lekka - 5765 przepisów (strona:154/385)

Kurczak w pięciu smakach 341

plasterki selera i pietruszki, a po kolejnej minucie marchewkę, po dalszych dwóch minutach cukinię i pora. Całość smażyłem na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż warzywa zrobiły się lekko miękkie. Wtedy dodałem do woka 2 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki oleju sezamowego oraz 3 łyżki ziaren sezamu. Całość podgrzewałem jeszcze przez chwilę. Na talerze wyłożyłem ugotowany makaron ryżowy

Wyprawy kulinarne
Carpaccio wołowe 243

mięsem dokładnie umyte i osuszone listki rukoli. Na rukolę ułożyłem pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, całość posypałem kaparami (około dwudziestoma). Następnie ponownie całość przyprawiłem świeżo mielonym czarnym pieprzem i lekko skropiłem sałatę oliwą. Na koniec wszystko posypałem parmezanem, który starłem na tarce o grubych oczkach

Wyprawy kulinarne
Steak z rostbefu 223

solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy krów, lekko poprzerastane tłuszczem. Mięso powinno być też odpowiednio dojrzałe, nie może być zbyt świeże. Przygotowanie steak'a rozpocząłem od wyjęcia mięsa z lodówki. Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową zarówno

Wyprawy kulinarne
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 132

piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (z podgrzewaniem góra i dół). Gruszki obrałem ze skóry, wykroiłem z nich gniazda nasienne i pokroiłem na cienki (około 3 mm) plasterki. Na lekko wystudzone ciasto ułożyłem dwie warstwy plasterków gruszki, a następnie ułożyłem na nich równomiernie kawałki sera gorgonzola. 3 jajka dokładnie wymieszałem ze 200 ml kwaśnej śmietany 12%, czarnym świeżo mielonym pieprzem

Wyprawy kulinarne
POWIDŁA ŚLIWKOWE Z NUTĄ PIERNIKOWĄ, BEZ DODATKU CUKRU 179

cukru (u mnie Kotanyi) lub innej - 2 łyżki ksylitolu (lub dowolnie)    Do wysmażonych powideł (najlepiej jeszcze letnich) dodać przyprawę piernikową, dosypać ksylitol i dokładnie wymieszać. Można lekko podgrzać ale nie trzeba, słoiczki będą jeszcze pasteryzowane. Gotowe powidła nałożyć do przygotowanych słoiczków. zakręcić i spasteryzować. Więcej o procesie smażenia powideł i pasteryzacji zamieściłam tutaj . Tak przygotowane powidła są idealne

Smaczne Zdrowe
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 219

suszenia łączyć czyli np. najpierw pozwolić grzybom obeschnąć na słońcu a kiedy zwiędną dosuszyć je w piekarniku.  Dobrze ususzone grzyby powinny być prawie sztywne -  przy próbie przełamania lekko się uginać a mocniej naciśnięte z trzaskiem łamać. Ważne żeby było porządnie ususzone bo inaczej zapleśnieją nam w słoiku. Nie polecam przechowywania w woreczkach lnianych bo łatwo chłoną nie tylko

Smaczna Pyza
Makaron z grzybami i porem w sosie śmietanowym według Gordona Ramsaya 402

ząbki czosnku 4 plastry makaronu lasagne ½ szklanki bulionu Bagietka Świeżo mielony pieprz, estragon Oliwa Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy około 3-4 minut aż będzie lekko twardawy. Podczas gotowania makaronu potrząsamy garnek, aby płatki nie przywarły do siebie. W czasie kiedy gotuje się makaron przyrządzamy sos. Pieczarki dokładnie myjemy i siekamy na kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę

Kolizje Smaków
Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i fasolą 921

muszę obecnie planować na 1-osobowe porcje - tylko dla siebie. Poniżej pomysł na nieskomplikowaną, ale jakże pyszną sałatkę z tuńczykiem z dodatkiem oleju kukurydzianego BIOLEVITA - propozycja na zdrową i lekką kolację czy śniadanko.   W szybkim skrócie: olej kukurydziany BIOLEVITA (więcej info TU lub TU ) - uzyskiwany metodą tłoczenia na zimno bogaty jest w kwasy omega-6 i 9, oraz

Grunt to przepis!
Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką 483

udko i podudzie. Następnie kawałki mięsa dokładnie oprószyć mieszanką papryki, czosnku i majeranku. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby skórka lepiej się przypiekła i była chrupiąca

Monia miesza i gotuje
NALEWKA ŚWIERKOWA NA BIAŁYM WINIE. 184

puszcza młode pędy. Przygotowałam dwie wersje, pierwszą poznasz dziś, kolejną w ciągu następnych dni. Ta akurat jest na bazie białego, półsłodkiego wina. Smak? Leśny, żywiczny, ziołowy i nieco ziemisty. Lekko kwaskowaty, ale przyjemny. Co prawda, dwa, trzy kieliszki zdecydowanie wystarczą, ale ogólny efekt naprawdę w porządku. Świerk, jak zresztą wiele drzew iglastych, np. popularna w lecznictwie sosna, też posiada dobroczynne

W kuchni Karmel-itki
Pasztet z cukinii 298

Pierwsza myśl- jak to pasztet bez mięsa? Druga- z cukinią to może się udać! ;) Pasztet jest pyszny, pachnący a co najważniejsze lekki i nietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony  Gotuj z Cukiereczkiem . Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju

Czerwona Porzeczka
Tort makowy z kremem jajecznym 367

Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wody nie musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski). Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i ubijamy mikserem. Ubijamy bardzo długo (ok. 20 minut), masa powinna

Poezja smaku
Wilk syty i owca cała czyli wyprzedaże wszędzie wyglądają tak samo 223

ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam do napęcznienia. W tym czasie podsmażyłam cebulę na oliwie. Dodałam mięso mielone, a następnie kolejno pozostałe składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie patelnię, którą można zapiekać w piekarniku, to faktycznie potrawę uda Wam się wykonać w jednym

bastalena
Ciasto piankowe na herbatnikach 59347

łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje, podgrzać przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej, wymieszać - 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 45g cukru - do lekko ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych białek, wymieszać - żelatynę dodać do reszty ubitych białek, krótko zmiksować, białka połączyć z masą serową, mieszając lub krótko miksując (UWAGA - białka z żelatyną szybko

Smakołyki Bereniki
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 349

cieście. W blaszce układam jeden płat ciasta, otaczam szczelnie po bokach folią aluminiową, aby krem nie spłynął na dół. Wykładam go na wierzch, przykrywam drugim płatem ciasta i lekko dociskam. Wstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem obficie posypuję cukrem pudrem. Kroić najlepiej zimnym nożem z ząbkami - łatwiej wchodzi w ciasto. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania