Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Składniki : 2 kg czerwonych buraków 3 litry przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli Przygotowanie : Wodę zagotować z solą i pozostawić do wystudzenia Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać, a jeśli mamy buraki dość młode i z pewnego źródła to tylko dobrze je wyszorować i pokroić w plastry Czosnek obrać i ewentualnie pokroić jak za duże ząbki Buraki ułożyć w słoju, przekładać czosnkiem zielem, pieprzem i włożyć listek Całość zalać sł... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Proste Potrawy

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Proste PotrawyProste Potrawy

Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

barszcz czerwony, burak, buraki, czosnek, barszcz, lekka, przetwory, zupa, prosta zupa

Inne przepisy z Proste Potrawy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.