płat ciasta francuskiego 300 g malin 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru jajko do posmarowania Wykonanie. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 5 cm. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce ,posmarować jajkiem i piec w temp. 200 stop. około 7 min, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec można włączyć nawiew. Sos coulis -połowę malin zmiksować dodając cukier
Kulinarny karnet ChristopheraPrzygotować formę w której będziemy piec pomidory. Ja użyłem metalowej miseczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przesmarować olejem i układać na dnie i po boku upieczone i lekko przestudzone pomidory, skórką do papieru. Na ułożone pomidory nałożyć mięso. Całość przykryć pomidorami i piec w temperaturze 180 oC 30 minut
Kulinarny karnet Christopherabrzoskwiniowe 50dag jagód 2 brzoskwinie Wykonanie. Formę z podnoszonym dnem, 28x24cm ,wyłożyć biszkoptami. Rozpuścić jedną galaretkę w 1 szklance wody. Ricottę wymieszać z cukrem i dodać oziębioną galaretkę lekko miksując. Mieszaninę wyłożyć na biszkopty. Jagody wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i wyłożyć na ser. Polać drugą gęstniejącą galaretką. Odstawić do stężenia. Brzoskwinie chwilę pogotować, zdjąć skórkę
Kulinarny karnet ChristopheraCaldo de papas Smaczny ,lekki, pożywny, warzywny ,szybki, łatwy i dobry w ciepłym klimacie, a taki właśnie u nas ostatnio panuje. Składniki dla 2-3 osób. 4 ziemniaki 1 cebula ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej 1-2 pomidory 2 gałązki kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki nitek szafranu Sól, pieprz, maggi do smaku. 1 jajko
Kulinarny karnet Christopherapuree. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajka, miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru
Kulinarny karnet Christopherakostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Ogórek pokroić w talarki . Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie główne. Podajemy z ryżem
Kulinarny karnet Christopherałyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona 1 papryka mała 2 łyżki kolendry posiekanej 1 łyżka parmezanu utartego 1 łyżka sera cheddar utartego 2 łyżki oleju Wykonanie. Plastry bakłażana lekko posolić i usmażyć na złocisto. Focaccię pokroić na 4 części i następnie na połowę horyzontalnie. Zrumienić z obu stron na rumiano i posmarować koncentratem pomidorowym. Na każdym kawałku chlebka położyć
Kulinarny karnet Christopherabędzie bardziej zwarte. Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Mięso podzielić na 4 części. Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek
Kulinarny karnet Christopherafantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się przyda. Smacznego, na zdrowie. Uwaga. Liście smażymy
Kulinarny karnet ChristopheraPeach dream. Składniki. 0,5 kg brzoskwiń 4 gałki lodów waniliowych 100ml soku pomarańczowego 150ml mleka zimnego Plasterki pomarańczy Wykonanie. Brzoskwinie lekko obgotować i zdjąć skórkę Zmiksować razem z lodami na gładką masę Dodać sok pomarańczowy i mleko Przelać do kieliszków i udekorować plasterkiem pomarańczy i listkiem mięty. Dodatkowo można dodać gałkę lodów
Kulinarny karnet Christopheragalaretka cytrynowa 250 ml mleka skondensowanego 3 owoce kiwi 1 szkl. malin Wykonanie. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości podanej na opakowaniu, czyli w 250ml wrzącej wody. Odstawić ,aby lekko stężała. Owoce kiwi obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć w pucharkach wokół ścianek. Do tężejącej galaretki wlewać stopniowo zimne mleko i miksować. Galaretkę-ptasie mleczko nałożyć do pucharków. Przybrać malinami. Mamy
Kulinarny karnet ChristopheraPłatki owsiane wymieszać ze słonecznikiem, siemieniem i sezamem. Pomidory jędrne, zielone pokroić w 1cm plastry. Posypać solą, mieszanką pieprzu kolorowego i tymiankiem. Pozostawić na 5 minut. Panierować ,najpierw lekko w mące, następnie w roztrzepanym jajku i otoczyć w mieszance z płatków owsianych z ziarenkami. Smażyć na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Podać z plastrami wiejskiej szynki
Kulinarny karnet Christopheragruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec w temp.180 stop.15 minut. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki
Kulinarny karnet Christophera190stopni. Ustawiamy podpórki pod wałek np. w postaci kokilek Nasz poczciwy kuchenny wałek owijamy folią aluminiową. Zabezpieczamy tak przed upaleniem. Możemy poświęcić wałek i wtedy należy go przesmarować lekko olejem przed owinięciem go ciastem. Jeszcze lepiej jak drewniane rączki zastąpimy metalową rurką, a najlepiej, jeżeli będziemy mieli metalowy wałek zrobiony np. z grubego drutu i stelaż na który będziemy wkładać
Kulinarny karnet Christopheraziemniaki w mundurkach Szczypta cukru sól Olej Nadzienie. 80dag kapusty-główka 4-5 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru Sól ,pieprz Olej do smażenia. Wykonanie. Kapustę poszatkować drobno . Cukier lekko skarmelizować ,wlać olej ,dodać kapustę i dusić .Mieszać, aby wyparował sok z kapusty. Doprawić do smaku. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy
Kulinarny karnet Christophera