Polać sosem. Sos Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jajka w koszulkach z borowikami. Składniki 2 jajka 20 dag grzybów Oliwa Ocet Sól morska gruboziarnista ,pieprz Szczypiorek Wykonanie. W lekko wrzącej ,zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulce. Oczyszczone borowiki usmażyć na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Na ciepłym talerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem. Resztą oliwy
Kulinarny karnet Christopheraminut, aż trochę zmiękną. Można dodać trochę soku z cytryny. Wyjąć, odcedzić. Do syropu dodać 2 łyżki kakao i gotować ,aż trochę zgęstnieje. Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki. Piec w temp.180 stop.przez 20 minut.Kiedy przestygną wyjąć
Kulinarny karnet Christopherasmażyć jeszcze około 2 minuty. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso i przesmażone pieczarki z porem zmielić maszynką. Do otrzymanej pulpy, dodać śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy. Foremki przesmarować lekko oliwą i posypać bułką tartą. Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić foremki
Kulinarny karnet Christopherakrewetki ( w pancerzach, albo obrane - pozostawić tyko ogonki). Po tym czasie krewetki wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni. Papaję pokroić w pół księżyce i grillować na lekko przesmarowanej oliwą patelni. Pozostałą marynatę wlać na patelnię, zredukować. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną, wymieszaną z odrobiną wody. Sos przecedzić przez sito i podać osobno. Pestki papai są jadalne
Kulinarny karnet ChristopheraChicken sweet potatoes under a cloud of mango Potrawa jest lekko pikantna ,ale delikatna. Smak curry świetnie komponuje z mango. Składniki. 2 udka z kurczaka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 batat 1 mango duże 1 białko sól morska pieprz kajeński Wykonanie. Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę
Kulinarny karnet Christopherajajko 2 łyżki mąka 4 łyżki bułka tarta Wykonanie. Cienkie filety ze schabu po około 5 dag, każdy, zamarynować przez 1 godzinę w białym winie. Wyjąć, osuszyć, lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki serrano i pasek żółtego sera. Zrolować, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej we frytkownicy
Kulinarny karnet ChristopheraUformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę i gotować, aż wypłyną. Odcedzone bardzo lekko przesmażyć na rozgrzanym maśle, posypując czarnym sezamem. Są smaczne ciepłe i na zimno
Kulinarny karnet Christopherałyżki aceto balsamico di Modena 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Wykonanie. Obraną cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę dodając cukier. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę składników. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę
Kulinarny karnet Christopherawiatraczek. Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły. Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam
Kulinarny karnet Christopherawlać masło, wsypać mąkę. wlać mleko i wbić jajka. Dodać niecałe pół łyżeczki soli. Całość miksować 5 minut. Ciasto nalać do foremek na 3/4 ich wysokości i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 oC. Piec 25 minut w temp.200 stop.Obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec następne 25 minut
Kulinarny karnet Christopheramąkę i jajko. Zagnieść ciasto. Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć jeden lub dwa pomidorki i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować, aż wypłyną. Podawać ze śmietanką. Knedelki, nadziane słodkimi pomidorkami cherry, mogą śmiało zastąpić deser
Kulinarny karnet Christopheraczekolady. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Podawać z pestkami granatu i bagietką. Ja podałem z bułeczkami-purchawkami. Liście limony możemy zastąpić listkiem laurowym. Zupa jest pikantna, lekko słodkawa i smakuje nawet "prawdziwemu" mężczyźnie
Kulinarny karnet Christopheranaczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem ,aby ziemniaki pokryły się oliwką. Obsypać solą morską i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut ,aż ziemniaki staną się złotobrązowe i lekko pomarszczone. W czasie pieczenia ziemniaki dwa razy przemieszać. Przygotować mojo. Czosnek, kminek i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać ocet i wodę i jeszcze minutę miksować
Kulinarny karnet ChristopheraMasło, masę kajmakową, cukier utrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę z utartym kardamonem i dobrze wymieszać mikserem. Wsypać 3 łyżki grubo posiekanej czekolady i wymieszać łyżką. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze i piec około 15 minut w temp.190 stopni. Ciasteczka są kruche, aromatyczne, a dodatek kardamonu to na zdrowie
Kulinarny karnet Christopheracytrynowej i 2 łyżeczki pieprzu czarnego. Dodać masło i końcami palców rozcierać je z mąką na okruszki. Dodać starty ser i cebulę. Ocet wymieszać z mlekiem. Powinno wyglądać jak lekko zwarzone. Wlać do mąki ,wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka i zagnieść na gładką masę. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na placki o grubości
Kulinarny karnet Christophera