taką pyszną i delikatną jajecznicę otrzymać. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 4 jajka 1 łyżka masła Sól, pieprz Tosty Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy tak by białka i żółtka się połączyły. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, rozprowadzając go po całej powierzchni. Na patelnie wlewamy masę jajeczną, pozostawiając w misce
Kolizje Smakówciepłe dni jak dziś, mamy ochote tylko na lekkie posiłki. Koniecznie z dużą ilością owoców. Jednak gdy przychodzi pora obiadu, należy zjeść coś konkretnego, co powstrzyma głód na dłużej. By zaspokoić te potrzeby zrobiłyśmy pizze owocową. Pomysł ten niektórym moze wydawać się dziwny, ale uwierzcie, jej smak was przekona że warto było! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Ilość
Kolizje Smakówpodgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu : Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. Czekamy do lekkiego spienienia powstałej masy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do garnka. Dolewamy gorącego mleka energicznie roztrzepując. Ponownie ustawiamy na ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około dwóch minut ciągle
Kolizje SmakówUwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy
Kolizje Smakównajbardziej. Z tego powodu dzisiaj na naszym stole królowało smoothie sporządzone z truskawek i brzoskwiń (te niestety z puszki, ale równie dobrze,a nawet lepiej zastąpić je świeżymi). Lekki, orzeźwiający i mega pyszny! Czas przygotowania: 10 minut Składniki: kilka kostek lodu 250g truskawek 3 brzoskwinie kostka brązowego cukru Do miski od blendera wkladamy kostki lodu, cukier, brzoskwienie oraz umyte truskawki
Kolizje Smakówubijamy z cukrem na puszystą pianę za pomocą miksera, następnie dodajemy mąkę i orzechy. Połowę masy przekładamy na gotowe już upieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy na lekko beżowy kolor ok 5-7 min. Z drugą porcją postępujemy dokładnie tak samo Krem Ucieramy margarynę, dodajemy do niej zimne mleko, rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (nieco przestudzoną) oraz dwie
Kolizje Smakówłososia śmietankowy serek kanapkowy cytryna odrobina margaryny Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i odrobiną soli. Do ciasta dajemy rozmrożony i odsączony szpinak. Wszystko razem miksujemy. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencje, tak by swobodnie rozlewalo się po patelni. Smażymy naleśniki na margarynie, nieco grubiej niż tradycyjnie. Następnie czekamy aż nieco ostygną. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem śmietankowym doprawionym sokiem
Kolizje SmakówPrzygotowanie potrawy zaczynamy od wyrobienia ciasta. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. By ciasto nie lepiło się do rąk warto je posmarować delikatnie oliwą. Ciasto musi być lekko ciągnące i lepkie. W razie konieczności zwiększamy ilość wody lub mąki. Następnie odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy parówkę i salami lub dowolny inny
Kolizje SmakówRyby, jest to taki rodzaj jedzenia, którego spożywamy zdecydowanie za mało. Postanowiłyśmy to zmienić. Jako pierwszą potrawę przyrządziłyśmy pstrąga na parze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku i konsumpcji!:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 1h (z czego pracy jest tak naprawdę na 10 minut, najwięcej czasu zajmuje „leżakowanie
Kolizje Smakówumieszczamy na głębokiej patelni i podsypujemy cukrem oraz podlewamy wodą. Ilość cukru można zmieniać w zależności od słodkości owoców. Ustawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy aż woda zacznie lekko wrzeć, zmniejszamy ogień. Zostawimy na około 2 godzin aby „pykało”. Co jakiś czas mieszamy. Woda, którą dolaliśmy powinna się w tym czasie zredukować. Przygotowujemy suche i czyste słoiki (my zawsze
Kolizje SmakówSałatka ta powstała, gdyż miałyśmy ochotę na coś lekkiego, a zarazem nieco słodkiego. Postanowiłyśmy wykorzystać sałaty z lodówki, kurczaka z zamrażalki i zrobić sobie sałatkę ze słodkim miodowym sosem. Wyszło całkiem nieźle, ale żeby ocenić trzeba spróbować Zatem do dzieła! Ilość porcji: 2 Składniki: 100 g piersi z kurczaka Garść mieszanki sałat 1,5 pomarańczy 1 łyżka pestek słonecznika
Kolizje SmakówRisotto jest daniem typowo włoskim o wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki
Kolizje SmakówWprawdzie za oknem deszcz i ponury jesienny klimat to my nadal w letnich nastrojach. A latem najlepiej smakują lekkie sałatki. Dzisiaj na bazie rukoli z wykorzystaniem sezonowej gruszki.Prosta i szybka w wykonaniu, a za to jaka pyszna! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 serek camembert 1 mała gruszka Garść rukoli Ocet balsamiczny 1 łyżka Oliwa z oliwek
Kolizje SmakówOstatnio miałam niezwykłą ochote na jakieś fajne lekkie ciasto. Zainspirowana przepisem z gazety postawnowiłam wykonać śmietanowiec z winogronami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto robi się bardzo szybko i banalnie prosto. Smak jest natomiast wyśmienity. Szczerze polecam wypróbować ten przepis. Składniki: 1l śmietany 12% 4łyżki cukru 4 łyżki żelatyny 200g herbatników 300g winogron 2 opakowania galaretki łyżka masła Jedną z galaretek
Kolizje Smaków