lekka - 5765 przepisów (strona:146/385)

Pączki 140

złoty kolor. Wyłożyć je na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Za pomocą szprycy nadziać ulubioną marmoladą. Przygotować polewę: białą czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając. Lekko przestudzić i udekorować nią usmażone pączki

wyzwania kuchenne
Drożdżówki z marcepanem 196

masę marcepanową i równomiernie rozsmarować. Zwinąć jak roladę i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe ślimaki ułożyć na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, każdy spłaszczyć lekko dłonią. Przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Podrośnięte ślimaczki posmarować białkiem i posypać płatkami migdałów. Piec około 15-17 minut

wyzwania kuchenne
Mazurek z białą czekoladą i figami 130

naokoło ciasta. Spód nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić schłodzone ciasto i piec około 20 minut na lekko złoty kolor. Wystudzić. Suszone figi dowolnie pokroić, migdały posiekać. Czekoladę razem ze śmietanką i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na spód mazurka, na wierzchu ułożyć figi i migdały

wyzwania kuchenne
Drożdżowa babka z rodzynkami 153

pachnąca, o pięknym żółtym kolorze. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta cukier puder Rodzynki zalać wrzątkiem. W małej misce wymieszać drożdże

wyzwania kuchenne
Pralinki migdałowe 192

marcepanu 2 łyżeczki likieru amaretto 100 g migdałów w płatkach 100 g białej czekolady Marcepan ugnieść z likierem. Nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki. Płatki migdałowe rozgnieść lub lekko zmiksować w blenderze. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zamoczyć w niej kulki z marcepanu. Następnie każdą z nich obtoczyć w migdałach. Schłodzić przez kilka minut, aby czekolada zastygła.  Przełożyć

wyzwania kuchenne
Limonkowe tartaletki z bezą 132

limonkowego kremu, a na wierzch nałożyć gotową bezę. Można to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym z ozdobną tylką. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, aż beza będzie lekko zarumieniona

wyzwania kuchenne
Muffiny z konfiturą malinową 128

jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki na kruszonkę umieszczamy w kubeczku i mieszamy. Następnie kruszymy ciasto na nasze muffiny lekko przyklepując. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut

Emcia Pichci
Przepis na chwilę kawowej przyjemności... 130

białej czekolady.. .  Przepyszny... Delikatny... Subtelny... Do powstania tego deseru zainspirowała mnie delikatna kremowa pianka kawy Jacobs Crema Gold. Chciałam aby ten deser podkreślił smak kawy, dlatego stworzyłam lekkie i kruche bezy o smaku Jacobs Crema Gold, jedwabisty i niezapomniany w smaku, rozpływający się w ustach, krem z dodatkiem białej czekolady, połączony z dojrzewającymi w hiszpańskim słońcu truskawkami

SMYKWKUCHNI
Obiadki wyparowane:) 150

oliwie + oliwa spod nich * starty ser żółty - polecam moje ostatnie odkrycie czyli Stary Olęder (z Biedronki) * kilka kaparów Warzywa ugotowałam na parze, posypałam pokrojonymi pomidorami, kaparami i serem, lekko skropiłam oliwą. II. Mamut z pieczarkami: Składniki: * kilka strąków mamuta * kilka pieczarek * ser żółty Sos: * 2 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu kieleckiego * 1/2 ząbka czosnku * kilka kaparów * kilka kawałków pomidora suszonego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste pancakes z malinami 215

tego maślankę, olej i aromat. Zostawiłam na 1/2 godziny i po tym czasie nakładałam łyżką po 3 niewielkie placuszki na dopiero co zakupioną patelnię specjalnie naleśnikową:) Pierwsza partia lekko zaczęła dymić, ale ostatnia wyszła już pięknie! To pewnie kwestia dostosowania się do nowej patelni:) Maliny z dodatkiem fruktozy zmiksowałam i kładłam po kupce jogurtu i malin na wierzch placka. Wydaje

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bardzo bogate owsiane ciasteczka z dynią 190

Dynię ugotowałam do konsystencji przecieru. Masło stopiłam, orzechy posiekałam, a bakalie pokroiłam na małe kawałeczki. Wszystko dokładnie wymieszałam w misce. Nakładałam łyżeczką kupki masy na papier do pieczenia, lekko rozpłaszczałam i piekłam 15 min. Ciasteczka wyszły pyszne! Naturalnie słodkie, z wyczuwalną nutką cynamonu, nasycone bakaliami - po prostu idealne:) Bardzo dobrym pomysłem było dodanie kilku kawałeczków kandyzowanej skórki pomarańczowej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kiełkujemy!!! 124

zostaje przekształcony w cukry proste, białka w aminokwasy, a tłuszcz rozkładany do wolnych kwasów tłuszczowych, co czyni kiełki pokarmem nie tylko niezwykle bogatym w składniki odżywcze, ale przede wszystkim lekko strawnym. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Karmelizowane gruszki z kremem migdałowym i karmelową kratką 147

jest dziecinnie proste i moja siostrzenica Zosia przygotowała go sama bez najmniejszych problemów! Dlatego naprawdę Wam go polecam - znajomi, którzy wpadną z wizytą będą zachwyceni. Deser można jeść jeszcze lekko ciepły, ale można go też przechowywać w lodówce i podawać na zimno. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Wielkanocne wypieki - podsumowanie przepisów świątecznych na blogu 176

niego jednak odrobinę wyczucia - zbyt wcześniej wyjęty = rzeka zamiast kropelek, na zbyt wysuszonym się nie pojawią.  Sernik "złota rosa" 4. Kremowy sernik według przepisu Davida Lebovitza, choć oczywiście lekko "odsłodzony", bo w oryginalnym przepisie było dla mnie zdecydowanie za dużo cukru. Sernik robiony tym sposobem wychodzi idealnie płaski, nie rośnie dużo i nie opada :) Kremowy sernik Davida Lebovitza

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik na zimno "Mojito" 194

szklance wrzątku, dodać namoczoną żelatynę - wymieszać do rozpuszczenia składników. Ostudzić. Z limetki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Ser zmiksować z cukrem, dodać śmietankę - wymieszać. Do masy  wlać rozpuszczone, lekko tężejące galaretki oraz sok z limetki - dokładnie połączyć. Na konie dodać skórkę z limetki i posiekaną miętę - wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na kruchy owsiany spód. Schłodzić sernik w lodówce

kolorowotorcikowo