ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo (6 minut na wrzątku) i studzimy w zimnej wodzie. Jabłko i ogórki obieramy ze skórki. Wszystko kroimy w kostkę. Kawałek pora (zieloną część
prawdziwe jedzenieniż nędzną podróbką:) Zmotywowana więc do wykonania kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów ani żadnych innych orzechów w domu
ciastkarnia na kruchym spodziepierwszym razem zrobiłam galaretkę zgodnie z przepisem i nie był to dobry pomysł. Galaretka nie chciała odkleić się od brytfanki, potargała się miejscami i musiałam ją rozpuścić i wlać lekko płynną między ciasto. Na szczęście ciasto zostało uratowane i mogło pięknie prezentować się na stole. Ciasto dobrze prezentuje się zarówno w wersji czekoladowej jak i makowej. Ja wykonałam biszkopt
ciastkarnia na kruchym spodzieBiszkopcik, masa jak w każdym cieście i coś nowego czyli rolada Należy bardzo uważać, żeby biszkopt podczas rolowania nie połamał się, polecam w tym celu lekko zwilżyć biszkopt. Ciasto bardzo mi smakowało. Jak średnio przepadam za własnymi wypiekami tak ten uważam za wyjątkowo udany i smaczny. Składniki: Ciasto ciemne: 5 jajek nie cała szklanka mąki
ciastkarnia na kruchym spodzieminut w 180 stopniach. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i wiórki. Na sam koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Gotową pianką dodajemy pod koniec pieczenia ciasta tak aby lekko się zarumieniła czyli około 10 minut. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemoich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:) Ciasto uratowane. Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała słodycz schowana jest w owocach. Składniki: 250 g masła 4 szklanki mąki 7 jajek 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego olejek waniliowy
ciastkarnia na kruchym spodzieciastka z dzieciństwa. Czekoladowe kruche ciasteczka przełożone dżemem albo konfiturą śliwkową i to cały ich sekret. W zasadzie to nie cały gdyż najlepiej smakują na następny dzień gdy zmiękną lekko. Oczywiście dementuje wszystkie plotki jakoby moja babcia miała kocie oczy:) pochodzenie nazwy tych ciastek nie jest mi znajome natomiast bardzo dobrze pamiętam jak babcia je robiła. Zawsze dostawałam kawałek ciasta
ciastkarnia na kruchym spodziedodałam pełnoziarnistą dlatego rogaliki mają taki kolor) łyżeczka soli 300 ml mleka puszka masy makowej lub dowolny dżem Wykonanie: Drożdże kruszymy do miski i łączymy z lekko podgrzanym mlekiem. W drugim naczyniu łączymy mąkę z solą. Do pierwszej miski z drożdżami dodajemy jajko i wsypujemy mąkę z solą. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach aż powstanie jednolita
ciastkarnia na kruchym spodziesztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy an dużą blachę i pieczemy 20 minut tak aby lekko się zarumienił ale nie wysuszył za bardzo. Gotowy ciepły biszkopt przekładamy na blat i kładziemy na niego wilgotną ściereczkę bardzo powoli zawijamy go w roladę. Czekamy aż wystygnie. Następnie rozwijamy
ciastkarnia na kruchym spodziekropimy je sokiem z cytryny. Polewa: Masło roztapiamy w cukrem w garnku na piecu. Dodajemy kwaśną śmietanę i na koniec rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody żelatynę. Czekamy aż masa lekko stężeje i możemy wylać ją na ciasto. Przełożenie: Na biszkopt jasny nakładamy ciemną masę z kakao. W biszkopcie ciemnym wycinamy kieliszkiem dziurki i kładziemy go na wierzch masy
ciastkarnia na kruchym spodziepotem studzimy go. Gotowy budyń miksujemy z kostką margaryny. Masę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta. Na masę układamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i gdy lekko stężeje to wykładamy na ciasto. Całe wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemasła 400 ml mleka 2 jajka Nadzienie: 150 g masła 150 g cukru 1,5 szklanki cynamonu 1 jajko Wykonanie: Mleko rozpuszczamy z masłem i do lekko ciepłego dodajemy cukier i drożdże. Gdy drożdże rozpuszczą się w ciepłym mleku dodajemy jajka, sól a na koniec mąkę. Wszystko razem miksujemy ( można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od ścian naczynia
ciastkarnia na kruchym spodziemasła 50 g drożdży 250 ml mleka 70 g cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany z bakaliami i miodem) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy razem z cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka
ciastkarnia na kruchym spodziemleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 2 kisiele cytrynowe posypka: 50 g margaryny 2 łyżki cukru 200 g płatków migdałowych Wykonanie: Podgrzewamy lekko mleko z cukrem. Ściągamy garnek z pieca i rozpuszczamy w nim drożdże. Do masy dodajemy jajko, i wszystko razem mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, margarynę i dodajemy zawartość garnka
ciastkarnia na kruchym spodzie