gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy : Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić Lekko przestudzoną polewą ( tak by nie rozpuściła nam kremu ) polać wierzch tortu według uznania, udekorować :) Nasączenie przygotowałam z 3/4 szklanki naparu mięty z 2 łyżkami rumu. Inspiracją do tego tortu był
Proste Potrawygorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy : Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić Lekko przestudzoną polewą polać wierzch babki
Proste Potrawygotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą. Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste zupy to dodajmy więcej
Proste Potrawykarczku cebula, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie Przygotowanie : Karczek ugotu j wg. tego przepisu Kaszę ugotowałam na sypko w 1 szklance posolonej wody , przepis tu. Podałam z marchewką na lekko słodko. Danie smaczne i zdrowe
Proste Potrawyformujemy już bochenek - wkładamy do koszyczka, ( łączeniem do góry ) i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja przełożyłam do natłuszczonych keksówek 30 x 12 cm, 36 x 12 cm, posypałam po wierzchu lekko czarnuszką ( ciasta wkładamy na 3/4 wysokości blaszki ) moje chleby rosły około 60 min, po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 15 min, a potem wrzuciłam
Proste Potrawyciepłym miejscu, u mnie stał na blacie kuchennym Codziennie do niego zaglądałam i uciskałam buraki, by nie wypłynęły na wierzch i właściwie nie wypływały Po 24 godz. zaczął się lekko pienić, dobry po 4-5 dniach. Ja swój zakwas piłam w celu poprawienia morfologii krwi. Bardzo mi smakował :) Można ugotować na nim czysty barszcz czerwony. Uwagi do przepisu : Z dojrzałego
Proste Potrawyprzez sito, a kwiaty wyciskamy dokładnie,( uzyskałam 500 ml płynu, dolałam jeszcze 400 ml wody ) dosypujemy 1 kg cukru, sok z cytryny i gotujemy do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć, trwa to około 2 godz. W tamtym roku robiłam też taki syrop i po kilku miesiącach po odstaniu skrystalizował mi się, dlatego teraz dolałam wody, by podczas gotowania
Proste Potrawykurczaka około 2 cm imbiru 4-5 ząbków czosnku ( kto lubi może dać więcej) sól, pieprz, olej, jajko bułka tarta, mąka Przygotowanie: Umytą pierś kurczaka, pokroić wzdłuż i lekko potłuc, posolić Czosnek i imbir po obraniu pokroić jak najdrobniej i natrzeć tym mięso- może chwilę tak poleżeć Jajko wybijamy i roztrzepujemy, mięso maczamy w mące, w jajku
Proste PotrawyChleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym. Cały proces przygotowania chleba jest dość długi, ale jego smak wynagradza te trudy :) To smak prawdziwego CHLEBA. Lekko przestudzony był najsmaczniejszy. Przepis pochodzi stąd Pieczenia chleba podjęłam się na wyzwanie Amber . Chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym o średnicy 26 cm. Majowa chlebowa Drużyna: Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Proste Potrawynimi w roli głównej właśnie. składniki : płat ciasta francuskiego szparagi, u mnie białe kilka plastrów sera żółtego i chudej szynki koperek, sól Przygotowanie : Rozmrożony płat ciasta można lekko rozwałkować podsypując mąką i podzielić na takie kawałki, by można było swobodnie zawinąć w nie plaster sera lub szynki Szparagi posypujemy solą, pieprzem oraz kropimy oliwą, układamy na szynce
Proste Potrawynajmniej 30 min. Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej
Proste Potrawyostrożnie drewnianą łyżką do połączenia składników Ciasto wlać do formy o średnicy 23 cm. (dno formy w kształcie serca dno wyłożyłam papierem do pieczenia), na wierzch ułożyć całe truskawki, lekko wcisnąć w ciasto Piec przez godz. w temp. 170 stopni C. Ja piekłam w prodiżu i trochę dłużej niż godzinę ponieważ zepsuła mi się pokrywa i dopiekałam jeszcze około
Proste PotrawyPrzygotowanie : Mleko, mąki i jajko dokładnie rozmieszać lub zmiksować Dodać sezam, sól i jeszcze raz wszystko dokładnie połączyć Dobrze osączone plastry ananasa, a nawet osuszone na ręczniku papierowym, obtoczyć lekko w mące, a potem maczać w cieście naleśnikowym, truskawki zmiksować z cukrem Smażyć na gorącym oleju, polać sosem truskawkowym. Pomysł z broszurki "Lubię gotować
Proste Potrawyciasto i tak było smaczne :) Gdybym dodała tak jak w przepisie podano 40 dag owoców byłoby pewnie jeszcze smaczniejsze. Najlepsze na drugi dzień (przykryć szczelnie ), bo wtedy ciasto lekko skruszeje. Warto wypróbować z innymi owocami. Przepis stąd tj.caketime.blox.pl
Proste Potrawytemp. 180 stopni *C, sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego owoce trochę utonęły w cieście. Nie miało to wpływu na smak ciasta, ale następnym razem oprószę owoce lekko mąką. Przepis dostałam od sąsiadki, takie sprawdzone są najlepsze, smacznego
Proste Potrawy