Przepis na : deser
Cranachan to tradycyjny szkocki deser składający się z warstw słodkiej śmietany, płatków owsianych i owoców (w tradycyjnej wersji są to maliny). Deser wzbogacony jest o miód i whisky. Składniki na 2 porcje: 200 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 granat 3 łyżki płatków owsianych 1 kostka czekolady 1-2 łyżki whisky ( w zależności od preferencji smakowych) 1 łyżka miodu Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać miód i whiskey. Z granatu wydob... czytaj dalej...
Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...