duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny polewa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 czubata łyżka masła migdały w płatkach do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą. Za pomocą blendera zmiksować odsączoną fasolkę i żółtka(...)Piec około 45 minut w 180°C (najlepiej za pomocą patyczka sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku). Przestudzone ciasto polać polewą (w kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą) i posypać płatkami migdałowymi. Kroić dopiero wtedy, gdy czekolada stężeje. Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv
UgotowaćCzekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada(...)listki żelatyny Składniki na krem II : 250 g serka mascarpone 250 g białego serka 200 g truskawek 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny Doatkowo: 80 g ciemnej czekolady 4 łyżki mleka Wykonanie: piekarnik nastawić na 200`C. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubić na puszysty, biały kogel-mogel. Mieszankę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!coś innego… na babeczki. Małe, poręczne, na dwa gryzy Postanowiłam upiec trochę udziwnione babeczki, czy też tartaletki z rabarbarem, mixem musli i musem jogurtowym, oraz odrobiną płatków białej czekolady. Te ostatnie dodatki dodałam podczas pieczenia, bo babeczki wydały mi się jakieś smutne. Wykorzystałam do tego przepisu ciasto na kruche babeczki z przepisu na babeczki z jabłkami , jabłka zastąpiłam rabarbarem, wyszły(...)pieczenia 1 jajko 2 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mieszanka musli: płatki kukurydziane, owsiane, słonecznik i żurawina 1 szklanka jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru Biała czekolada w płatkach Przygotowanie: Z masła, mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, jajka zagniatamy ciasto ( można to zrobić ręcznie na stolnicy), ale ja wyrabiałam hakiem robota. Gotowe ciasto można owinąć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposmarować kremem czekoladowym. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 4 czubate łyżki cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) , 50g posiekanej białej czekolady, 2 łyżki likieru jajecznego, 300g świeżych truskawek. Czekoladę stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier
Z miłości do słodkościdoczekać aż po raz pierwszy jej użyję. Jak tylko przyniosłam ją do domu chciałam od razu wypróbować. I tak oto powstały przepyszne, kremowe, puszyste lody waniliowe z czekoladą. To był mój "pierwszy raz" z maszynką ale już wiem, że nie ostatni ;) Polecam;) Składniki: 3 żółtka 60 g cukru pudru 3 cukry waniliowe(...)zimnego mleka 225 ml śmietany kremówki 36% połowa tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać ją do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotową masę lodową przełożyć do lodówki i schłodzić przez około 2 godziny
Krakowskie smaki Anikrew… A jeśli ktoś się wstydzi paradować bez niej, taką fajną, jak ja mam na sobie, może dostać tutaj . Składniki: 3 jajka 1 1/2 szklanka cukru 2 tabliczki czekolady 3/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki agrest ciemne winogrona 2 morele garść pistacji 500 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany Wykonanie: Jajka ubijacie z cukrem, aż zrobi się z nich(...)jasna puszysta masa. Czekoladę kruszycie, masło kroicie i razem rozpuszczacie w kąpieli wodnej. Studzicie i dodajecie do masy jajecznej, wlewając powoli i cały czas miksując. Mąkę przesiewacie i dodajecie do masy w ślad za czekoladą i masłem. Miksujecie, aż składniki się wymieszają, wylewacie na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 160 stopni
GRUBY WAŁEKniesamowicie szybko :) SKŁADNIKI ciasto: 100 g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 1 jajko krem: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 szklanka śmietanki kremówki 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z jednej laski wanilii 1 jajko gruszki: 4 twarde gruszki 1 szklanka brązowego cukru(...)dołeczek i wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 min. W tym czasie zagotować w rondelku śmietankę z wanilią, zestawić z ognia i wrzucić pokruszoną czekoladę, mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Odstawić aby masa przestygła. Dodać jajko i całość dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstała idealnie gładka masa. Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć
DefinicjaSmakucukru sam marcepan i suszone owoce dają moim zdaniem wystarczającą ilość słodyczy, za to nadałam jej charakteru poprzez dodanie co nieco więcej alkoholu :) Całe ciasto zwieńczyłam mleczną czekoladą i siekanymi migdałami. Teraz już tylko piernik musi zmięknąć i nabrać swojego niezwykłego smaku :) Poprzednie etapy przygotowywania piernika znajdziecie tu oraz tu . SKŁADNIKI 3 blaty piernika staropolskiego 600g gęstych powideł śliwkowych(...)rozprowadzamy równomiernie grubą warstwę powideł śłiwkowych. Przykrywamy ostatnim blatem. Przykładamy papierem i obciążamy deseczką. W między czasie rozpuszczamy w rondelku masło. Ściągamy z ognia i dodajemy do masła połamaną czekoladę. Delikatnie mieszamy aż do utworzenia się jednolitej polewy. Odstawiamy na kilka minut aby lekko zgęstniała. Zdejmujemy z piernika obciążenie i kroimy go na trzy ( lub dwa) mniejsze ciasta. Każde
DefinicjaSmakulektury, najlepiej w kuchni, z przygotowanymi składnikami :) Nie zawiedziecie się. Potrzebne nam: - jajko - szklanka mąki pszennej - pół szklanki cukru - łyżka masła - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g czekolady - duża szczypta cynamonu - szczypta soli - 3 czubate łyżeczki kakao - cukier puder do obtoczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę(...)Cały czas ubijając dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę, następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki. Każdą obtoczyć w cukrze pudrze, spłaszczyć w dłoniach i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym
W poszukiwaniu inspiracjimuffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy je do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 120 g masła 200 g serka kremowego typu Philadelphia 120 g cukru pudru Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy(...)łyżce serka kremowego. Wlewamy czekoladę i ucieramy całość do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: 12 łyżeczek dżemu truskawkowego 12 świeżych truskawek Wykonanie: W każdej babeczce, krojąc nożem robimy dziurkę na głębokość około 2 cm. Napełniamy łyżeczką dżemu i przykrywamy odciętą częścią. Krem czekoladowy przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Na wierzch układamy świeże truskawki. Odstawiamy w chłodne miejsce
Made By Mom And Sonchrupiącym honeycomb. Całość dodatkowo polana karmelem i posypana słodką przekąską to już czysta rozkosz podniebienia. Koniecznie wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka(...)ubijamy cukrem na puch. Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną (kukurydzianą), ubijamy na niskich obrotach miksera. Kolejno dodajemy czekoladę i wrzącą wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się. Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy
Made By Mom And Sonbardzo sycące i łatwe w przygotowaniu. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam z książki Cukiernia Lidla Pawła Małeckiego. Składniki na blachę o średnicy 24 cm: spód czekoladowy 300 g czekolady z orzeszkami i masą wafelkową 250 g wafelków o smaku kakaowym 50 g masła krem 1 duże opakowanie śmietany 30% (400 g) 3-4 łyżeczki żelatyny 60 g cukru pudru(...)galaretki o smaku truskawkowym 800-900 g truskawek (waga wraz z szypułkami) Na samym początku przygotować czekoladowy spód: czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Na sam koniec do masy dodać pokruszone wafelki (można je zmielić za pomocą blendera). Całość wymieszać. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na to masę czekoladową. Spód ciasta
Ugotowaćsię gotować poczekać ok 1 min. Zdjąć z palnika i dodać wódkę. Ostudzić nie mieszając. Wykonanie: Krem wykładać na eklerki rękawem lub łyżką, przykrzyć drugą częścią eklerka. Polać je czekoladą. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g masła Czekoladą roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać na gładka masę. Polać masą eklerki
Panda i jej świattrochę się bałam ale przecież do odważnych świat należy. Byłam strasznie ciekawa jak smakuje bo przepis był ciekawy. Podczas pieczenia ciasta po całym domu unosił się cudowny zapach czekolady, cynamonu i orzechów. Miałam wielką ochotę na kawałeczek. Długo nie wytrzymałam więc upiekłam dla siebie. Ciasto jest przepyszne, mocno czekoladowe z wyraźnie wyczuwalnymi orzechami. Szybkie do zrobienia(...)bardzo łatwe. Świetnie komponuje się z kubkiem kawy ale jedzone samo również bardzo szybko znika;) Polecam ;) Składniki: kostka masła 2 gorzkie czekolady dobrej jakości łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 200 g mąki 300 g cukru 4 jajka 100 g orzechów łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku, ściągnąć z ognia
Krakowskie smaki Anibitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się z moim ulubionym ciastem jogurtowym. Ciasto jest wilgotne, pachnące kokosem i pomarańczą. Natomiast wisienką na torcie jest intensywna w smaku, gorzka czekolada. Niebo w gębie :) 240 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 100 g cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 80 g śmietany(...)szklanka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia starta skórka z małej pomarańczy puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 3 łyżki jagód 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości pół szklanki jagód jadalne kwiaty do ozdoby (np. stokrotki) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Masę przelewamy do formy (o średnicy
Mienta blog