lekka - 5765 przepisów (strona:92/385)

Kurtosze 468

190stopni. Ustawiamy podpórki pod wałek np. w postaci kokilek Nasz poczciwy kuchenny wałek owijamy folią aluminiową. Zabezpieczamy tak przed upaleniem. Możemy poświęcić wałek i wtedy należy go przesmarować lekko olejem przed owinięciem go ciastem. Jeszcze lepiej jak drewniane rączki zastąpimy metalową rurką, a najlepiej, jeżeli będziemy mieli metalowy wałek zrobiony np. z grubego drutu i stelaż na który będziemy wkładać

Kulinarny karnet Christophera
Langosz węgierski przysmak 238

ziemniaki w mundurkach Szczypta cukru sól Olej Nadzienie. 80dag kapusty-główka 4-5 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru Sól ,pieprz Olej do smażenia. Wykonanie. Kapustę poszatkować drobno . Cukier lekko skarmelizować ,wlać olej ,dodać kapustę i dusić .Mieszać, aby wyparował sok z kapusty. Doprawić do smaku. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy

Kulinarny karnet Christophera
Na grzyby przepisy z borowikami 208

Polać sosem. Sos Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jajka w koszulkach z borowikami. Składniki 2 jajka 20 dag grzybów Oliwa Ocet Sól  morska gruboziarnista ,pieprz Szczypiorek Wykonanie. W lekko wrzącej ,zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulce. Oczyszczone borowiki usmażyć na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Na ciepłym talerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem. Resztą oliwy

Kulinarny karnet Christophera
Babeczki czekoladowe z gruszką 190

minut, aż trochę zmiękną. Można dodać trochę soku z cytryny. Wyjąć, odcedzić. Do syropu dodać 2 łyżki kakao i gotować ,aż trochę zgęstnieje. Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki. Piec w temp.180 stop.przez 20 minut.Kiedy przestygną wyjąć

Kulinarny karnet Christophera
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 319

smażyć jeszcze około 2 minuty. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso i przesmażone pieczarki z porem zmielić maszynką. Do otrzymanej pulpy, dodać śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy. Foremki przesmarować lekko oliwą i posypać bułką tartą. Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić  foremki

Kulinarny karnet Christophera
Argentyńskie krewetki z grillowaną papają 177

krewetki ( w pancerzach, albo  obrane - pozostawić tyko ogonki). Po tym czasie krewetki wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni. Papaję pokroić w pół księżyce i grillować na  lekko przesmarowanej oliwą patelni. Pozostałą marynatę wlać na patelnię, zredukować. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną, wymieszaną z odrobiną wody. Sos przecedzić przez sito i podać osobno. Pestki papai są jadalne

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak na batatach pod chmurką z mango 197

Chicken sweet potatoes under a cloud of mango Potrawa jest lekko pikantna ,ale delikatna. Smak curry świetnie komponuje z mango. Składniki. 2 udka z kurczaka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 batat 1 mango duże 1 białko sól morska pieprz kajeński Wykonanie. Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę

Kulinarny karnet Christophera
Flamenquines _złota rolka, hiszpański specjał 176

jajko 2 łyżki mąka 4 łyżki bułka tarta Wykonanie. Cienkie filety ze schabu po około 5 dag, każdy, zamarynować przez 1 godzinę w białym winie. Wyjąć, osuszyć, lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki serrano i pasek żółtego sera. Zrolować, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej we frytkownicy

Kulinarny karnet Christophera
Oliwkowe knedelki 161

Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę i gotować, aż wypłyną. Odcedzone bardzo lekko przesmażyć na rozgrzanym maśle, posypując czarnym sezamem. Są smaczne ciepłe i na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura z czerwonej cebuli 142

łyżki aceto balsamico di Modena 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Wykonanie. Obraną cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę dodając cukier. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę składników. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę

Kulinarny karnet Christophera
Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym 153

wiatraczek. Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły. Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Bułeczki "purchawki" 153

wlać masło, wsypać mąkę. wlać mleko i wbić jajka. Dodać niecałe pół łyżeczki soli. Całość miksować 5 minut. Ciasto nalać do foremek na 3/4 ich wysokości i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 oC. Piec 25 minut w temp.200 stop.Obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec następne 25 minut

Kulinarny karnet Christophera
Knedelki z pomidorkami 124

mąkę i jajko. Zagnieść ciasto. Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jeden lub dwa pomidorki i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrzącą, lekko osoloną  wodę i gotować, aż wypłyną. Podawać ze śmietanką. Knedelki, nadziane słodkimi  pomidorkami  cherry, mogą śmiało zastąpić deser

Kulinarny karnet Christophera
Pikantna zupa bananowa z białą czekoladą 153

czekolady. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Podawać z pestkami granatu i bagietką. Ja podałem z bułeczkami-purchawkami. Liście limony możemy zastąpić listkiem laurowym. Zupa jest pikantna, lekko słodkawa i smakuje nawet "prawdziwemu"  mężczyźnie

Kulinarny karnet Christophera
Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo 195

naczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem ,aby ziemniaki pokryły się oliwką. Obsypać solą morską i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut ,aż ziemniaki staną się złotobrązowe i lekko pomarszczone. W czasie pieczenia ziemniaki dwa razy przemieszać. Przygotować mojo. Czosnek, kminek i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać ocet i wodę i jeszcze minutę miksować

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania