Kompot w słojach np. na zimę można zrobić z różnych owoców. Mogą być mieszane . Ważne by kompoty, które robimy z owoców pestkowych, a pestek z nich nie usunęliśmy przechowywać nie dłużej niż rok. Ale jeśli zrobimy kompoty smaczne, to roku nie postoją w piwniczce zbyt długo:) Te w moich słojach są dwojakiego rodzaju; tylko z renklod i łączone jabłko z aronią. Składniki moich kompotów : renklody około 1 kg aronii kilka jabłek cukier Przygotowanie : Owoce umyć ( nadpsute od... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula