych powinnyśmy okupować koc na Wartą i rozkoszować się cudownymi chwilami piknikując i popijając Somersby. Mglisty i ciepły poranek zapowiadał się dość optymistycznie, niestety w ciągu dnia pogodę trafił
W kuchni Karmel-itkibędzie miało co najmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec? :) insertCookd("68cf284f77038aa951630ea354954b37
sama złodyczgrudki powinny się rozpuścić całkowicie, a cała masa odrobinę zgęstnieć (trwa to jakieś 5-8 minut). Cały czas mieszamy, bo przypalić to coś jest cholernie łatwo. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na sernik - powinna być na tyle gęsta, żeby nie spłynąć w ciągu 10 sekund z blatu kuchennego. Całość najlepiej wstawić na noc do lodówki, żeby sernik stężał
sama złodyczrozłożyć je tak, żeby nie leżały jeden na drugim. Piekarnik podkręcamy do 200 stopni i wstawiamy orzechy na 20 minut, w międzyczasie mieszając je 3-4 razy. Finalnie powinny lekko ściemnieć. Migdały wrzucamy do przygotowanej wcześniej masy karmelowej, delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Efekt - niesamowity
sama złodyczzupach kremach, sałatkach i makaronach, ale na słodko? Wyszłam z założenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru
sama złodyczzagniecenia, dlatego zachęcam wykorzystanie w tym momencie swoich drugich połówek płci męskiej. Jako że sama żywię się tylko batonikami proteinowymi to dałam radę, jednak łatwo nie było ;) Początkowo mieszanie lekko jeszcze ciepłej masy jest całkiem przyjemne... ...potem gęstnieje coraz bardziej... ...i bardziej. Całość powinna wyjść mocno klejąca i zwarta - idealną konsystencję poznacie po tym, że cała kuchnia
sama złodyczJesień jest chyba jakąś ogólną porą mojej słabości do cynamonu :) Lekki biszkopt w połączeniu z rozpływającym się w ustach kremem na bazie Milky Way jest tym, co księżniczki kochają najbardziej! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki wody łyżka cukru z wanilią opakowanie cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: opakowanie śmietanki 36% opakowanie mascarpone 6 batoników
sama złodyczlaskowych lub włoskich. Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wyłożonej masie serowej. Wkładamy do piekarnika na 50-60 minut do momentu aż owoce lekko się przyrumienią. Polecam jeszcze ciepłe z łyżką jogurtu greckiego - poezja! :) Ostatnio internety obiegła wiadomość, że w przyszłym roku będzie koncert, tak więc nie odmówię sobie: insertCookd("64b53e95ff8dd38bede13451d76945d7
sama złodyczcytryny i podgrzewamy jeszcze chwilę. Połamane herbatniki miksujemy z kakao i połową kostki rozpuszczonego masła. Po łyżce masy przekładamy do papilotek, delikatnie przyklepując, a następnie wykładamy lekko wystudzony krem ananasowy. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i kruszymy w palcach, a następnie przekładamy na górę naszych babeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut
sama złodycz