lekka - 5765 przepisów (strona:131/385)

Lamington, czyli kostka kokosowa 212

minut, do tzw. "suchego patyczka".  Wyjmujemy i   pozostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy  polewę zagotowując w rondelku wszystkie składniki. Polewę odstawiamy na 10 minut aby ostygła i lekko zgęstniała. Wiórki kokosowe przesypujemy na talerz. Ciasto kroimy na kwadraty. Jeśli chcemy przełożyć kwadraciki marmoladą, to przekrajamy każdy wzdłuż i smarujemy. Każdy  kwadracik zanurzamy w polewie z obu stron, następnie

Mania Gotowania
Sałatka z figami i serem Bursztyn 187

płuczemy i osuszamy. Ser kroimy lub łamiemy w nieregularne części. Figi kroimy na cztery, po czym podsmażamy je na patelni z łyżką miodu i dwiema łyżkami octu balsamicznego, aż lekko zmiękną i obtoczą się w delikatnej glazurze.Wszystko układamy na talerzu, rozrzucamy maliny, siemię lniane. Dekorujemy świeżą nasturcją i listkami świeżej mięty. Polewamy dresingiem z miodu i octu balsamicznego. Smacznego

Sajkofanka smaku
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 361

kolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans

OstryKęs
Chleb pszenny- prosty 186

oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. [ użyłam miski tupperware] Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek , wyłożyć na blachę oprószoną mąką [ przełożyłam ciasto do keksówki]  . Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.Używając ostrego noża

Moje domowe kucharzenie
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 181

Nigela dowiedziałam się, że warto polować na małe, młode bakłażany.  Przypominają one popularne w Azji i kuchni Bliskiego Wschodu tzw. finger aubgergines, oberżyny o kształcie wąskim, lekko podłużnym, przypominającym cukinie. W kuchni arabskiej takie bakłażany piecze się lub grilluje. Możecie zobaczyć jak wyglądają na stronie brytyjskiego sklepu internetowego z azjatyckimi produktami .  Pieczone bakłażany z sosem tzatziki przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Pianka z owocami i galaretką 398

Łatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :) Składniki: 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 % 2 galaretki jagodowe 300 g borówek amerykańskich kilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej

wyzwania kuchenne
Czekoladowe Mini Serniczki Oreo 148

muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki dajemy ciasteczko Oreo. Zalewamy masą serową do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie na kratce kuchennej. Mini serniki posypujemy rozkruszonymi ciasteczkami. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. * Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego Lecker The post Czekoladowe Mini Serniczki Oreo

Made By Mom And Son
Najlepszy makaron z serami 227

Danie przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego (o wymiarach około 30x20 cm), posypujemy resztą parmezanu i pieczemy na środkowej szynie piekarnika mniej więcej 15 minut, aż do uzyskania na wierzchu lekko spieczonej skorupki

Gorący kąsek
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem 213

pierś z kurczaka. Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić. Kaszę namoczyć ok. 1 godz. i ugotować z 3 szklankami wody przez ok. 20 min. Cebulę, marchewkę i pietruszkę lekko podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do ugotowanej kaszy dodać warzywa i kukurydzę. Gotować jeszcze ok. 10- 15 min, a następnie garnek zwinąć w ręcznik i utrzymać w cieple

Moniki Smakołyki
Brokułowe drzewka w ogródku babci 137

wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy, pokrojone w kosteczkę serek topiony, sera żółtego, 2 łyżki koperku i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wlewamy połowę sosu śmietanowo-serowo-jajeczną. Brokuły rozdzielamy na różyczki z których układamy drzewka. Z fasolek układamy płot, z groszku trawę, z marchewek i ziaren fasoli – owoce na drzewie. Delikatnie

Moniki Smakołyki
Makaron razowy z kabanosami 194

suszone, kapary, 6 oliwek zielonych i czarnych, świeża nać pietruszki, 3 łyżki płaskie oliwy z oliwek, suszona: bazylia, oregano, papryczka chili, czosnek, sól, pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażamy na patelni grillowej. Następnie dodajemy kabanosy w kawałkach, oliwy z oliwek, ziół i przypraw, pomidorów suszonych, kapary, oliwki całość mieszamy

Moniki Smakołyki
Bagietka na bogato 147

kapary.   Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i kroimy na 4 części, cebule kroimy na plasterki. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy cebulę, pod koniec dodajemy pieczarki i całość razem podsmażamy. Lekko doprawiamy sola i pieprzem. Boczek w plasterkach grillujemy, pomidorki kroimy na plasterki, szczypiorek siekamy. Bagietkę przekrawamy na długości i kolejno układamy: ser żółty, gorące pieczarki z cebulą, boczek, bazylię, rukolę

Moniki Smakołyki
Rolada z kurczaka ostro-serowa z miodowo-fasolową kaszą jaglaną 246

przegotowana wodą i obierz ze skórki. Zgnieć widelcem fasolę, pozostawiając kilka w całości. Kaszę jaglaną wsyp na sitko i opłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, co umożliwi usunięcie lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuć do 500 ml wrzącej wody z szczyptą soli i gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Odcedź z nadmiaru wody. Miód spadziowy rozgrzej na patelni, dodaj kaszę

Moniki Smakołyki
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami. 229

ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne

Moniki Smakołyki
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 172

ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso. Kilka warzyw zostawiamy. Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania