masy kształtujemy kulki i obtaczamy je cukrze pudrze. Następnie kulki układamy na blaszce do pieczenia. Nie zapomnij zrobić odstępów między ciastkami gdyż trochę one urosną w piekarniku. Kulki należy lekko spłaszczyć. Pieczemy ciastka 20 minut w 180 stopniach aż zaczną pękać. Gdy wyciągniesz je z piekarnika poczekaj aż ostygną i stwardnieją, dopiero w tedy możesz przełożyć je na talerz
ciastkarnia na kruchym spodziewody. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, po czym zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez 15-30 min., aż warzywa, szczególnie ziemniaki, lekko się zrumienią. Podawaj z chlebem, ewentualnie posypane serem feta. Możesz również potraktować briami jako dodatek do mięsa. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwaniełuskanego otrzymamy tahini ciemne, dość gorzkie i zbyt wyraziste w smaku, który zdecydowanie będzie przebijał się w potrawach. Uwaga dla niewtajemniczonych! Pasta sezamowa nie jest słodka! Powiedziałabym nawet, że lekko gorzkawa. Słodka jest chałwa (aż za słodka, wręcz mdląca), która powstaje na bazie tahiny! PASTA SEZAMOWA TAHINI /znany, oryginalny (mam nadzieję);/ szklanka łuskanego sezamu ewentualnie olej sezamowy/z pestek winogron Sezam
W kuchni Karmel-itkiczasie odcedzić je na durszlaku. Na głębokiej patelni lub w garnku podsmażyć pokrojony na małe kawałki boczek, gdy już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia. Gdy mamy bardzo chudą wędzonkę dodajemy do podsmażania trochę tłuszczu. Do podsmażonych skwarek z cebula dodajemy obgotowane grzyby i całość podsmażamy jeszcze kilka minut (mieszając). Dodajemy jogurt naturalny
Smaczne Zdrowebudyń i na koniec olej. Wszystko dodajemy bardzo delikatnie, w małych ilościach nie przestając miksować. Gdy piana będzie gotowa, a spód zimny, równomiernie wylewamy ją na ciasto. Wsadzamy śliwki, lekko wciskając je w pianę. Ścieramy na tarce pozostałą część ciasta i posypujemy wierzch. Całość pieczemy w 190 st, przez 30 min. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiprzemian dodawać zwykłe, przestudzone mleko oraz to w proszku. Masą przełożyć ciasto. Polewa: 150 g czekolady mlecznej, ok. 6 łyżek mleka. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Schłodzić
Z miłości do słodkościszczypta cynamonu szklanka malin łyżka płynnego miodu opcjonalnie cukier Przygotowanie 1. Wsypujemy płatki owsiane do garnka o grubym dnie lub teflonowym, podsmażamy płatki owsiane na suchej patelni by się lekko zarumieniły. Ściągamy na chwile płatki owsiane z ognia i dolewamy mleko. Zagotowujemy owsiankę i na małym ogniu zostawiamy ją jeszcze na 5min aby zgęstniała. 2. Jak odpowiednio zgęstnieje dodajemy szczypte
zjem to blog kulinarnyEkspresowy Sos ze świeżych pomidorów do mięsa, czy makaronu. Pomidory pochodziły z mojej działki. Sos jest soczyście czerwony, bardzo smaczny, pełen pysznych aromatów. Sos jest lekko pikantny, gdyż dodałam do niego trochę pieprzu Cayenne i rozgnieciony w moździerzu kolorowy pieprz. Sos ma wyraźnie pomidorowy smak z odrobiną czosnku, dodałam sporą ilość oliwy i doprawiłam go dużą ilością ziół: oregano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmniejsze kawałki (u mnie każda na 8 części) i wyłożyć na talerze. Polać przygotowanym sosem i obsypać listkami bazylii. Do tego lampka czerwonego wina i mamy pyszna lekką kolację. Smacznego
Smaczne Zdrowechłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj przepis na pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku. Składniki na 6 słoiczków po ok 200 ml: 2 kg dojrzałych, słodkich śliwek (waga po wypestkowaniu) 30-40 ml rumu 38% (lub więcej wg. uznania
Ze smakiem i z pasjąnajgęstszą konsystencję, dzięki czemu utrzyma resztę składników na swoim miejscu. Oczywiście można użyć również innych składników - polecam banany (świeże i suszone), konfiturę śliwkową albo owoce w zalewie. Zdrowe, lekkie i jednocześnie smaczne śniadanie
My Culinary ArtSładniki: Jogurt naturalny lekki 1 banan kilka czekoladowych płatków śniadaniowych cynamon (idealny na odchudzanie) kardamon Do talerza wlewamy jogurt, na wierzch układamy banany i płatki czekoladowe, całość posypujemy cynamonem i kardamonem. Smacznie i zdrowo
My Culinary Artsię rozkleiły” i wystygły. 2. Mięso dokładnie mieszamy z cebulą, czosnkiem i płatkami owsianymi. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Z tak przygotowanej masy, formujemy 4 kuleczki i lekko spłaszczamy. (Uwaga: Najlepiej robi się to wilgotnymi dłońmi, warto więc swoje “stanowisko pracy” ulokować w pobliżu kranu z wodą.) 3. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Smażymy
My Culinary Artzbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę krówek i delikatnie mieszamy. 5. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na noc do lodówki. 6. Gotowy sernik można udekorować kakao (mi to nie do końca wyszło :)). Smacznego
My Culinary Artwszystkie przyprawy i utarty ser żółty. Przykrywamy drugą tortillą i dociskamy. 3. Na suchą, rozgrzaną patelnię wkładamy naszą quesadillę. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony (aż tortille lekko się zarumienią, a ser roztopi). Gotowe! P.S. Ja podałam moją quesadillę z kwaśną śmietaną oraz sosem tabasco
My Culinary Art