lekka - 5765 przepisów (strona:120/385)

Ciasto z Nutellą i Cynamonem 317

Ucieramy do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. 3/4 ciasta wykładamy na formę. Na ciasto nakładamy kupkami nutellę, lekko ją rozprowadzamy po cieście. Następnie nakładamy pozostałe ciasto i końcówką łyżeczki rozprowadzamy je po nutelli, robiąc ‚esy-floresy, tym samym przykrywjąc nutellę ciastem. Posypujemy orzechami. Wkładamy do nagrzanego

Made By Mom And Son
Tarta biszkoptowa z masą jogurtową 192

piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut . 1 galaretka 1/2 szkl wody 650 ml gęstego jogurtu  Galaretkę rozpuścić w goracej , gotowanej wodzie  i zostawić do lekkiego stężenia, następnie wlać  jogurt i wymieszać. Zostawić do dalszego stężenia . Wyłożyć a upieczone ciasto.Można masę podzielić na 2 częsci i dodać kakao i wyłożyć dowolnie dwie masy.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
BlamCO Mac & Cheese – FALLOUT – 3,75 zł 329

łyżki bułki tartej i rumienimy ją na brązowo na średnim ogniu. Pamiętajcie, że bułka nabiera koloru także przez chwilę po wyłączeniu palnika, dlatego zdejmijcie ją z ognia, kiedy nabierze lekko brązowej barwy. 5. PODANIE Do misek nakładamy sporą porcję mac & cheese i posypujemy je z wierzchu przyrumienioną bułką tartą. Bierzemy łychę z naszego niezbędnika i szamiemy. Po takim daniu

Nerds Kitchen
Hummus dyniowy 162

tylko ze względu na jego smak, ale też za ten cudowny pomarańczowy wygląd.  Kiedy już się za niego zabrałam, okazało się, że moja dynia ma jedynie lekko żółtawy kolor.  Humus powstał, był bardzo smaczny, ale niestety nie zachwycił mnie wyglądem.  No cóż.  Będę musiała przygotować go jeszcze raz, z odpowiednio kolorowej dyni.  Przepis na podstawie

Sto kolorów kuchni
Tarta półkrucha ze śliwkami 290

połowie pieczenia można obrócić formę, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić... Po wyjęciu z piekarnika tartę przestudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy. Kroić lekko ciepłą... i trzymać mocno w ryzach własne i domowników łakomstwo do słodyczy, aby natychmiast nie pożreć całej blachy :)    Wypiekałam wspólnie z: Moje domowe kucharzenie Kulinarne Szaleństwa Maniusi

Grunt to przepis!
Prosty sos szpinakowo-serowy do gnocchi lub makaronu 147

doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem (nie trzeba solić, bo gorgonzola jest bardzo słona), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Wlewamy śmietankę i gotujemy około 5 minut, często mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia - sos powinien znacznie zgęstnieć. PROPOZYCJA PODANIA: Na talerz wykładamy makaron/gnocchi, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Możemy również przełożyć sos do rękawa cukierniczego z końcówką-gwiazdką

My Culinary Art
Suszone pomidory w dwóch odsłonach 131

Najlepsze do suszenia są pomidory Lima lub śliwkowe ze względu na mięsistość w skutek czego  suszy się je raptem ok 5h w temp. ok 90-100oC w lekko uchylonym piekarniku. Składniki (proporcje) na suszone pomidory w zalewie z czosnkiem i bazylią : (opcja 1) 2 kg pomidorów Lima lub śliwkowych główka świeżego czosnku świeża bazylia suszona bazylia i tymianek

Mechanik w kuchni
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 241

sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra limonka papryczka chilli 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut

Tajskie smaki
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 139

wielgachne żółte butle. Sos łaskawie pominęliśmy przy konsumpcji. Po drodze zaliczyliśmy koktajl owocowo – warzywny za jedyne zł 10. Co np. za wodę z ananasem i bazylią jest lekkim nadużyciem, ale skoro pan premier bez angielskiego może zostać prezydentem Europy, to my jako naród możemy żenić kity spożywcze w dowolnych cenach, jak się nam żywnie podoba. W tym miejscu czytelnik powinien

ladykitchen
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 165

cytryny, żeby nie ściemniały. Przekładamy na sitko i dajemy im chwilę, żeby obciekły. Do jabłka i ziemniaków dodajemy żółtko, sól, pieprz i odrobinę gałki. Mieszamy i oprószamy mąką, żeby lekko związać składniki. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po 3min z każdej strony. Odstawiamy do ciepłego piekarnika. Schab nacieramy przyprawami i odrobiną oleju. Grillujemy na patelni. Na grillowany kładziemy plastry

ladykitchen
Warstwowy deser z bananami i mango 698

Przedstawiamy Wam lekki, smaczny i niezwykle efektowny deser warstwowy. Poszczególne poziomy to ciemne zblenderowane biszkopty, jogurt naturalny i mus z banana i mango. Układane na przemian w kieliszku do szampana wyglądają bardzo ciekawe, a smakują jeszcze lepiej. Idealne jako małe co nieco do kawy :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki:* Duży jogurt naturalny (400ml) Kilkanaście ciemnych biszkoptów

Kolizje Smaków
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 173

łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym zalewamy gorącą wodą i gotowujemy 5 minut. Odcedzamy kurki i studzimy. Wkładamy do wyparzonych słoiczków, dodając krążki cebuli, ja wsypuję do każdego słoika jeszcze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik czekoladowy 159

wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160 stopni. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym morelowym dżemem, a gdy lekko zaschnie. posypujemy obficie cukrem pudrem. Uwagi: Do ciasta nie dodajemy masła ani margaryny

Gorący kąsek
Łososiowa piramida 154

pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al. dente. Łososia kroimy w paski i podsmażamy z dwóch str. na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny. Na talerzu

Moniki Smakołyki
Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami 236

Witajcie Jak wiecie, my bardzo lubimy dania lekkie dlatego dziś naszła nas ochota na pyszną i orientalną sałatkę, która jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: 100 g zielonej fasolki, 2 cebulki dymki, 50 g makaronu ryżowego, 125 g krewetek koktajlowych, pół papryki, 100 g kiełek fasoli mung,  parę łyżek sosu sweet chili do sajgonek . fasolkę obieramy i gotujemy

cookpl

Proponowane wyszukiwania