lekka - 5765 przepisów (strona:119/385)

Faszerowane parówki 169

Paprykę , ogórek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem dodając ketchup, ser żółty i 1-2 pokrojone parówki.Parówki rozciąć wzdłuż nie przecinając do końca. Napełnić parówki farszem lekko rozchylając połówki. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec posypać żółtym serem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z Nutellą i Cynamonem 329

Ucieramy do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. 3/4 ciasta wykładamy na formę. Na ciasto nakładamy kupkami nutellę, lekko ją rozprowadzamy po cieście. Następnie nakładamy pozostałe ciasto i końcówką łyżeczki rozprowadzamy je po nutelli, robiąc ‚esy-floresy, tym samym przykrywjąc nutellę ciastem. Posypujemy orzechami. Wkładamy do nagrzanego

Made By Mom And Son
Tarta biszkoptowa z masą jogurtową 207

piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut . 1 galaretka 1/2 szkl wody 650 ml gęstego jogurtu  Galaretkę rozpuścić w goracej , gotowanej wodzie  i zostawić do lekkiego stężenia, następnie wlać  jogurt i wymieszać. Zostawić do dalszego stężenia . Wyłożyć a upieczone ciasto.Można masę podzielić na 2 częsci i dodać kakao i wyłożyć dowolnie dwie masy.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
BlamCO Mac & Cheese – FALLOUT – 3,75 zł 340

łyżki bułki tartej i rumienimy ją na brązowo na średnim ogniu. Pamiętajcie, że bułka nabiera koloru także przez chwilę po wyłączeniu palnika, dlatego zdejmijcie ją z ognia, kiedy nabierze lekko brązowej barwy. 5. PODANIE Do misek nakładamy sporą porcję mac & cheese i posypujemy je z wierzchu przyrumienioną bułką tartą. Bierzemy łychę z naszego niezbędnika i szamiemy. Po takim daniu

Nerds Kitchen
Tarta półkrucha ze śliwkami 295

połowie pieczenia można obrócić formę, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić... Po wyjęciu z piekarnika tartę przestudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy. Kroić lekko ciepłą... i trzymać mocno w ryzach własne i domowników łakomstwo do słodyczy, aby natychmiast nie pożreć całej blachy :)    Wypiekałam wspólnie z: Moje domowe kucharzenie Kulinarne Szaleństwa Maniusi

Grunt to przepis!
Prosty sos szpinakowo-serowy do gnocchi lub makaronu 161

doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem (nie trzeba solić, bo gorgonzola jest bardzo słona), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Wlewamy śmietankę i gotujemy około 5 minut, często mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia - sos powinien znacznie zgęstnieć. PROPOZYCJA PODANIA: Na talerz wykładamy makaron/gnocchi, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Możemy również przełożyć sos do rękawa cukierniczego z końcówką-gwiazdką

My Culinary Art
Suszone pomidory w dwóch odsłonach 142

Najlepsze do suszenia są pomidory Lima lub śliwkowe ze względu na mięsistość w skutek czego  suszy się je raptem ok 5h w temp. ok 90-100oC w lekko uchylonym piekarniku. Składniki (proporcje) na suszone pomidory w zalewie z czosnkiem i bazylią : (opcja 1) 2 kg pomidorów Lima lub śliwkowych główka świeżego czosnku świeża bazylia suszona bazylia i tymianek

Mechanik w kuchni
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 255

sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra limonka papryczka chilli 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut

Tajskie smaki
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 155

wielgachne żółte butle. Sos łaskawie pominęliśmy przy konsumpcji. Po drodze zaliczyliśmy koktajl owocowo – warzywny za jedyne zł 10. Co np. za wodę z ananasem i bazylią jest lekkim nadużyciem, ale skoro pan premier bez angielskiego może zostać prezydentem Europy, to my jako naród możemy żenić kity spożywcze w dowolnych cenach, jak się nam żywnie podoba. W tym miejscu czytelnik powinien

ladykitchen
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 179

cytryny, żeby nie ściemniały. Przekładamy na sitko i dajemy im chwilę, żeby obciekły. Do jabłka i ziemniaków dodajemy żółtko, sól, pieprz i odrobinę gałki. Mieszamy i oprószamy mąką, żeby lekko związać składniki. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po 3min z każdej strony. Odstawiamy do ciepłego piekarnika. Schab nacieramy przyprawami i odrobiną oleju. Grillujemy na patelni. Na grillowany kładziemy plastry

ladykitchen
Warstwowy deser z bananami i mango 709

Przedstawiamy Wam lekki, smaczny i niezwykle efektowny deser warstwowy. Poszczególne poziomy to ciemne zblenderowane biszkopty, jogurt naturalny i mus z banana i mango. Układane na przemian w kieliszku do szampana wyglądają bardzo ciekawe, a smakują jeszcze lepiej. Idealne jako małe co nieco do kawy :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki:* Duży jogurt naturalny (400ml) Kilkanaście ciemnych biszkoptów

Kolizje Smaków
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 187

łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym zalewamy gorącą wodą i gotowujemy 5 minut. Odcedzamy kurki i studzimy. Wkładamy do wyparzonych słoiczków, dodając krążki cebuli, ja wsypuję do każdego słoika jeszcze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik czekoladowy 170

wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160 stopni. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym morelowym dżemem, a gdy lekko zaschnie. posypujemy obficie cukrem pudrem. Uwagi: Do ciasta nie dodajemy masła ani margaryny

Gorący kąsek
Łososiowa piramida 166

pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al. dente. Łososia kroimy w paski i podsmażamy z dwóch str. na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny. Na talerzu

Moniki Smakołyki
Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami 245

Witajcie Jak wiecie, my bardzo lubimy dania lekkie dlatego dziś naszła nas ochota na pyszną i orientalną sałatkę, która jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: 100 g zielonej fasolki, 2 cebulki dymki, 50 g makaronu ryżowego, 125 g krewetek koktajlowych, pół papryki, 100 g kiełek fasoli mung,  parę łyżek sosu sweet chili do sajgonek . fasolkę obieramy i gotujemy

cookpl

Proponowane wyszukiwania