lekka - 5765 przepisów (strona:141/385)

Prześwietlamy- Majonez Stołowy Firma Roleski 179

zakłócenia równowagi mineralnej, powodując znaczne niedobory żelaza i zwiększając wchłanianie metali ciężkich. Ponadto, wykazano niekorzystny wpływ tego związku na układ rozrodczy. ZALETY: Subiektywnie smakuje bardzo dobrze, majonez jest gęsty, lekko kwaśny, dużym plusem jest fakt,że mogą spożywać go osoby będące uczulone na gluten. Natomiast  wadą jest fakt że niestety nie jest pozbawiony chemicznych składników uznawanych za niezbyt zdrowe

NaKońcuJęzyka
Ognisty gulasz 217

rozgrzaną patelnie dodaję rozdrobniony czosnek oraz chilli, pokrojoną w paseczki cukinię oraz masło i posiekane w kostkę mięso...Podsmażam około 5 min. na średnim ogniu Gdy już mięso się lekko zarumieni dodaje przecier pomidorowy, przyprawy, pokrojone w plasterki pieczarki oraz ogórka kiszonego, wszystko duszę pod przykryciem około 10 min. następnie zwiększamy ogień i już bez pokrywki smażę około

NaKońcuJęzyka
Stefan czy Sefanka 166

masa zrobi sie bardzo gęsta. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieram z naszą ostudzoną masą dodając ją stopniowo, jeśli widzimy ze masa jest zbyt gęsta dolewamy troszeczkę mleka, by lekko ją rozcieńczyć. Herbatniki nasączam mlekiem  i na drewnianej desce do krojenia układam 9 krakersów po 3 w każdym rządku formując prostokąt. Następnie smarujemy herbatniki dżemem porzeczkowym, wykładamy część masy

NaKońcuJęzyka
Sękacz domowy- przepis podstawowy 313

szklanki cukru ( użyłam szklanki pojemności 250 ml,) 15 gram proszku do pieczenia Wykonanie:  Masło wraz z cukrem ucieramy dodajemy  żółtka i miksujemy aż do konsystencji " puchu" lekko płynna ale puszysta.. Mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do utartego masła. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do naszego ciasta delikatnie mieszamy (nie miksujemy) Piekarnik

NaKońcuJęzyka
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym ( bezglutenowe) 210

czasie dodajemy ser feta oraz twarożek mieszamy i wtedy opcjonalnie możemy dodać sól, oraz swoje ulubione przyprawy. ja dodałam duże ilości pieprzu i dodatkowo ząbek czosnku. Bulion lekko podgrzewamy dodajemy śmietanę, ser topiony i energicznie mieszamy by rozpuścić serek. Pod koniec dodajemy ser żółty oraz cukinię i mieszamy ciągle aż do rozpuszczenia sera

NaKońcuJęzyka
Serniczki na Zimno 145

Dziś  szybki, prostu i stosunkowo lekki deser...tak na szybko bo biegnę do pracy a później kilkugodzinna męcząca przyjemność tj siłownia ;) Składniki: 4 duże jabłka 250 gram sera na serniki 200 gram śmietany 18% lub śmietana kremówka 2 opakowania ŚmietanFixu pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny owoce do dekoracji  Żelatynę rozpuszczamy

NaKońcuJęzyka
Nadziane Ziemniaki 138

pierś z kurczaka oliwki 2 plastry sera żółtego Por i paprykę szatkujemy dość drobno, oliwki w plasterki, ser żółty kroimy w plastry... Ziemniaki w skórce podgotowujemy tak by były lekko twarde...Miąższ z ziemniaków musimy wydrążyć i w niewielkiej ilości wody podgotować do całkowitej miękkości... Następnie ziemniaki najlepiej widelcem bardzo drobno rozcieramy i dodajemy do pora papryki i oliwek...doprawiamy

NaKońcuJęzyka
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej z musem z rabarbaru 206

woda następnie przesypujemy do garnka zalewamy, w razie konieczności podczas gotowania dolewamy wody... Gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu.  Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia zostawiamy chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie za pomoca blendera miksujemy na papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem

NaKońcuJęzyka
Galette z rabarbarem i gruszką 205

Następnie smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru układamy pokrojony w kostki świeży rabarbar oraz zalewamy masą sernikową a na wierzch układamy plasterki gruszki. Boki ciasta nakładamy na ciasto i lekko przyciskamy. Pieczemy około

NaKońcuJęzyka
Czekoladowy Omlet z truskawkami... 200

Zakupiłam dziś koszyczek truskawek i obiecałam sobie w duchu że dziś nawet nie wejdę do kuchni... no ale jednak to silniejsze ode mnie i z przeznaczeniem nie wygram... Bardzo lekkie danie bardziej śniadaniowe lub do przyrządzenia na kolację, dodatkowo bezglutenowe i dosłownie z zegarkiem w ręku w 10 min.   Składniki: 1 porcja 2 jajka 2 łyżki maki gryczanej

NaKońcuJęzyka
Kanapka z grillowanym kurczakiem 280

innych...Mogłabym zachwycać sie tym krajem godzinami ale  nie o tym dziś... Dziś jestem kibicem, i z niecierpliwością czekam na dzisiejszy mecz ;) Do podjadania w między czasie przygotowałam lekkie kanapki z grillowanym kurczakiem i jajkiem w koszulce...z pomidorową salsą... Składniki jakie użyłam podczas przygotowywania kanapek: pomidor cebula bułki ciabatta bezglutenowa firmy  Schär kiełki brokułu jajka piersi

NaKońcuJęzyka
Miodek 221

mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki. Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając  doprowadzamy do zagotowania - Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście

NaKońcuJęzyka
Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą 166

przekrojone w poprzek połówki pomidorów. Wierzch posypać resztą ziół. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Piec w piekarniku w temperaturze 190 o C przez 20 minut. Najlepiej podawać lekko ciepłą

Czerwień i błękit
Ucierane ciasto z malinami 219

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny (dałam też kilka ostatnich już jeżynek) lekko wciskając w ciasto. Maliny posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut na 175 C aż ciasto ładnie się zarumieni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Cannelloni w dwóch smakach 196

następnie podgrzewałem całość na małym ogniu przez pół godziny, aż do całkowitego odparowania wody. Pod koniec smażenia, kiedy farsz był już dosyć gęsty dodałem do niego około 20 lekko posiekanych listków świeżej bazylii i podgrzewałem dalej, mieszając, aby farsz się nie przypalił. Następnie, kiedy woda już w całości odparowała, przełożyłem mięsny farsz na talerz i pozostawiłem do wystygnięcia. Na umytą

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania