lekka - 5765 przepisów (strona:100/385)

Makowiec Japoński z jabłkami 156

utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mak i utarte na grubej tarce jabłka.Ubić pianę (bardzo dobrze na twardo, bo inaczej zamoknie spód ciasta!), dodać kasze mannę i pozostałe składniki, lekko przemieszać. Piec w nagrzanym piekarniku w tem 180 c przez 50 min. Po upieczeniu można polać polewą. źródło „Ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Toffi… w domowym wydaniu 139

ścieramy na drobnej tarce wanilię.Dodajemy śmietankę i cukier. Od czasu aż zacznie się gotować trzeba mieszać i pilnować, bo łatwo przypalić. Kiedy zacznie gęstnieć i zmieniać kolor na lekko brązowy to znak, że nasze toffi jest już gotowe, wystarczy wtedy jeszcze 3-4 minuty, aby dobrze zgęstniało i gotowe. Ja czasem robię kilka cukierków w foremkach do wykrawania ciasteczek

Apetyczna babeczka
Kokosanki 115

Lekkie, pyszne i puszyste, kokosanki  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para

Apetyczna babeczka
Delicja 186

cukru 1 szk mąki   łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Placek kokosowy ; 6 białek   1 szk cukru ½ szk suchego maku  20 dag kokosu ½ łyżeczki proszku

Apetyczna babeczka
Brownie 120

Klasyczne , znane w Polsce i na świecie …fantastyczne czekoladowe brownie …z wierzchu kruche i delikatne , a wewnątrz lekko wilgotne… Składniki; 25 dag czekolady 20 dag masła 25 dag cukru Cukier waniliowy 3 jajka 15 dag mąki szczypta soli  Wykonanie; Na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy czekoladę, rozgrzewamy – mieszamy nie doprowadzając do wrzenia. Jajka ubijamy na sztywno z cukrem

Apetyczna babeczka
Łazanki na boczku 109

boczku Łyżka smalcu 2 duże cebule Liść laurowy ,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól 25 dag makaronu łazanek Połowę kapusty przecinam na ćwiartki. Włożyć do garnka z lekko osoloną wodą – pieprzem – zielem angielskim i liściem laurowym – gotujemy do godziny, potem odcedzamy i studzimy (bez przypraw i liścia laurowego ). Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu. W dużym rondlu roztapiamy smalec

Apetyczna babeczka
Krokodyle oczy 139

szklanka cukru 1 szklanka mąki  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec w tem 175C ok 30-40 minut. Krem; Składniki; 1/2 litra mleka  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształu

Apetyczna babeczka
Pomidorowa z dinozaurami 111

domowników Zabieramy się do pracy; Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy bulion w kostkach i doprowadzamy do wrzenia. W miedzy czasie na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, lekko solimy pod sam koniec. Do dobrze wysmażonej cebuli dodajemy cały koncentrat i mieszamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowaną masę pomidorową dodajemy do naszego bulionu, (jeśli dzieci

Apetyczna babeczka
Fale Dunaju z jabłkami 119

wymieszać. Przygotowanie do pieczenia; Potrzebujemy 1 kg jabłek … Do foremki wlać jasne ciasto. Na jasne delikatnie wlać ciemne ciasto.Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.Jabłka układać na wierzchu, lekko wciskając w ciasto. Piecz w tem 180 C przez ok. 40-50 minut. Krem ; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru 1 kostka masła Olejek waniliowy Ugotować budyń

Apetyczna babeczka
Cygan 251

Cygan jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach, a zresztą najlepiej będzie jak sami się o tym przekonacie:) Składniki na ciasto; 15 dag masła 25 dag cukru pudru 6 żółtek 10 dag płynnego miodu 30 dag zmielonego maku 5 łyżek kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód

Apetyczna babeczka
Sałatka z pieczarek i pora 388

winne jabłka 1 puszka zielonego groszku  kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny  odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku

Apetyczna babeczka
Wołowina po Burgundzku 176

pozostałym tłuszczu i odrobinie oliwy podsmażyć wołowinę, również odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić ząbki czosnku i posiekane w talarki cebulę i marchew. Oprószyć mąką, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie wymieszać. Dolać koncentrat pomidorowy i związane nicią gałązki pietruszki, rozmarynu i tymianku oraz liść laurowy. Zalać danie bulionem z kostki, dusić

Apetyczna babeczka
Kaczka w pomarańczach 110

świeże liście melisy     kilka łyżek oliwy     1 łyżka mąki ziemniaczanej     pieprz     szczypta soli Mięso umyć, osuszyć, lekko ponakłuwać. Natrzeć oliwą, pieprzem i solą, wstawić na dobę do lodówki. Posiekać cebulę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, wlać do środka tuszki, dodać cebulę i połowę listków melisy. Otwór przez który

Apetyczna babeczka
Bomba piernikowa 125

dodawać cukier, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Wystudzoną babkę obłożyć pianą, wstawić do piekarnika nagrzanego do tem 100C. Piec ok 15-20 minut (beza powinna być krucha i lekko zarumieniona). Udekorować i gotowe

Apetyczna babeczka
Pierogi z kapustą i grzybami 152

szklanki mąki pszennej jajo sól  gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy i wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową, można delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz

Apetyczna babeczka