lekka - 5765 przepisów (strona:101/385)

Sałatka z kurczakiem i białą fasolą 3080

selera marynowanego w wiórkach   1 puszka białej fasoli 4-5 jajek kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego sól  pieprz można dodać orzechy włoskie Piersi udusić w lekko osolonej wodzie, następnie obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, ostudzić i pokroić w kostkę. Ugotowane jajka drobno pokroić. Kukurydze i seler odcedzić. Jeśli dodajemy orzechy to warto je wcześniej uprażyć

Apetyczna babeczka
Karkówka z żurawiną i jałowcem 157

Karkówka w lekko słodkim wydaniu, z posmakiem jałowca! .Idealna do kanapek lub do obiadu z sosem miodowo - żurawinowym. Polecam.  Składniki: 1,2 kg karkówki 5-7 ziaren jałowca garść suszonej żurawiny 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę pieprz biały sól gruba 2 liście laurowe kilka łyżek oliwy  Karkówkę myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do miski i nacieramy

Apetyczna babeczka
Ryżowe ciasto cytrynowo - pomarańczowe 176

stopniach pieczemy przez godzinę. Zdobimy cukrem pudrem i wiórkami ze świeżej pomarańczy. Jest pyszne na zimno jak i na gorąco, można podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Lekko strawne ciasto dla całej rodzinki

Apetyczna babeczka
Kremówki domowe 239

pierogi. Rozwałkować ciasto podstawowe. Na nim rozsmarować ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stronie http://allegro.pl/listing/ user/listing.php

Apetyczna babeczka
Zupa ogórkowa z ryżem 709

ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy na grubej tarce i dodajemy do bulionu, gotujemy z przyprawami. W osobnym garnku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Drobno kroimy koperek i dorzucamy

Apetyczna babeczka
Pasztet z zielonej soczewicy 121

pieprz 4 łyżeczki słodkiej papryki  3-4 łyżeczki carry  Soczewicę moczymy 10-12 godzin wcześniej, w dużej ilości zimnej wody, bo znacznie zwiększy swoją objętość. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Na oliwie smażymy drobno posiekane pieczarki i cebulę, studzimy. Wszystkie przygotowane składniki mielimy w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy jajka, paprykę, curry, sól

Apetyczna babeczka
Bigos domowy 201

łyżeczce  sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy , gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy

Apetyczna babeczka
Rogale z farszem makowym 142

składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy litrem wrzątku,  wstawiamy na 30 minut na najmniejszy ogień, (woda w maku powinna tylko lekko mrugać). Śmietanę wraz z pokrojoną wanilią gotujemy na najmniejszym ogniu przez 8 minut, odstawiamy. Bardzo dokładnie odsączamy mak, przepuszczamy 2 razy przez maszynkę, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, masło

Apetyczna babeczka
Sernik warstwowy z czekoladą 127

łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać. Wlać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w tem 175C przez ok.40 minut.  Masa serowa: 1 kg sera 25 dag masła 4 żółtka 1 szk cukru pudru

Apetyczna babeczka
Pasztet z zielonej soczewicy z harrisą 153

koniec łyżeczki, w zależności od upodobań i intensywności smaku 1/2 łyżeczki majeranku pieprz sól  oliwa Soczewicę moczymy przez kilka godzin, najlepiej zostawić ją na noc. Następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 10 minut od czasu gdy zacznie wrzeć, odcedzamy i studzimy. Na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Marchewkę i pietruszkę gotujemy na pół twardo

Apetyczna babeczka
Grzybowo - serowa zupa krem ze słodką wędzoną papryką 206

słodkiej wędzonej papryki - dostępna w owocowyraj.eu świeża nataka pietruszki  1 łyżeczka majeranku pieprz  sól  2 łyżki mąki  pól szklanki  jogurtu naturalnego Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie, na patelni blanszuje cebulkę, w pojemniku miksuje jogurt naturalny, serek topiony i mąkę. Zaczynamy łączyć wszystko w garnku i miksujemy, grzyby, masę jogurtową, cebulę i paprykę, doprowadzamy

Apetyczna babeczka
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 172

tartej 1 łyżeczka majeranku oliwa 3-4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz Wszystkie przyprawy kupicie na www.Skworcu.com.pl  Kapustę kroimy na ćwiartki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. Po ugotowaniu odcedzić i wyjąć przyprawy, zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać

Apetyczna babeczka
Chleb oliwkowy 127

posypać oliwkami. Zwinąć i zagnieść tak, by oliwki równomiernie się rozłożyły. Odstawić na 5 minut, potem uformować owalny bochenek. Ułożyć na blasze. Zrobić na bochenku kilka głębokich nacięć i lekko je rozchylić. Bochenek przykryć i odstawić by wyrastał przez ok 45 minut. Rozgrzać piekarnik do tem. 200C. Posmarować bochenek oliwą i piec 35 minut. Po upieczeniu przełożyć chleb na metalową

Apetyczna babeczka
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 186

jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą

Apetyczna babeczka
Bułeczki mleczne 123

cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę, by podwoiło objętość.  2. Po wyrośnięciu ciasto spłaszczyć dłonią, podzielić na 12 kawałków. Uformować z nich kulki

Apetyczna babeczka