lekka - 5765 przepisów (strona:102/385)

Mazurek orzechowy na białkach 237

Mazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w  Owocowym Raju  .  Składniki: 10-12 białek 25 dag cukru pudru 25 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki utartych biszkoptów lub herbatników laska wanilii tabliczka czekolady płatki migdałów do posypania Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier . Zmielone orzechy stopniowo dosypywać

Apetyczna babeczka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 185

ciasto może się zrobić bardziej twarde Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą

Apetyczna babeczka
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 226

płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można cześć przechować w lekko rozgrzanym piekarniku

Apetyczna babeczka
Bułeczki z rowkiem 125

apetyczne bułeczki są specjalnością francuską i belgijską. Łatwo poznać je po rowku na wierzchu. Mają dość chrupiącą skórkę i lekki miękisz, a smakują naprawdę doskonale. Przepis na 10-12 bułeczek: 40 - 45 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody Do miski przesiać mąkę i sól

Apetyczna babeczka
Potrawka z czarną fasolą 179

namoknięcia. Cebulę obrać, do jednej powbijać goździki, a drugą drobno posiekać razem z czosnkiem i zeszklić na na patelni razem z wszystkimi drobno posiekanymi warzywami. Fasolę odcedzić, zalać wodą, lekko osolić, dodać mięso oraz wszystkie warzywa, tymianek, liście laurowe. Gotować wszystko razem do miękkości, mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić i podawać z fasolą. Na samym końcu doprawić octem, pieprzem

Apetyczna babeczka
Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami 204

Ciasto rozwałkować i wyłożyć foremkę. Nagrzać piekarnik do 180C, ciasto przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 15 minut, zdjąć folie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posiekać szczypiorek. Wymieszać go z roztrzepanymi jajkami , śmietaną, solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczoną tartę, zalać masą śmietanową. Piec jeszcze ok. 30 minut

Apetyczna babeczka
Ciasteczka czekoladowe z melasą 175

zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C, przez 15-20 minut, aż ciasteczka

Apetyczna babeczka
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 186

jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo- szpinakowy

Apetyczna babeczka
Makaron ryżowy z zieloną fasolą 160

mięsa wieprzowego  oliwa sól pieprz świeża bazylia lub tymianek  Rozgrzać oliwę, mięso pokroić w podłużne plastry, posolić i obsmażyć. Marchew i fasolę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę. Mięso połączyć z warzywami, chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Makaron skropić oliwą i posypać świeżymi ziołami i podawać z warzywami i mięsem

Apetyczna babeczka
Słoneczny chleb kukurydziany 148

jajka 300 ml mleka Sól Kminek  Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki kukurydzianej dodaj rozczyn, jajka, lekko podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb

Apetyczna babeczka
Budyń jaglany z musem figowo - malinowym 200

wody  10 dag  suszonych fig   szczypta soli  Kasze jaglaną wypłukać zimną wodą na sicie, ugotować w mleku ze szczypta soli. Pod koniec gotowania można kaszę lekko zmiksować. Wodę oraz sok malinowy wlewamy do rondelka i gotujemy z figami. Gdy figi zmiękną zmiksować je z sokiem na gładką masę, do uzyskania konsystencji musu. Deser układać warstwowo

Apetyczna babeczka
Syryjskie chlebki cebulowe 146

odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło i podwoiło objętość. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na osiem kawałków i rozwałkować każdy na lekko wklęsły krążek o średnicy 13-15 cm. Nakłuć krążki widelcem i ułożyć w dużych odstępach na blachach, odstawić na 20 minut, by wyrosły. Rozgrzać piekarnik do 200 C. W misce

Apetyczna babeczka
Wino z soku z brzozy, wino brzozowe 1178

zlewamy, rodzynki i skórkę wyrzucamy. Przelewamy do butelek, wrzucamy po kilka świeżych rodzynek i korkujemy butelki. Po otwarciu butelki robią charakterystyczne ,,psssttt,, jak oranżada. Wino ma bąbelki i jest lekko musujące. Przechowywać w chłodnym miejscu

Apetyczna babeczka
Wielkanocne zajączki 163

ciasto przynajmniej 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 16 części. Z każdego uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy, uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blaszce w dużej odległości od siebie. Temperaturę ustawić na 175 C. 4. Żółtko

Apetyczna babeczka
Babka gryczana z twarogiem 242

szklanki wody 3 łyżki oliwy 30 dag białego sera 3 jaja świeże zioła, pietruszka - szczypiorek - bazylia - mięta, co kto lubi  sól pieprz  1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odstawić. 2. Twaróg rozetrzeć z dwoma żółtkami, ziołami, solą i pieprzem. 3. Pozostałe białka i jajko rozbełtać z oliwą, solą i pieprzem, a następnie z przestudzoną kaszą

Apetyczna babeczka