lekka - 5765 przepisów (strona:118/385)

Tele-spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym i ziarnami 177

oliwek, dodaj pokrojonego w paseczki bakłażana oraz cebulę w piórka, dodaj również kawaleczki suszonego pomidora, postrzępioną bazylię i posyp przyprawą od Skworcu- suszone pomidory, z czosnkiem i czarnuszką. Lekko podsmaż, gdy zacznie mięknąć, dolej salsy pomidorowej lub jak nie masz, dodaj dobrych pomidorów z puszki i duś pod przykryciem. Popieprz, posól, dolej troszkę ostrego oleju z papryczek ,przykryj i duś

Z Kuchni Do Kuchni
Królewiec- smaczny przekładaniec 207

cukrem , masłem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę mączną i gotować do zgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka). Lekko schłodzić, od czasu do czasu mieszając mikserem. Na końcu przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika i ostudzić

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariański obiad z makaronem 424

ilości oliwy z oliwek cebulke pokrojona w piórka, dodaj vege kiełbasek z papryką Polsoja.  Możesz je pokroić ,albo w talareczki albo w kosteczkę, to już jak lubisz. Podsmaż lekko. Dodaj nastęnie bazy do całości, goroszek konserwowy . Do całości dodaj makaron i wymieszaj delikatnie potrząsając patelnią. Dopraw suszonymi pomidorami z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu. Pokrój tofu marynowane Polsoja

Z Kuchni Do Kuchni
Rafaello- szybkie 244

mlekiem. Wlać  do gorącego mleka zagotować. Wymieszać zdjąć z ognia. Dodać startą białą czekoladę, margarynę- zmiksować. dodac wiórki - wymieszać. Gotowe. Na blaszce ukłądać ciastka, przekłądać masą. Po wierzchu, lekko posmarować masą i posypać wiórkami. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Prosty sernik malinowy 202

rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto. Użyłam foremki 24x28

Monia miesza i gotuje
Warzywne spaghetti! 271

sosu sojowego, 1/2 łyżeczki miodu, sól, odrobina chili Warzywa wymieszaj z dresingiem. - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak Warzywa ułóż na kaszy pęczak i posyp posiekaną pistacją! Idealny delikatny i lekki obiad! ;-) SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Omlet z cukinią 264

jajek, 1/2 średniej cukinii, 1 pomidora, 1/2 średniej cebuli, 20 gram masła, 1/3 papryczki chili, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie omleta rozpocząłem od pokrojenia warzyw. Cukinię pokroiłem pod lekkim ukosem w cienkie plasterki o grubości około 2-3 mm. Cebulę obrałem z łupinki, a następnie pokroiłem jej połowę w cienkie piórka. Pozbawioną pestek 1/3 papryczki chili drobno posiekałem

Wyprawy kulinarne
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4223

małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny. Przed dodaniem ogórków i papryki można lekko zaciągnąć skrobią Maizena lub ziemniaczaną. Składniki sosu czosnkowego (tzatziki): - 2 duże jogurty gęste, najlepiej bałkańskie lub greckie - 5 ogórków kiszonych - 6 ząbków czosnku - tabasco, - ketchup (trochę) dla uzyskania koloru - szczypta soli

Smaczne Zdrowe
Różowy kogel-mogel zapiekany z truskawkami 250

dnie dwóch kokilek, zalewamy masą z żółtek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Na wierzchu powinna się utworzyć ciągnąca pianka (zdjęcie poniżej). Po wyjęciu odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wcinamy :) Można też jeść na zimno. Smacznego

My Culinary Art
Co jeść jesienią na śniadanie? - migawki ze Slow Food Festival 138

Dzień dobry, Choć jesień mamy piękną i słoneczną, robi się coraz chłodniej i powinniśmy dopasować odżywianie do zmieniającej się aury. Zamiast lekkich, powinniśmy postawić na ciepłe i bardziej sycące śniadania, które nas wzmocnią i dadzą dużo energii.  Taka właśnie była myśl przewodnia Śniadania Mistrzów "Smaki Jesieni", na które wybrałam się wraz z Mężem w ostatnią sobotę. Śniadanie odbyło się

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti w pesto z chipsami z salami 174

bazylię, czosnek, ziarna słonecznika, suszone papryczki, oliwki i całość miksujemy. Dolewamy olej, ok. 1 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na patelni podgrzewamy chipsy z salami z rozkruszonymi papryczkami chili. Gorący makaron mieszamy z pesto. Na talerzu układamy makaron, dodajemy chipsy z salami

Moniki Smakołyki
Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance 251

minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20 minut w temp. 200st. Ostudzić i polukrować. Olej rzepakowy uniwersalny z pierwszego tłoczenia, który otrzymałam do testowania ze sklepu złotopolskie ma łagodny, lekko orzechowy smak. Użyłam go do przygotowania drożdżowych bułeczek z owocami. Sprawdził się świetnie! Dzięki dodatkowi oleju i maślanki bułeczki są wilgotne i szybko nie wysychają. Olej ten świetnie sprawdza się

Z miłości do słodkości
Szynka w miodzie i musztardzie 190

łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek i ocet winny mieszamy i dokładnie nacieramy mięso i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie

Czerwona Porzeczka
Pudding z tapioki z truskawkami i galaretką 154

Pyszny i lekki deser, który polecam każdemu :) Mi niestety udało się jedynie odrobinę skosztować, bo resztę zjadł mój Ukochany (jeden pudding po drugim!). Teraz już wiem, że następnym razem muszę przygotować więcej puddingu. Ale to nie szkodzi, bo nie ma lepszej nagrody za czas spędzony w kuchni, niż widok znikających w całości dań i radość najbliższych :) Pudding tak naprawdę możecie

My Culinary Art
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 377

Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej, u mnie typ750       lub 3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki kakao - 2 płaskie łyżeczki sody - 1 płaska łyżeczka soli - 2 szklanki lekko letniego mleka ryżowego (lub innego roślinnego) - 2 łyżki octu jabłkowego - 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego - 1 i 1/4 - 1 i 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego Składniki kremu: - 1 szklanka

Smaczne Zdrowe