przygotowania wywaru do zupy. Szparagi układamy na parowarze i gotujemy 10-15 minut, w zależności od tego jak są grube. W międzyczasie na suchej patelni prażymy bułkę tartą do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Masło podgrzewamy do momentu, aż się delikatnie spieni, wtedy wrzucamy natkę, mieszamy i odstawiamy. Na osobnej patelni prażymy słonecznika
Kulinarne przygody Gatitysoli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić. Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy, żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki. Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy minutę od wypłynięcia. Kopytka możemy przechowywać w pojemniku
Kulinarne przygody Gatitypatelni. Po zrumienieniu kurczaka, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną w półplasterki, pomidorki pokrojone w paski i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym dolewamy 3 szklani wody lub bulionu, dodajemy przyprawy
Kulinarne przygody Gatityłyżki masła sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Parujemy na parowniku około 15 minut. W międzyczasie sezam prażymy na suchej patelni, gdy uzyska lekko brązowy kolor dodajemy do niego masło. Delikatnie je podgrzewamy czekając, aż się spieni. Ugotowane szparagi wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy masłem z sezamem. Doprawiamy do smaku
Kulinarne przygody Gatityłyżki cukru pudru 5 listków mięty Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do blendera, dodajemy mleko, cukier i miętę. I po chwili delektujemy się pysznym, orzeźwiającym lekkim koktajlem. Biorę udział w akcji
Kulinarne przygody GatityDziś kolejna odsłona quesadillas, tym razem na ostro z papryczką chili i czerwoną fasolą. Kiedy za oknem prawie lato i temperatury lekko idą w górę, quesadillas doskonale zastąpią nam tradycyjny obiad. Quesadillas z chili i kurczakiem Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 świeżej papryczki chili 8 placków tortilli 15-20 dag żółtego
Kulinarne przygody Gatitypamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto w odpowiednich odstępach, żeby placki się nie stykały ze sobą. Gdy urosną układamy na nich plasterki truskawek wpychając lekko owoce w ciasto. Przekładamy je potem na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż się przyrumienią. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitynich w obydwie papryki i pokrojone na kawałki szparagi. Masę przelewamy na rozgrzaną i skropioną olejem patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, dopóki wierzch fritaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Podlewamy delikatnie olejem. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły. Możemy podawać na zimno
Kulinarne przygody Gatityporządnie myjemy i ścieramy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli i czekamy aż puści sok. Do miski wkładamy ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, dodajemy oliwę i lekko odciśniętego ogórka. Wszystko mieszamy, dodając soli do smaku
Kulinarne przygody Gatitycukru pudru 200 g białego półtłustego sera 1/2 opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Truskawki wrzucamy do blendera razem z cukrem. Miskujemy 2-3 minuty. Makaron gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, zgodnie z przepisem producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym białym serem, polewamy śmietaną i na koniec musem truskawkowym
Kulinarne przygody GatityWrapy to idelane danie na dzisiejszą tepmeraturę. Na przekąskę, na lekki obiad... Do tortilli możemy włożyć to na co mamy ochotę. Dziś u mnie padło na kurczaka :-). Wraps z kurczakiem Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 pomidory parę listków sałaty rzymskiej lub innej 1 czerwona cebula 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka
Kulinarne przygody Gatityścieramy na grubej tarce, odciskamy sok. Cebulę kroimy w małą kostkę. Jak kuskus przestygnie mieszamy go, żeby oddzielić ziarenka. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zmacerowania. U mnie niestety to się nie udało, sałatka została zjedzona od razu
Kulinarne przygody Gatityoliwek EV sól morska rozmaryn Wykonanie: Ziemniaki myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Wrzucamy na patelnię, podlewamy oliwą, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, sól i rozmaryn. Najpierw ziemniaki lekko podsmażamy przez około 5 minut, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15-20 minut, mieszając co jakiś czas. czas duszenia zależy od wielkości ziemniaków
Kulinarne przygody Gatitydrobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko wciskamy jedną truskawkę. Muffiny pieczemy około 25-30 minut
Kulinarne przygody Gatityprzekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa. Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu. Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny
Kulinarne przygody Gatity