lekka - 5765 przepisów (strona:112/385)

Pizza 168

zrobić za pomocą miksera planetarnego, ale jeżeli takiego miksera nie mamy możemy zagniatać ręcznie. Po tym ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto lekko wyrabiamy i wałkujemy za pomocą wałka lub kręcimy rękoma na kółko o średnicy 30cm. Ciasto przekładamy na blachę do pizzy, smarujemy sosem i osypujemy serem, lub innymi dodatkami do pizzy

Kuchnia Łukasza
Babeczki marmurkowe. 155

babeczki wykładamy papilotkami. Papilotki napełniamy kolejno masami: jasna masa, ciemna masa itd. Dopóki papilotka będzie napełniona do 3/4 wysokości. Po napełnieniu za pomocą pałeczki robimy różne wykrętasy, aby masy lekko się pomieszały. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku prze 15-17 minut. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki w piekarniku jeszcze na 20 minut, aby babeczki się ostudziły. Dekorujemy roztopioną czekoladą

Kuchnia Łukasza
Naleśniki mojej babci. 303

Najlepsze naleśniki tak jak i u wszystkich robią babcie. Miękkie wewnątrz, ale lekko chrupiące zewnątrz. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, a z konfiturą lub śmietaną są jeszcze lepsze. Składniki: 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 170-250 g mąki 2 szklanki wody Przygotowanie: Jajko ubijamy z solą. Dodajemy olej i wodę, miksujemy. Do składników wilgotnych dodajemy składniki suche

Kuchnia Łukasza
Sernik na zimno z karmelizowaną dynią. 124

przez ok 10 minut. W między czasie dynię kroimy w bardzo mała kostkę i dodajemy do karmelu. Gotujemy karmel wraz z dynią 20-25 minut, aż dynią będzie miękka. Lekko ostudzamy i przekładamy na ostudzony biszkopt, odstawiamy w zimne miejsce. Masa serowa: Zamaczamy żelatynę w zimnej wodzie i odstawiamy na bok. Ser z cukrem i mlekiem miksujemy na gładką masę

Kuchnia Łukasza
Kanapeczki z solonym łososiem. 178

cienko smarujemy masełkiem czosnkowym.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy masłem w dół chlebek. Smażymy z każdej strony przez ok. 2 minuty, aż chlebek będzie chrupiący i lekko zrumieniony. Łososia kroimy w cienkie plastry i układamy na usmażonym chlebku. Przekrawamy na połowę i serwujemy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Makaron Fusilli z kurczakiem i majerankiem. 214

solimy ją 0,5 łyżki soli i dodajemy makaron fusilli gotujemy 11-15 minut i odcedzamy. Kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak lekko się zarumieni, dodajemy jedną chochlę wody, w której się gotuje makaron. Kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy sos pomidorowy, dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut. Do makaronu dodajemy kurczaka

Kuchnia Łukasza
Sos pieczarkowy. 237

śmietanki 30%-35% średnia cebulka olej sól, pieprz Przygotowanie: Umyte pieczarki i średnią cebulkę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę. Kiedy cebula będzie lekko zeszklona dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Do uduszonych pieczarek dodajemy śmietankę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i redukujemy sos na małym ogniu przez

Kuchnia Łukasza
Kotlety mielone Idealne! 224

odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, słodki sos chilli, żółtko i ubitą pianę z białek. Wszystko bardzo dobrze łączymy nawzajem. Farsz na kotlety dzielimy na 15 równych części. Każdą część lekko spłaszczamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej, układamy na podsypaną bułką tartą desce do krojenia. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 6 minut z każdej strony. Kotlety serwujemy z sosem

Kuchnia Łukasza
Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " 212

dodajemy mleko aby ciasto stało się jednolite. Do ciasta dodajemy cytrynę, pozostały cukier i wszystko dokładnie miksujemy.  Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku, po czym lekko ostudzamy i dekorujemy lukrem. Serwujemy z sosem czekoladowym lub kakaowym. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Jajko w bułce z niespodzianką. 238

jajko 25 g masła sól, pieprz ostra papryka w proszku Przygotowanie:  Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy pieczarki będą lekko usmażone dodajemy śmietankę, solimy, pieprzymy i dusimy przez 5 minut, aż nadzienie zgęstnieje. Z bułki wydrążamy środek. Na same dno wkładamy masło, na masło układamy pieczarki i posypujemy zmielonymi orzechami

Kuchnia Łukasza
Kijowski kotlet. 168

obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy jeszcze 2 razy, ale już bez obtaczania w mące.  Kotleta szwem do dołu smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron do lekkiego zrumienienia. Po tym przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Litewski chleb na zakwasie. 166

formy, u mnie podłużna blacha do pieczenia mięs, może to być także keksówka. I odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.  Przed pieczeniem nakrawamy górę ostrym noże, posypujemy lekko mąką i pieczemy w rozgrzanym na maksa piekarniku przez ok. 10-15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejnych 90 min. Po upieczeniu studzimy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Placuszki bananowe. 375

rodziną bardzo lubimy placuszki i banany. Placuszki udają się pyszne, mięciutkie, smaczne i z lekko chrupiącą skórką. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 5 banany szklanka mleka 2 jajka 6-8 łyżek mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie:  W blenderze miksujemy banany na gładką masę, dodajemy jaja, mleko, mąkę, proszek

Kuchnia Łukasza
Žemaičių blynai-Żmudzkie bliny. 272

ziemniaków 9 łyżek mąki jajko 400 g-owa pierś z kurczaka lub inne mięso 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie:  We wrzącej wodzie gotujemy pierś, następnie lekko studzimy kroimy w mniejsze kawałeczki i mielimy w maszynce do mielenia na grudkowaty farsz. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy i wyrabiamy rękoma na bardziej gładką masę

Kuchnia Łukasza
Pieczone ziemniaki ,,Jeżyki" 368

Pyszne zapieczone ziemniaczki przypominające kolce jeża. Tak na prawdę jest to nadkrojony ziemniak, który po upieczeniu lekko się rwie,a po oderwaniu powstają nam frytki. Podpatrzyłem ten przepis na jednym z rosyjskich kanałów na YouTube i bardzo mi się spodobał więc postanowiłem go zrobić. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego ciekawego przepisu. Składniki: Ziemniaki (u mnie 5) 100 g masła

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania