lekka - 5765 przepisów (strona:121/385)

Ciasteczka owsiane z dynią 194

minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę. Dokładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 – 30 minut, aż masa będzie lekko sztywna. Wystudzić. Pokroić na kawałki

Sto kolorów kuchni
Sernik zebra 1409

piekarnik na 180 stopni. Włożyć sernik i piec 10 minuta następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni przykryć z wierzchu folią aluminiową i piec przez kolejne 60 minut. Piekarnik wyłączyć lekko uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia. Zimny sernik na noc włożyć do lodówki lub przechowywać w chłodnym miejscu. Polewa  W garnuszku zagotować margarynę, wodę i cukier puder. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
BUŁKI MAKOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 203

elastyczne ale dość gęste, nie powinno się kleić. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzając pięścią w środek), lekko zagnieść i uformować dłońmi maczanymi w oliwie 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć każdą bułkę, posmarować oliwą lub wodą lub rozmąconym jajkiem z odrobiną

Smaczne Zdrowe
Łosoś pieczony 223

godzinę do lodówki. Łososia przybieramy pozpostałymi kawałkami cytryny i pieczemy w wyłożonynym papierem do pieczenia naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 minut. Podajemy z lekką surówką i frytkami

Emcia Pichci
Najprostsza tarta grzybowa 213

minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szklanki   sosu grzybowego 2 jajka kilka koktajlowych pomidorków Wykonanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut, aby się lekko ociepliło. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie wykładamy nim formę (mojej formy nie natłuszczam bo jest non-stick) zawijając nadmiar ciasta, który wystaje poza formę do wewnątrz. Ciasto nakłuwamy widelcem

Kulinarne przygody Gatity
Bułki pełnoziarniste 143

bułek. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki pszennej łyżeczka soli 15g świeżych drożdży 350ml mleka łyżka oliwy łyżka miodu jajko sezam lub płatki owsiane do posypania Mleko lekko podgrzewamy (nie powinno być gorące!). Drożdże kruszymy, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i z miodem. Odstawiamy na 15 minut. Obie mąki mieszamy razem. Dodajemy do nich sól, olej, drożdże

Czerwona Porzeczka
Amerykańskie Ciastka Czekoladowo Orzechowe 237

razy. Na duża blachę piekarnikową nałożyć 6 ciasteczek, po ich upieczeniu kolejne 6. W każdą masę ciasteczkową wkładamy 3-4 kawałki pozostałej ciemnej czekolady. Wkładając czekoladę ciasteczka lekko nam się spłaszczą i to wystarczy, nie potrzebujecie dodatkowo ich spłaszczać, gdyż podczas pieczenia i tak trochę urosną i się ‚rozejdą’. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku, około

Made By Mom And Son
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem 208

blisko kaloryfera, latem gdy jest ciepło po prostu stawiam w kuchni na szafce a gdy mamy taka pogodę jak teraz i jeszcze nie palimy w piecu to wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika lub też przy boku na kuchence na której gotuje obiad. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać aby je wygazować. Następnie przełożyć do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawić

Monia miesza i gotuje
Deser z pijanymi rodzynkami 178

deser z pewnością skierowany jest dla dorosłych. Lekko rozgrzewający, idealny na jesienne popołudnia w towarzystwie kawy. Prosty i szybki w przygotowaniu. Może i dość kaloryczny, ale przecież nie jada się takich deserów codziennie ;) Składniki na 2 porcje: 200-250 ml śmietany 30% 2 łyżki rodzynek 3 łyżki rumu 3-4 łyżki ulubionego musu bądź dżemu owocowego (u mnie morelowy

Ze smakiem i z pasją
Chleb razowy na zakwasie 164

składniki ciasta chlebowego. Całość mieszamy ok. 10 minut,  ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest  luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka. Ta ilość ciasta wystarcza na 2 keksówki, wypełnione w 2/3. Trzeba ciastu chlebowemu

Kulinarne przygody Gatity
Magiczne ciasto w wersji kokosowej 210

rozpuszczonego masła 115 g przesianej mąki 1/2 litra letniego mleka 4 krople octu winnego białego 8 łyżek wiórków kokosowych esencja waniliowa Wykonanie: Mleko podgrzewamy z wiórkami kokosowymi. zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i 1 łyżką zimnej wody. Dodajemy do nich tłuszcz, mąkę i mleko z wiórkami  i esencję. Białka ubijamy

Kulinarne przygody Gatity
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 156

przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu

Kulinarne przygody Gatity
Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste 189

Wiosna, więc jesteśmy na diecie :-). Wypatrzyłam ten przepis na lekkie pieczywo na  blogu eatyourdream . Upiekłam i polecam, jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrąb pszennych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli szczypta proszku

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Cezar 386

delikatnego polania nim chleba tostowego przed podsmażeniem. Tosty zyskają wtedy na smaku :-). Chleb tostowy kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, polewamy delikatmie naszym sosem. Gdy będą lekko brązowe wyłączamy ogień, a tosty przykrywamy, aby nie wystygły. Sałatę kroimy w paseczki, na nią układamy pierś z kurczaka, grzanki, cebulę pokrojoną w krążki i obraną pomarańczę pokrojoną w kawałki

Kulinarne przygody Gatity
Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie 203

maki żytniej razowej 250 g maki gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może byc twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej. Ciasto przekładamy do namoczonego, natłuszczonego i posypanego otrębami garnka rzymskiego lub dużej keksówki i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity