ciasta francuskiego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu żółtko Ciasto francuskie dzielimy na 3 równe części. Dwa płaty smarujemy miodem i posypujemy cynamonem. Układamy płaty jeden na drugim, lekko dociskając (ten pusty dajemy na samą górę). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu. Kroimy na równe ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach
My Culinary Artboki formy do tarty o średnicy 31 cm. Nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min (do zarumienienia). Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. ~ 2. Śmietanę utrzepujemy z jajkami i cukrem do całkowitego połączenia składników. Na ostudzone ciasto wykładamy malinki wedle uznania i polewamy naszą śmietanową masą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
My Culinary ArtKolejna potrawa z cyklu "dania w niecałe 10 minut" :) Pyszny i lekki makaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania! ~ ~ Składniki (dla dwóch osób): 1 szkl. listków świeżej bazylii garść orzechów nerkowca (ok.30g) 1/2 kulki mozarelli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody pieprz świeżo mielony do smaku sól do smaku +makaron tagliatelle
My Culinary Artdodajemy do białej czekolady, cały czas mieszając. Następnie (miska nadal powinna znajdować się na garnku z ciepłą wodą!) powoli dodajemy mleko skondensowane, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia. 5. Kilka kostek (ja użyłam 4+4) mlecznej i gorzkiej czekolady ucieramy na tarce o małych oczkach. Połowę dodajemy do naszej masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy
My Culinary ArtDanie idealne na śniadanie lub jako lekki deser w upalne dni :) Kokos i szczypta cukru trzcinowego, jak i same banany dodają potrawie słodkości, natomiast świeża mięta i cynamon równoważą smak. Polecam! Składniki (2 porcje): 3 banany 200ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej świeżej mięty (lub więcej
Tajskie smakipapierowym. Jeżeli została odrobina marynaty, odstawiamy ją na później. 2. W woku rozgrzewamy olej (Powinno być go tyle, żeby pokryły skrzydełka prawie w całości) i smażymy skrzydełka partiami do lekkiego zarumienia. Osuszamy na ręczniku papierowym. 3. Z woka wylewamy olej, zostawiając go tylko trochę na dnie. Wrzucamy drobno posiekany imbir i szczypiorek, dodajemy sos hoi sin i smażymy przez minutę
Tajskie smakijest przy tym niezwykle łatwa i szybka do przygotowania. Gorąco polecamy! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: Średniej wielkości miska Składniki: żółty ser 200 g (najlepiej twardy, może być lekko pikantny) zielone winogrona ok. 400g puszka czerwonej fasoli jeden por (jasna część) niecała łyżka majonezu ( w zależnośći od upodobań) Przygotowanie: Żółty ser kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Por myjemy
Kolizje Smakówjakieś pozostałości z wnętrza papryki to usuwamy je nożem. W misce mieszamy cebulę, parówki i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej papryki i lekko dociskamy, by przylegały do patelni. Powoli wlewamy do nich przygotowaną masę. Tutaj może pojawić się trudność , gdyż jeśli mamy krzywe plastry to może nam nieco wycięć dołem. Kluczem jest dobrze
Kolizje Smakównajmniej godzinę. Jeśli poszczególne warstwy zwiąże nam w krótszym czasie to można nakładać je szybciej. Gdybyśmy natomiast zapomnieli o galaretce i by się nam związała poza sernikiem, wystarczy ją lekko podgrzać by znowu była płynna
Kolizje Smakówstopniowo cukru pudru. Rozpuszczone pianki zaczną przypominać spójną mase. Przekładamy ją na blat, podsypując cukrem pudrem i wyrabiamy ciasto. Na końcu powinno przypominać konsystencją plasteline (ciasto nadal może się lekko kleić). Teraz gdy mamy przygotowane wszystkie składniki robimy tort . Wystudzony biszkopt (musi być w temperaturze pokojowej), dzielimy na 3 lub 4 części i przekładamy naszą masą serową. Jeśli ktoś lubi
Kolizje Smakówpleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę oliwy. Cebulę
Kolizje Smakówwoń i charakterystyczny zapach jest niewskazany w wielu rozmaitych sytuacjach np. w pracy. Dla takich właśnie sytuacji oraz dla osób, które czosnku nie lubią przygotowałyśmy sos koperkowy. Bardzo fajny, lekki, niezwykle delikatny w smaku. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: Mała mieseczka Składniki: Pęczek koperku ( najlepiej prawdziwego polskiego koperku, gdyż te „mniejsze” odmiany mają znacznie mniej intensywny
Kolizje Smakówciasta ok 1/4 przekładamy do natłuszczonej wcześniej formy ( albo wyłożonej papierem do pieczenia), a następnie rozkładamy na nim pokrojone wcześniej jabłka. Potem na jabłka nakładamy resztę naszego ciasta i lekko posypujemy z wierzchu pozostałym cukrem. Pieczemy 45 min w 180 stopniach. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kolizje SmakówWiosny za oknem jeszcze brak, my jednak jesteśmy już ogromnie spragnione lekkich warzywnych dań, w związku z tym, chciałybyśmy zaproponować Wam sałatkę z kurczakiem. Podstawą tego dania jest mieszanka sałat, na to dajemy ulubione, dostępne warzywa, a na końcu kurczaka (który np. został nam z wczorajszego obiadu) i ser feta. Całość polewamy ulubionym sosem. Mniam! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania
Kolizje SmakówDzisiaj chciałyśmy zaprezentować Wam pierwsze danie z grilla na naszym blogu (choć zapewniamy, że na pewno nie ostanie!) Są to delikatne szaszłyki z kurczaka z brzoskwiniami. Niezwykle smaczne, lekkie o delikatnym unikalnym smaku! Czas przygotowania: 25 minut (oraz 3h marynowania mięsa) Ilość porcji: ok. 8 szaszłyków Składniki: 500 g mięsa z kurczaka Pół puszki brzoskwiń Jogurt naturalny około 150ml
Kolizje Smaków