karczku cebula, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie Przygotowanie : Karczek ugotu j wg. tego przepisu Kaszę ugotowałam na sypko w 1 szklance posolonej wody , przepis tu. Podałam z marchewką na lekko słodko. Danie smaczne i zdrowe
Proste Potrawyformujemy już bochenek - wkładamy do koszyczka, ( łączeniem do góry ) i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja przełożyłam do natłuszczonych keksówek 30 x 12 cm, 36 x 12 cm, posypałam po wierzchu lekko czarnuszką ( ciasta wkładamy na 3/4 wysokości blaszki ) moje chleby rosły około 60 min, po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 15 min, a potem wrzuciłam
Proste Potrawyciepłym miejscu, u mnie stał na blacie kuchennym Codziennie do niego zaglądałam i uciskałam buraki, by nie wypłynęły na wierzch i właściwie nie wypływały Po 24 godz. zaczął się lekko pienić, dobry po 4-5 dniach. Ja swój zakwas piłam w celu poprawienia morfologii krwi. Bardzo mi smakował :) Można ugotować na nim czysty barszcz czerwony. Uwagi do przepisu : Z dojrzałego
Proste Potrawyprzez sito, a kwiaty wyciskamy dokładnie,( uzyskałam 500 ml płynu, dolałam jeszcze 400 ml wody ) dosypujemy 1 kg cukru, sok z cytryny i gotujemy do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć, trwa to około 2 godz. W tamtym roku robiłam też taki syrop i po kilku miesiącach po odstaniu skrystalizował mi się, dlatego teraz dolałam wody, by podczas gotowania
Proste Potrawykurczaka około 2 cm imbiru 4-5 ząbków czosnku ( kto lubi może dać więcej) sól, pieprz, olej, jajko bułka tarta, mąka Przygotowanie: Umytą pierś kurczaka, pokroić wzdłuż i lekko potłuc, posolić Czosnek i imbir po obraniu pokroić jak najdrobniej i natrzeć tym mięso- może chwilę tak poleżeć Jajko wybijamy i roztrzepujemy, mięso maczamy w mące, w jajku
Proste PotrawyChleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym. Cały proces przygotowania chleba jest dość długi, ale jego smak wynagradza te trudy :) To smak prawdziwego CHLEBA. Lekko przestudzony był najsmaczniejszy. Przepis pochodzi stąd Pieczenia chleba podjęłam się na wyzwanie Amber . Chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym o średnicy 26 cm. Majowa chlebowa Drużyna: Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Proste Potrawynimi w roli głównej właśnie. składniki : płat ciasta francuskiego szparagi, u mnie białe kilka plastrów sera żółtego i chudej szynki koperek, sól Przygotowanie : Rozmrożony płat ciasta można lekko rozwałkować podsypując mąką i podzielić na takie kawałki, by można było swobodnie zawinąć w nie plaster sera lub szynki Szparagi posypujemy solą, pieprzem oraz kropimy oliwą, układamy na szynce
Proste Potrawynajmniej 30 min. Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm. Składniki farszu jabłkowego: około 70 dag przesmażonych jabłek ewentualnie kilka łyżek bułki tartej
Proste Potrawyostrożnie drewnianą łyżką do połączenia składników Ciasto wlać do formy o średnicy 23 cm. (dno formy w kształcie serca dno wyłożyłam papierem do pieczenia), na wierzch ułożyć całe truskawki, lekko wcisnąć w ciasto Piec przez godz. w temp. 170 stopni C. Ja piekłam w prodiżu i trochę dłużej niż godzinę ponieważ zepsuła mi się pokrywa i dopiekałam jeszcze około
Proste PotrawyPrzygotowanie : Mleko, mąki i jajko dokładnie rozmieszać lub zmiksować Dodać sezam, sól i jeszcze raz wszystko dokładnie połączyć Dobrze osączone plastry ananasa, a nawet osuszone na ręczniku papierowym, obtoczyć lekko w mące, a potem maczać w cieście naleśnikowym, truskawki zmiksować z cukrem Smażyć na gorącym oleju, polać sosem truskawkowym. Pomysł z broszurki "Lubię gotować
Proste Potrawyciasto i tak było smaczne :) Gdybym dodała tak jak w przepisie podano 40 dag owoców byłoby pewnie jeszcze smaczniejsze. Najlepsze na drugi dzień (przykryć szczelnie ), bo wtedy ciasto lekko skruszeje. Warto wypróbować z innymi owocami. Przepis stąd tj.caketime.blox.pl
Proste Potrawytemp. 180 stopni *C, sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego owoce trochę utonęły w cieście. Nie miało to wpływu na smak ciasta, ale następnym razem oprószę owoce lekko mąką. Przepis dostałam od sąsiadki, takie sprawdzone są najlepsze, smacznego
Proste Potrawyskóry, a także wielu chorobom. Przygotowanie : Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól i chwilę prażymy na małym ogniu i dorzucamy sezam Prażymy kilka minut, cały czas mieszając, aż sezam nabierze lekko złoty kolor Po uprażeniu i przestudzeniu rozgniatamy w moździerzu lub mielimy w młynku do kawy Przesypujemy do zamykanego słoiczka Przyprawę można przygotować nie tylko z sezamu, ale w zależności
Proste Potrawybiałko jajka 1 szklanka cukru 1-2 łyżki startej skórki z cytryny Przygotowanie : W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać skórkę, po rozpuszczeniu gotować około 5 min., syrop powinien lekko zgęstnieć ( u mnie tak jednak nie było )- wystudzić Z cytryny wycisnąć sok i dodać do przestudzonego syropu Syrop wlać do foremki , przykryć folią i zamrażać mniej więcej przez około
Proste Potrawyminucie zimną wodą, tak by swobodnie zdjąć skórkę Owoce przekroić i wyjąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać, sok z cytryny -wymieszać Arbuza zmiksować i dodać do lekko rozgotowanych brzoskwiń, wsypać Żelfix i wymieszać - zagotować Wsypać cukier, zagotować ponownie i gotować na wolnym ogniu około 1 minuty Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków, zamknąć
Proste Potrawy