Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio miałam ochotę zjeść jakąś dobrą sałatkę. Najlepiej z lekko słodkim akcentem. Wymyśliłam pyszną sałatkę z selerem, kurczakiem, winogronami, kukurydzą oraz żółtym serem. Wyszła bardzo smaczna. Polecam każdemu Post Sałatka z selerem, kurczakiem i winogronami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepieczenia. (Wyszło mi dwie blaszki.) Oprószamy solą, pieprzem, ziołami, skrapiamy octem balsamicznym i odrobiną oleju. Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, ustawiamy termoobieg i uchylamy lekko drzwiczki wkładając w szparę drewnianą łyżkę. Po godzinie, na każdym pomidorze układamy plasterek czosnku, zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy dalej. Suszenie trwa dość długo, mi z przerwami zajęło
Czerwona Porzeczkadomu ze względu na to, że wiem co do niego dodaję i co jem. Tym razem użyłam Tuńczyka Tongol z grillowaną papryką z firmy Graal . Tuńczyk jest aromatyczny i lekko pikantny więc świetnie się sprawdził w paprykarzu. Paprykarz jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Dla mnie najlepszy z świeżym pieczywem. Składniki: 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką
Ala piecze i gotujeBardzo proste i szybkie danie. Idealne na śniadanie, lekkie a zarazem sycące - pyszność składniki: 4 figi 100 g świeżej rukoli 150 g mini mozzarelli 100 g szynki szwarcwaldzkiej 10 pomidorków koktajlowych czerwonych, pomarańczowych sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy i układamy
Niezły Młynek150g) sok z 1/2 cytryny masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy Wykonanie: ciasto Wymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba. Uformuj z niego wzgórek, zrób
Gorący kąsekcytryny do skropienia jabłek cukier do posypania ciasta 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta masło i mąka do formy Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko lekko podgrzać tak, by było letnie - drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut
Smakołyki BerenikiKompot o cudownym aromacie jabłek z lekką nutą cynamonu. SKŁADNIKI 2,5 kg kwaśnych jabłek 2 litry wody kora cynamonu cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki ( nie obierać ), usunąć gniazda nasienne. Owoce włożyć do garnka dodać cynamon zalać wodą i od momentu zagotowania gotować 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać cukier (według własnego uznania) Gotowy kompot
RAROSSAprzesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż będzie rumiane
Czerwona PorzeczkaPełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami to moja propozycja na jesienne, słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatek razowej mąki daje im lekko orzechowy posmak, który świetnie łączy się ze słodkim syropem z gruszek. Jeśli nie lubicie tych owoców można użyć także dużych, twardych jabłek. Nie przypuszczałam, że te naleśniki posmakują nam tak bardzo. Teraz muszę kupić kolejną porcję gruszek, bo mąż
Poezja smakuciasta ubić świeżą bezę z drugiej połowy składników. Galaretka z malinami: 2 galaretki malinowe 500 g malin (mogą mrożone) 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiać do lekkiego przestudzenia. Następnie wsypujemy maliny, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce zgęstnienia. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę, serek i cukier umieszczamy
Made By Mom And SonZaletą tego leczo jest to, że mięsa i cebuli nie smażyłam, tylko gotowałam. Ponadto nie dodałam mąki. Leczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku... Składniki: 300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki) 150 g cienkich kabanosów 3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe) 2 małe cukinia 1 duża cebula
Czerwień i błękitkrążki ciasta. Pozakrywaj nimi przygotowane babeczki, dobrze zaklejając brzegi. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 20 min. Wyjmij z piekarnika, gdy będą lekko brązowe i odstaw do ostygnięcia. W czasie stygnięcia stwardnieją. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwaprzyprawa do kurczaka po węgiersku * 4 łyżki majonezu * 3 łyżki ketchupu łagodnego * 2 marchewki * 2 cebule * 300g pieczarek * 300g tartego sera żółtego * świeże zioła Przygotowanie : Kurczaka pokroić w plastry, lekko rozbić. Posypać przyprawą, ja wykorzystuje całą, już niczym nie doprawiam. Tak przygotowanego kurczaka przesmażyć, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Ketchup wymieszać z majonezem i połowę sosu wyłożyć na kurczaka. Cebulę
Magiczne Życie MartyDzisiaj z okazji Dnia Bloga mam dla was przepis na lekkie ciasto z galaretką i owocami :) Składniki: 250 g chudego twarogu 250 g serka homogenizowanego 0% 50 g kaszy manny 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 10 g cukru wanilinowego (2/3 opakowania) 4 łyżeczki cukru dodatkowo, aby było słodsze: 4 miareczki stevii, inny słodzik, cukier lub nic ;) 1 płaska łyżeczka
Malowane smakiemstevii (lub więcej cukru ;) - kaloryczność podana dla 1 łyżeczki) cynamon (pół łyżeczki) dodatki: 1 łyżeczka cukru pudru, sos do deserów o smaku toffi (tu: 7g, ile widać na zdjęciu, lekko polane po całości) Przygotowanie: 1. Jajko rozbić, dodać mąkę, cukier i cynamon - połączyć mikserem 2. Dodać startą dynię, wymieszać 3. Lepić płaskie placuszki i smażyć na maśle do przyrumienienia
Malowane smakiem