lekka - 5765 przepisów (strona:125/385)

Mielona skórka pomarańczowa 137

pomarańczowej skórki. Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin. Jeśli nie posiadamy suszarki, skórki możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni. Gdy skórki przestygną lekko je kruszymy i mielimy z rozdrabniaczu lub młynku do kawy. Skórki przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku. insertCookd("76552ff016870600ad0eda0a67d71cbe

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z pieczarkami 401

każdym naleśniku kładziemy pieczarkowy farsz i ciasno zwijamy wedle upodobania. Każdy krokiet najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Podajemy do razu. insertCookd("e19e0b83c48243e1fe512cc6e8f875f5

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 232

folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy 201

będzie klejące, nie należy się tym przejmować. Odstawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto musimy odgazować lekko je uginając. Następnie przekładamy je do natłuszczonej foremki (30 x 11) obsypanej otrębami.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, spryskujemy

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 216

folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne gwiazdki pierniczki 381

folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w  różnych rozmiarach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w oleju z cebulą 330

klasycznego śledzika w oleju. Nie może go zabraknąć na żadnym imprezowym stole. Śledzie powinniśmy przygotować co najmniej jeden dzień przed Sylwestrem, najlepsze będą wtedy, gdy się lekko przegryzą z cebulą. Podaję je z razowym chlebem posmarowanym masłem. Tak mi najbardziej smakuje. Śledź w oleju z cebulą Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie  (u mnie Lisner

Kulinarne przygody Gatity
Zupy polskie, czyli zalewajka 247

zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka

Kulinarne przygody Gatity
Chili con carne w wersji light 149

świątecznych kulinarnych ekscesach wszyscy narzekamy na lekki nadmiar kilogramów...Troszkę sobie pofolgowaliśmy prze te parę dni i efekty od razu, niestety widać.  Chili con carne to moje ulubione danie, jedno z bardziej klasycznych w kuchni meksykańskiej. Dzisiaj postanowiłam je trochę odchudzić dla tych co na diecie, czyli dla tych co postanowili wrócić do swoich rozmiarów sprzed Świąt. Zawartość

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 253

układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp. Ciasteczka pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia, w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. o upieczeniu przekładamy je na kratkę, gdzie wystygną i stwardnieją. Ciasteczka przechowujemy w szklanym słoiku

Kulinarne przygody Gatity
Cebularz lubelski 198

wyrośnięcia na 20 minut. Masło rozpuszczamy w drugiej połowie mleka. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Po wyłączeniu ognia dodajemy mak i lekko solimy. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jedno jajko, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami 222

kupić i coś z nich przyrządzić. Tym razem wykombinowałam coś sama i muszę powiedzieć, że jestem zadowolona z efektu końcowego. Konfitura nie jest bardzo słodka, a dodatkowo jest lekko korzenna, dzięki przyprawom, które dodałam. I jak zwykle przy okazji jedzenia czy też przetwarzania pomarańczy przypominam:  broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych !!! Tutaj znajdziecie propozycje jak je smacznie

Kulinarne przygody Gatity
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 438

łyżce kremówki, delikatnie mieszając, na koniec dodajemy bakalie, mieszamy. Na jeden blat bezowy wykładamy cały krem, równomiernie go rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem, lekko go przyciskając. Wierzch posypujmy kakao i dekorujemy daktylami

Kulinarne przygody Gatity
Paprykarz szczeciński 192

pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z cytryny sól pieprz szczypta pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, aż będzie miękki. Odcedzamy na sitku. makrele obieramy z ości i skóry, po czym ją rozdrabniamy widelcem. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając do niej

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami 202

minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem

Kulinarne przygody Gatity