lekka - 5765 przepisów (strona:70/385)

Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 173

nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.   Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki;  cytryna natomiast dodaje aromatycznej  świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna bio wanilina lub prawdziwa wanilia cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka ma dość dużo soku  należy ją lekko odcisnąć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.  Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany sok z cytryny. Miksujemy

Mia Cucina Sofieta
Shortbread z ziołami 212

minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 25/30 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu, odstawiamy do wystygnięcia

Mia Cucina Sofieta
Tarta z porem i szpekiem 197

tarta z porami ze względu na walory smakowe i odżywcze ( zawiera spoooro kalorii) może posłużyć za cały posiłek. Tarty pikantne mają to do siebie, że można je upiec z lekkim wyprzedzeniem, smakują pysznie na ciepło i na zimno,  więc doskonale nadają się na piknik lub brunch. Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche. Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się(...)jajka i parmezan, składnikami, które wchłaniają wilgoć.   W mojej quichowej wariacji zamiast boczku użyłam tyrolskiego szpeku (speck dell’Alto Adige), dla wyrazistego smaku dodałam podduszone pory, a całość lekko złagodziłam delikatną ricottą.  Wśród składników na farsz nie ma soli, ponieważ szpek jest już sam w sobie dosyć słony. Tarta z porem i szpekiem Ciasto: 250 dag mąki

Mia Cucina Sofieta
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 195

milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy białkiem. Pieczemy w 200 °C 15-20 minut. Upieczone rurki lekko studzimy, lekko smarujemy białkiem i posypujemy grubo mielonymi orzechami laskowymi. Obtoczone rurki wstawiamy na 3 min. do gorącego piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem: W garnku mało przypalającym się podgrzewamy bardzo mocno mleko

Mia Cucina Sofieta
Bitki schabowe z ananasem 177

minuty z każdej strony. Usmażone bitki układamy na ananasie w naczyniu, przykrywamy pozostałym ananasem i posypujemy ziołami. W miseczce miaszamy białe wino, ocet balsamiczny i “sosik” z mięska z lekka podlany wodą, zalewamy bitki. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10/15 min.     *Ananas pochodzi z Ameryki Południowej,  wyglądem przypomina szyszkę zwieńczoną palmową koroną

Mia Cucina Sofieta
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 219

słodkiego zielonego groszku( u mnie mrożony) 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Sól, pieprz, natka pietruszki, ew. warzywko Wykonanie: Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach. W tak zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki łososia: myjemy pod bierzacą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku, lekko soloimy i pieprzymy

Mia Cucina Sofieta
Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią 279

Właśnie stwierdziłam, że jadam stanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić)   Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z trzech prostych składników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu(...)lasagne ( u mnie swieży, znajdujący się w lodówce ) Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na największych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozwalamy, aby cukinie puściły sok, lekko odciskamy.   Szczypiorek  myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Odstawiamy. Płaty łososia kroimy na kawałeczki. W osobnej miseczce rozdrabniamy oba serki, dodajemy tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego

Mia Cucina Sofieta
Trufelki tiramisu z ricottą 164

idealne jako słodki poczęstunek do kawy lub zwieńczenie posiłku. Oprzeć im się po prostu nie można, wszak “uno tira l’altro” (jeden pociąga drugi) Trufelki wychodzą pysznie kawowe, z lekką nutą alkoholu i charakterystycznym miekkim środkiem. Za sprawą serka ricotta, są zdecydowanie mniej kaloryczne niż klasyczne tiramisu. Do zrobienia ich wykorzystałam resztki jasnego ciasta biszkoptowego (równie dobrze nadadzą się zwykłe(...)kulki, następnie wkładamy je do lodówki lub zamrażalnika na 30 minut. Krótko przed podaniem obtaczamy  je dokładnie w kakao. Trufelki są idealną przekąską dla maturzystów podczas nauki: są lekkie, więc nie obciążą żołądka, ale dostarczą odpowiedniej energii do nauki

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 214

pyszne. Risotto di fragole to bardzo delikatne i wyrafinowane “primo piatto” (pierwsze danie), które łączy kremowość ryżu z wyjątkowym smakiem, zapachem i kolorem truskawek. To doskonała propozycja zarówno na lekki obiad w upalne dni, jak i, na elegancką kolację.    Do tego risotta użyjemy dojrzałych i słodkich truskawek gruntowych, a przygotujemy dokładnie jak każde inne risotto. Nie bójmy się(...)szokująco wyglądających połączeń. Zaręczam , że lekko kwaskawe truskawki świetnie komponują się z podsmażoną cebulą i aromatycznym parmezanem .  Uważajcie tylko na sól, bo za słone nie będzie zbyt dobre, a parmezan też jest słonawy. Ja, sól dodawałam stopniowo, pod koniec.    Namawiam serdecznie do zrobienia, przekonacie się jaki ma smak. Do przygotowania tego risotta użyłam oleju rzepakowego, który jest

Mia Cucina Sofieta
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 559

mleka Składniki na farsz: 200 g szynki 300 g sera mozzarella( lub innego ciągnącego się) 2 łyżki domowego pesto 3 łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę ulubione zioła( u mnie oregano), sezam Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Mąkę chlebową(...)wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski,  pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden plat ciasta smarujemy pesto, przykrywamy polowć plesterków szynki i sera. Posypujemy ziołami. Zwijamy w roladę. Przy pomocy nici dentystycznej tniemy roladę

Mia Cucina Sofieta
Kujawski ze smakiem do sałatek - Szpinak, botwinka i żurawinka - zdrowa sałatka nie tylko na diecie 148

robię sama, choć te w saszetkach bardzo mnie zaciekawiły. Dlatego kupiłam kilka smaków i chętnie biorę udział w konkursie KUJAWSKI ZE SMAKIEM DO SAŁATEK .  Moja propozycja sałatki jest lekka ale i pożywna za sprawą kurczaka. Jest też przepyszna, więc ciężko skończyć na jednej porcji! Składniki : * szklanka świeżego szpinaku * szklanka listków młodych buraczków * 2 pieczarki * papryka czerwona * 3 ogórki

Magiczne Życie Marty
5. Kokosowe love! 209

mnóstwo możliwości w łączeniu smaków.  Składniki: ok. 400 g wiórków kokosowych (może być mniej, lub więcej- mój blender więcej nie pomieścił) ewentualnie cukier (wiórki same w sobie mają lekko słodki posmak) Przygotowanie:   Wiórki wrzucamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Należy pamiętać o przerwach, aby nie dopuścić do przegrzania silnika i co jakiś czas zeskrobywać ze ścianek(...)konsystencje przez wydzielany olej. Zacznie robić się kremowa. Ja dodałam do tego małą łyżeczkę oleju, ale nie jest to konieczne.  Gdy masa uzyska konsystencję, która nam odpowiada (kremową, lekko lejącą się) przekładamy do słoiczków. Masło kokosowe z upływem czasu stanie się trochę gęstsze i bardziej suche, ale w smaku niezmiennie pyszne! Smacznego! (function

Symfonia Smaków
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 223

naprawdę wcale się temu nie dziwię. Są rewelacyjne kruche, w środku dość słodkie, z mocno wyczuwalnym aromatem orzechowym i cytrusowym, a ta delikatna słodycz nieziemsko komponuje się z lekko opieczonym sezamem, którym są obtoczone!  Pyy-cha!!! (pisząc ten post  pochłaniam już chyba szóste!)  Ciastka królowej - gdyby sporządzali je w Polsce, tak właśnie byśmy o nie prosili(...)skórką z cytrusów i z aromatem orzechowym. Do składników suchych dodajemy po kawałku masła i łączymy za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach. Kolejno dodajemy masę jajeczną. Gdy składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości

Symfonia Smaków
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 188

choć trochę pokryty. Odstawiamy na bok.  Po upływie 50 minut piersi przekładamy na drugą stronę. Do marynaty w żaroodpornym naczyniu dodajemy konfiturę żurawinową i przekrojone "słodkie" pomidorki, lekko mieszamy. Piersi pieczemy kolejne 60minut (jeśli mamy możliwość przy ostatnich 10minutach zmienamy program na funkcję- pieczenie od góry). Dodatki komponujemy wedle uznania. Do kaczki pasuje zarówno chrupka bagietka jak i ryż(...)pieczone ziemniaki!  Smacznego! (; Po upływie tego czasu kaczka będzie jeszcze lekko różowa w środku, ale taki stopień wypieczenia jest na ogół najbardziej preferowany. Jeśli jednak wolisz mocniejszy stopień wypieczenia, piecz piersi po obu stronach ok.30 minut dłużej.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Symfonia Smaków
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 181

drugiej patelni również rozgrzewamy masło, wykładamy posiekany czosnek - i smażymy aż do zarumienienia, kolejno dodajemy dobrze osuszoną kostkę z ziemniaków i smażymy je aż do uzyskania lekko złotego koloru na powierzchni.  Zeszkloną cebulę i pokrojoną marchew wkładamy do jednej części wywaru. Zarumieniony czosnek wraz z ziemniakami dodajemy do drugiej części wywaru. Obydwa kremy gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem(...)Rozdrobniony i ostudzony krem z marchwi doprawiamy: połową łyżeczki chili oraz curry szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej, imbiru, papryki słodkiej oraz  dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Lekko ostudzony krem czosnkowy doprawiamy jedynie rozdrobnioną kolendrą, świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz dodajemy do niego śmietankę 36% i również dokładnie mieszamy. Przed podaniem kremy jedynie podgrzewamy - już nie zagotowujemy. Kremy

Symfonia Smaków